Actualitat RSS

«Hem construït arguments de marca que el mercat ens ha valorat»

24 març, 2014

Buff

Moda urbana, roba esportiva, roba tècnica per a professionals, però inicialment, només tubulars, per a protegir el coll de les baixes temperatures. Així ha anat evolucionant Buff des del 1991.

A l’inici de la dècada dels noranta, l’empresari català Joan Rojas, arrelat al sector tèxtil i apassionat del motor, va dissenyar un accessori per a protegir-se del vent, quan conduïa la moto. L’invent era molt senzill: un tubular de microfibra i sense costures.

Aquella peça de roba innovadora s’ha convertit en vuit mil metres quadrats de fàbrica i d’oficines, quatre línies de negoci, presència en setanta països, un creixement anual estable d’entre el deu i l’onze per cent en l’última dècada —amb l’excepció del 2012 que va ser del 6,5%— i dues filials, l’una a Alemanya i l’altra als EUA. Així és Buff en xifres i aquests són els resultats del primer tubular fabricat per Joan Rojas.

L’empresari va aprofitar el coneixement i l’experiència tèxtil de la seva família per crear una companyia a Igualada que en el present factura al voltant de 27 milions d’euros, segons les dades corresponents a l’últim exercici econòmic.

«A l’abril tanquem l’exercici, però ja sabem que hem recuperat la pauta de creixement que havíem mantingut en els darrers anys. Hi ha una recuperació al mercat espanyol. En aquest sentit, la climatologia té un gran impacte en el sector tèxtil moda i enguany hem tingut una molt bona temporada fins al Nadal», assegura el director general de Buff, David Camps, fent balanç.

Sobre la col·lecció de moda urbana, que van llançar fa 3 anys, concreta que «encara està en una fase introductòria» i destaca la complexitat d’utilitzar la botiga multimarca com a nou canal per la a distribució d’aquest producte. «És molt diferent al canal de distribució de roba per a la pràctica esportiva. El nostre balanç de la col·lecció Urban és bo. Al mateix temps també som conscients que la botiga multimarca ha patit molt en els darrers anys, encara que, com dic, el darrer exercici econòmic ha estat especialment bo», concreta Camps.

Objectius i resultats

Parlem amb el màxim directiu de Buff pocs dies després que la firma visiti ISPO a Munic, una de les fires d’esport d’elit més importants del món i una eina clau per a la promoció i la comercialització dels productes de la marca Buff. Tot i la recent entrada al sector de la moda, tal com explica el director general de l’empresa, «el 90% de l’activitat de Buff es concentra encara en el canal esportiu, mentre que entre el 10% i el 15% està en els complements per al coll de moda i els elements de cap i coll de la línia de professional i industrial».

Al maig a Buff arrenquen un nou curs econòmic, que com explica Camps està marcat per la continuïtat en les apostes fetes fins ara: «Treballem per reforçar les 4 potes de negoci que tenim. No obrirem una nova pota, el que volem és que les que tenim s’enforteixin i totes elles aportin al creixement global de l’empresa».

Potser a curt termini no hi haurà massa novetats a Buff, però en els darrers anys, van trepitjar l’accelerador per tal de millorar l’oferta de productes i per redissenyar la imatge de la marca. El 2010 fitxaven un nou director creatiu, i el 2012 homogeneïtzaven la identitat de totes les seves línies de producte, a més de presentar el nou logotip.

Des de llavors, tenen clar que «una vida plana és avorrida» i així ho expliquen als seus clients a través de l’eslògan de la marca. Per reforçar aquesta idea, fa molts anys que patrocinen esportistes d’elit en activitats com el trail running, l’escalada, l’MTB, l’esquí olímpic, les motos de rallies, en definitiva, diu Camps, «esports espectaculars amb els que poden aconseguir la màxima repercussió amb uns recursos limitats». Núria Picas, Emma Roca, Berta Martín o Jordi Viladoms són alguns dels ambaixadors amb qui compta la marca per subratllar que estan «al costat de persones que fan coses especials», segons explica el director general de la companyia.

Des de casa cap a fora

Parlant d’espectacularitat, des de fora, Buff destaca per la seva capacitat d’internacionalització i la consolidació d’una producció que es fa tota a Catalunya. Com ho han aconseguit? Li ho preguntem a Camps i no nega que «l’esforç i el sacrifici de part del marge han estat una realitat» per fer possible que tota la producció es pugui fer a la fàbrica que l’empresa té a Igualada.

«Hem buscat i busquem maneres de fer possible la producció local. I òbviament, hem sacrificat part del marge. Però hi ha molts aspectes positius en aquesta aposta: els clients han valorat el nostre model productiu. Hem construït uns arguments de marca que el mercat ens ha valorat. És això el que ens ha permès mantenir la unitat productiva a Igualada», assegura convençut Camps.

Aquesta mateixa pregunta porta el director general de Buff a parlar dels nivells d’agilitat en la resposta a les comandes que són possibles gràcies a tenir la producció a casa. «Les reposicions són molt importants en el cas d’un accessori. En 24 h i 48 h podem proveir el cent per cent de la col·lecció a Europa. Som molt més reactius a la demanda», explica Camps. 

Entre els altres «arguments» que Camps també subratlla amb orgull, es troba la capacitat innovadora de la firma que es pot veure, per exemple, en els tubulars que Buff fabrica dins la seva línia professional i que estan pensats per protegir contra les flames. «Tenim l’ADN d’un fabricant, l’origen d’això està en el fundador de l’empresa. A més, tenim un molt bon coneixement de l’art de teixir i de les tintures i gràcies a aquesta experiència podem innovar. La R+D és possible perquè coneixem molt el producte i els processos», assegura el director general de Buff.

Aquest lideratge en innovació ha fet possible que la companyia exporti prop del noranta per cent de la producció a uns setanta països. El seu principal mercat és l’europeu, i a Alemanya, hi destina el deu per cent de les exportacions. En segona posició, hi ha els EUA on exporta el vint per cent. La persistència i l’adaptació han fet possible la seva implantació en aquest últim mercat, un país difícil per a les empreses estrangeres, i on ara Buff hi té un equip de vint persones treballant en la seva filial, en àrees com la comercial o la de màrqueting. Per Camps està clar que cal «entendre les diferències de cada mercat i ser molt flexible. A més, en el cas dels EUA, comprendre que té moltes singularitats». Per això, ell no parla de mercats exteriors sinó de «mercats naturals». I afegeix: «Nosaltres adoptem una perspectiva global i tractem de forma diferenciada cada mercat, fins i tot pel que fa al producte i a la comunicació».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]