Actualitat RSS

«La nostra raó de ser és la botiga multimarca»

17 abril, 2015

Col·lecció de Yerse per a la primavera-estiu 2015 / Yerse

Als anys seixanta, Yerse invertia el 100 % de les energies en la producció per a tercers. Tots els esforços estan centrats, ara, en fer créixer la seva pròpia marca. Com i per què van fer aquesta transició?

Fins a finals dels vuitanta, Yerse es dedicava a produir jerseis de punt amb tricotoses per a marques blanques. Llavors, la «Fábrica de Géneros de Punto» –nom originari de la firma fundada el 1964‒treballava gairebé en exclusiva per als grans magatzems comercials de l’època com El Corte Inglés, Cortefiel i, també, Inditex. Als anys noranta, l’empresa va emprendre un nou camí. La seva estratègia va virar cap a la producció d’una línia pròpia de roba.

«Passem de fer marca blanca a tenir una col·lecció total look. Diversifiquem el producte i externalitzem la producció», explica el conseller delegat de Yerse, Josep Generó. El directiu va prendre el relleu del seu pare i fundador de l’empresa, Lluís Generó Domènech, a principis de l’any 2000. Va culminar aquest procés de reconversió des de la producció per a tercers fins a la creació d’un concepte de marca que inclou col·leccions integrals de roba i complements per a la dona.

«Vam ser pioners en el nostre sector. Quan tothom pensava en la integració vertical de l’empresa, nosaltres vam apostar per externalitzar el procés de producció. Ningú parlava d’externalització, ningú donava les seves màquines a tercers, perquè produïssin per a ells. Això ho comencem a fer a Yerse cap als anys vuitanta», subratlla Generó. Als noranta, l’empresa inicia les comandes a proveïdors d’altres països i en paral·lel, a més, obre nous mercats per vendre la seva col·lecció pròpia. Els principals proveïdors de Yerse són avui l’Índia, la Xina i Turquia on realitzen el 65 % de la producció. La resta l’elaboren a Portugal i a l’Estat espanyol.

«Inicialment, treballàvem guiats per la cultura del volum, vendre més ‒aclareix‒ i teníem una gran capacitat per produir per a altres empreses. Ara, el 100 % de les energies està adreçat a la nostra marca i als clients multimarca», conclou el directiu que està al capdavant d’una empresa amb mig segle de vida.

A llarg termini

Yerse ha superat els anys més crus de la crisi econòmica a Espanya amb «salut». I la clau, diuen, ha estat el seu model de creixement basat sobretot en l’exportació i el finançament propi: «No hem tingut daltabaixos. Vam començar a exportar fa molts anys i el 60 % de la producció ja s’adreça als mercats internacionals. Sort que vam decidir exportar i sort que fem la col·lecció que fem». Ho diu molt convençut, després de veure amb satisfacció que durant els darrers set anys de davallada econòmica, les botigues multimarca tradicionals seguien apostant per la seva firma. «Aquí, hem estat escollits com una marca salvaguarda. La multimarca ens ha comprat més perquè ha vist que els nostres productes, per qualitat i preu, es continuaven venent», analitza des de la seu central de l’empresa, a Sabadell.

El potencial de la multimarca

La botiga multimarca és un concepte central en el discurs del màxim directiu de Yerse. L’entrada als mercats internacionals es fa sempre que el país ho permet, a través d’aquesta estructura comercial i, per això, quan Generó s’hi refereix no dubta en dir que «és la raó de ser de Yerse». Treballen per «aportar-li valor afegit i per conviure amb els valors de marca d’aquests establiments».

Yerse assegura que ha fet «els deures» durant els darrers anys, i ha apostat per un model de creixement basat en les decisions i les estratègies a llarg termini. Ha pogut trampejar diverses crisis, no només la més recent, sinó també les pròpies del sector tèxtil. Això li permet comptar avui amb un equip de quaranta-nou persones i un pla de creixement que els ha de permetre augmentar els punts de venda multimarca, les botigues pròpies i la presència en franquícies.

Quan preguntem quina és la prioritat pel que fa a l’expansió de Yerse, Generó no ho concreta. Assegura que si bé la firma compta amb el potencial per poder créixer considerablement en els propers anys, «som conservadors i cada pas que donem el pensem en profunditat». Està clar, però, que Yerse creixerà i ho farà amb força. En aquest sentit, el seu conseller delegat assegura: «És difícil dir quina és la prioritat pel que fa al model de creixement. Sí que puc dir que quan viatgem a un país nou busquem sempre les botigues multimarca. Els volem ensenyar el nostre producte i tenim ganes de conviure en els seus espais. Però per ajudar a Yerse, és molt important tenir flagship stores. Això dóna visibilitat a la firma. La franquícia ens permet trobar solucions en aquells països, com els de la zona d’Orient Mitjà, on el concepte de multimarca no està desenvolupat». Sabadell, Barcelona i Madrid compten actualment amb una flagship store de Yerse.

Mirant cap als EUA

En total, la firma té cinc-cents punts de venda a l’Estat i més d’un miler en l’àmbit internacional. Elabora quatre col·leccions a l’any amb més de tres-centes referències. Europa concentra el major volum de les vendes fora de casa, amb vuit-cents punts de venda, però els EUA són una de les prioritats de l’estratègia d’expansió de Yerse. Allà, Generó va viatjar el passat mes de febrer, per visitar els actuals clients i seguir fent acció comercial: «Com altres empreses catalanes, nosaltres també vam intentar entrar als EUA abans i no va funcionar. Ara, hi tenim els cinc sentits i la nostra voluntat es créixer-hi».

Hi ha dos-cents punts de venda Yerse en el país nord-americà. Recentment, n’han obert a Los Àngeles, Chicago i Atlanta i estan presents a la fira Magic de Las Vegas i D&N de Nova York. «Amb aquestes noves obertures, cobrim les zones comercials més importants del país», analitza el directiu. Per a ell, «l’objectiu és arribar a estar presents en les cadenes de distribució de moda més importants del país». Avui, compten amb acords amb les firmes Free People, propietat d’Urban Outfitters i Antropology, entre d’altres. La majoria són clients multimarca petits o mitjans que els han de permetre tenir l’aparador adient per seduir també els grans actors de la distribució del sector de la moda nord-americà.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]