Actualitat RSS

«He lluitat sempre per estar aquí»

22 juliol, 2014

Andrea Morros, en el seu renovat taller de moda a la vila de Gràcia de Barcelona

Andrea Morros celebra vint anys en el sector de la moda, i ho fa a mig camí entre l’artesania del barri de Gràcia i el luxe del passeig de Gràcia de Barcelona.

Conviuen dues essències en Andrea Morros, la de la dissenyadora i la de la modista. I ambdues unides per l’indispensable rol d’empresària que ha d’exercir al capdavant de la seva firma de moda. Un rol que, en els darrers anys, li ha exigit imaginació, adaptació i capacitat de canvi per continuar fent el que més li agrada que és dissenyar.

«El 2013 va ser el pitjor any des que vam obrir fa dues dècades», explica la creadora Andrea Morros, en el seu renovat taller de moda a la vila de Gràcia de Barcelona, on llueixen els vestits de festa i de núvia que dissenya. Després de gairebé set anys de crisi econòmica, no va ser fins a l’any passat que la firma va patir amb força la sotragada econòmica que ha sacsejat gairebé tots els sectors d’activitat.

Aquesta davallada va empènyer la dissenyadora a fer un pas endavant redissenyant el seu punt de venda i taller, obrint-lo encara més al públic, llançant una nova web i, sobretot, seguint fent valer el tracte personal i el disseny fet a mida que la distingeixen. «Ara, tenim més llum, hem pintat l’espai de blanc i hem ampliat la zona de proves. Però la principal intervenció ha estat enderrocar la paret que separava l’aparador del taller. Aquest petit detall ha fet canviar el negoci! Les noves clientes ens expliquen que passaven sovint per davant i no s’atrevien a entrar perquè no veien l’interior des del carrer».

Andrea Morros se sent orgullosa d’estar al barri de Gràcia de Barcelona. Aquí ha ubicat el seu espai creatiu i de venda des que va decidir endegar la marca quan va tornar de treballar a França: «He lluitat sempre per estar aquí. A la frontera entre l’artesania pròpia de la vila de Gràcia i el luxe del Passeig. La renovació del nostre espai va coincidir, a més, amb la reforma de la riera de Sant Miquel, on estem ubicats i això s’uneix a què, per primera vegada, els turistes comencen a creuar la Diagonal i a pujar cap al barri, fruit de les reformes que s’hi han fet. Abans aquesta artèria estava degradada i morta, i hi ha hagut un canvi radical quant a les visites de turistes a la zona».

Costura exclusiva accesible

Romanticisme en les textures, feminitat i sensualitat en les formes i inspiració en els grans modistes del segle XX són trets distintius de les col·leccions que cada temporada dissenya Andrea Morros. En bona part, el seu treball conté molts elements de l’experiència viscuda durant vuit anys a França, on va treballar al costat de Michael Klein, també per a la firma Chloé, on es va fer càrrec de les col·leccions de punt sota les ordres de Karl Lagerfeld i amb el dissenyador Guy Laroche per a la seva col·lecció de vestits de festa. L’aventura al país veí va començar després d’acabar la seva formació a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda i de fer una estada de quatre mesos a l’estudi de la creadora Dorothée Bis. És indiscutible que els dissenys que presenta Andrea Morros s’inspiren en bona part en els treballs i l’experiència adquirida als inicis de la seva carrera professional.

«Oferim prêt-à-couture: és la costura adaptada a cada clienta que fa accessible l’alta costura», explica Morros referint-se al sistema de treball que distingeix la seva oferta. El públic pot trobar, en l’espai d’Andrea Morros, una col·lecció àmplia de vestits de festa i de núvia que es poden adaptar i modificar en funció dels seus gustos i amb l’assessorament de la dissenyadora. «Personalitzem el prêt-à-porter, fins a convertir-lo en vestits únics. Incorporem mànigues, si calen, treballem els escots o les esquenes, tenyim a mà els vestits amb els colors que cada clienta escull. Treballo amb el mateix tintorer des de fa vint anys», assenyala Morros subratllant la importància que tenen els detalls i els processos artesans en els seus vestits. A banda de la col·lecció prêt-à-porter, una de les ofertes tradicionals de la firma és el vestit a mida, tant per a núvia com de festa, que comprèn preus a partir dels mil euros i fins als tres mil.

Entre les novetats incorporades en el darrer any, també s’inclou l’ampliació d’aquesta forquilla de preus i, per tant, les clientes poden trobar també vestits i complements de col·leccions que abasten des dels cent-cinquanta fins als mil dos-cents euros. Una novetat que ha estat possible també perquè la firma torna a oferir, com ja feia en els seus inicis, dissenys multimarca a més de les pròpies creacions. «Es tracta, sobretot, de firmes franceses o de dissenyadors que no tenen distribuïdors aquí», remarca Morros.

Oferir solucions

Tots aquests canvis s’adapten a «una clienta que també ha evolucionat», explica la dissenyadora catalana: «En el cas de les núvies, per exemple, ja no trobem noies de vint, sinó dones que es paguen els seus vestits i que, a més, pensen en un disseny que sigui una prolongació del seu estil de vida». Els canvis dels que parla Morros també inclouen una nova gestió del temps, que influeix directament en els processos de producció de tallers petits com el de l’Andrea Morros: «La gent ve amb menys temps, tenim núvies que només disposen de dues setmanes abans de casar-se, o clientes que viuen fora i es casen aquí. Cal atendre-les comprenent les seves circumstàncies. És essencial encaixar la teva oferta amb els nous terminis de compra i, sobretot, solucionar les demandes. La meva feina és en un cinquanta per cent trobar solucions als problemes de la gent. Està clar que, si tens relacions i vincles amb les persones, has de respondre quan et necessiten».

Quan parla dels vincles, Andrea Morros sap el que es diu, perquè una bona part de la clientela que té confia en ella des de fa molts anys. Potser aquest fet és el resultat d’haver sabut fer de la moda un element atemporal, alhora que manté la sintonia amb les tendències: «Hi ha persones que es posen un vestit meu dissenyat fa vint anys perquè és un vestit vigent i no està supeditat a un temps concret. Crec que aquesta és la clau per tenir èxit. Però aconseguir-ho és molt difícil perquè la societat de consum en la que estem immersos va cada cop més ràpid. Potser una de les coses que ens deixa aquesta crisi és moderar aquesta forma de consum. Abans, hi havia núvies que es compraven fins a tres sabates per al dia del seu casament. Era una bogeria!».

El proper febrer, Andrea Morros celebrarà el seu vintè aniversari amb una desfilada oberta al públic que se celebrarà a la mateixa riera de Sant Miquel. Serà una forma d’agrair al barri que l’acull les possibilitats que li dóna per acostar la moda a una gran varietat de públic amant del bon disseny, i també de posar en relleu, de nou, el pes d’una marca que, des dels seus inicis, ha viatjat en solitari fent-se camí en un sector altament competitiu. «Dins la meva estratègia de negoci no contemplo participar en passarel·les col·lectives. M’agrada organitzar jo mateixa les desfilades i controlar bé la posada en escena. Fer una desfilada és un luxe i sé bé l’esforç que representa», conclou la dissenyadora pensant ja en la pròxima desfilada que organitzarà per celebrar les dues dècades que porta en el món de la moda.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]