Actualitat RSS

«Imaginem una botiga Brownie a les principals capitals d’Europa»

16 octubre, 2015

Mercedes Ortega, fundadora de Brownie, juntament amb Joan Morera / Brownie

La firma de moda Brownie prepara la seva internacionalització a Portugal de la mà del nou conseller delegat, Albert Puyol.

—–

Recentment incorporat a la marca, el passat mes de setembre, Albert Puyol és el nou conseller delegat de Brownie. Li han encarregat el procés d’expansió internacional i també l’execució i la definició del creixement de la companyia en els proper anys, per aconseguir tenir una botiga a «les principals capitals d’Europa». La responsable de comunicació de Brownie, Irene Framis, i membre de la firma des de la seva fundació, explica que, fins ara, «havien pensat en obrir en ciutats com París o Londres», però l’entrada de Puyol els ha ajudat a configurar un pla d’expansió molt «més estructurat i orgànic».

Portugal serà la seu de la primera botiga Brownie a un altre país. Allà, tant a Oporto com a Lisboa, s’han traslladat per buscar local i identificar el millor eix comercial per ubicar-hi el nou establiment durant el període que queda per acabar el 2015.

«A tots ens agradaria poder obrir a Nova York o Londres, però darrere d’aquestes obertures hi ha grans decisions. El que volem és començar per una obertura propera. Un lloc on compartim el clima i també la forma de vida, i Portugal té aquest perfil», assegura Framis.

Brownie és un projecte empresarial familiar que va néixer el 2006, de la mà de Mercedes Ortega i Joan Morera amb una primera botiga al carrer Santaló de Barcelona. Tots dos amb una forta experiència en els sectors del disseny i el tèxtil, respectivament, no pensaven inicialment que la firma viuria un procés de creixement com l’actual. Més concretament, i gràcies a les obertures de nous establiments, el 2013 van facturar 4 600 000 euros, el 2014, 6 000 000 i, enguany, preveuen tancar amb un creixement d’11 000 000 d’euros.

«No ens plantejàvem créixer com ho estem fent i tenim previst de fer. Però és cert que la incorporació de l’Albert Puyol ens dóna la confiança que ho podem fer, a poc a poc i bé», assegura Framis. Ella que també forma part de la família fundadora de Brownie, ens explica que la casualitat ha volgut que Puyol, Morera i Ortega comencin ara a treballar junts: «Són amics de fa anys, i en la reunió que vam mantenir aquest estiu, ens va preguntar com volíem créixer. Ortega i Morera van pensar que la seva experiència era imprescindible per fer-ho. Sap quins procediments s’han de seguir perquè una empresa es faci gran. La marca ja no és petita i volem que sigui més gran!», remarca la responsable de comunicació.

Framis es refereix a la llarga experiència d’aquest directiu en el sector de la moda. Expresident de Loewe durant el període 2004-2009, Puyol ha liderat i ha participat en els processos d’expansió internacional de grans firmes del sector de la moda. Ho va fer dins del grup Tèxtil Lònia, propietari de la llicència de fabricació i distribució de les firmes Carolina Herrera i Purificación García. Entre les firmes que figuren dins de la seva trajectòria professional, a més, hi ha les marques Women’secret o l’empresa de llenceria Vives Vidal on era responsable del mercat de Portugal, França i Itàlia, entre d’altres.

A banda del creixement exterior i de l’obertura d’establiments, a «Andalusia, concretament a Sevilla i Màlaga i també al nord d’Espanya –Oviedo és una possibilitat sobre la taula–», la firma pensa en ampliar producte. «Volem oferir una col·lecció 100 % Brownie a les nostres botigues. Fins ara, ens havíem centrat en els jerseis i les samarretes. Les sabates i els pantalons eren d’altres marques. Però l’any passat, vam fer una primera prova amb una col·lecció de pantalons i ara ja els estem produint nosaltres», explica Framis.

Per als responsables de Brownie, l’objectiu és que totes les dones, en diferents franges d’edat, puguin trobar una peça en la seva col·lecció. «Filles, mares o àvies han de poder comprar algun dels productes del look de Brownie. Evidentment, el nostre públic objectiu més important han estat les adolescents, elles han estat el motor per posar de moda la marca. Però no dissenyem només per a elles. Pensem en les mares i,  per què no, en les àvies! No ens centrem en un únic segment, sinó en tot el ventall al qual podem arribar», concreta la responsable de comunicació de Brownie.

Per entendre les dimensions del creixement de Brownie, Framis recorda que fa sis anys, quan es va incorporar a l’empresa, tenien tres botigues a Barcelona i eren cinc persones a les oficines: «Les proves de la col·lecció les fèiem a casa! Ara som 20 persones a les oficines i cinc al departament de comunicació, a més del personal de botiga». I el més important, tenen 13 establiments propis situats a les principals ciutats de l’Estat. Amb la incorporació de Puyol, aquestes xifres segur que s’incrementaran. Però el que no canviarà, recorda Framis, serà l’aposta pel Made in Spain: «Produïm el 70 % de la col·lecció aquí. Principalment, treballem amb una fàbrica d’Igualada per fer els jerseis, i amb altres proveïdors de proximitat. Si no trobem aquí les màquines o el teixit per fer les peces, ho busquem, per exemple, a Itàlia. Allà fem els pantalons. Però la Mercedes Ortega té molt clar que tot el que puguem fer aquí, a prop, s’ha d’aconseguir fer».

Tant Ortega com Morera porten tota una vida dedicada al sector de la moda i coneixen molt bé les bondats de produir en proximitat. La primera ha tingut diverses botigues pròpies i una marca amb el seu nom. Va començar venent roba que comprava a Londres o a Eivissa, a la coneguda botiga El Camello de Barcelona. Casualment, allà va coincidir amb alguns dels que avui són directius de grans firmes de moda, com Isak Andic i, allà també, va aprendre alguns dels secrets importants per tenir èxit en aquest sector. El segon, Morera, tresoreja l’experiència adquirida en el sector del tèxtil industrial, a través de la seva família. El coneixement dels dos ha fet possible que neixi Brownie i que hagi crescut durant els anys més durs de la crisi econòmica. Davant seu, tenen ara un procés d’expansió que reconeixen que no els portarà a «ser un segon Inditex», però amb el que volen aconseguir, diuen, «presència arreu de les capitals europees».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]