Actualitat RSS

«La producció de proximitat és de justícia»

19 novembre, 2014

Coshop Tallers / Coshop

Es defineixen com una productora de moda sostenible. També com una comunitat de dissenyadors. CoShop és, a més, un empresa creada a Barcelona que visibilitza el disseny local.

Un dels principals reptes que afronten els joves dissenyadors és la creació i consolidació de la seva pròpia empresa. Dividir el temps i l’energia entre el disseny i la gestió empresarial resulta, massa sovint, un obstacle per a la continuïtat de moltes firmes de moda. L’arquitecta Mireia Solsona i l’enginyera d’obres públiques, Nieves Torres, van arribar a aquesta conclusió quan es van conèixer en un programa de creació empresarial, impulsat des del sector públic. Llavors, es van unir i van donar forma a CoShop. «Teníem un interès comú: dedicar-nos a la producció local. No havíem decidit encara que ho aplicaríem al sector de la moda, però vàrem veure clarament que els dissenyadors tenien la necessitat de vendre. Encara hi ha molts projectes petits que no se n’acaben sortint sols. Sabíem que calia cooperar i col·laborar per aconseguir-ho», recorda Torres sobre els seus inicis.

Cap d’elles havia treballat abans en moda: «Això ha estat un avantatge. Vàrem veure el sector des de fora. El vam analitzar i vam poder entendre coses que, des de dins, potser no hauríem detectat». Nieves Torres es refereix a la necessitat de crear un espai de comercialització per a marques de moda de Barcelona que, a més d’estalviar costos, per a l’ús col·lectiu del punt de venda, potenciés els valors de la sostenibilitat i la producció local. Ho van definir com a «galeria col·laborativa de marques i dissenyadors de moda sostenible». Seguint aquestes línies mestres les dues sòcies van fundar CoShop, el 2012.

Col·laboració i més vendes

L’empresa de Solsona i Torres es troba en ple creixement. Acaba de ser finalista del Momentum Project, impulsat per ESADE i el BBVA. Al gener, coneixerà el resultat final d’aquesta competició que permet als guanyadors accedir a finançament per fer créixer els seus projectes i augmentar, així, l’impacte social de les iniciatives. Ara mateix, CoShop compta amb un punt de venda on vint-i-dos dissenyadors poden comercialitzar les seves propostes creatives: «CoShop ha crescut de forma orgànica. Primer, quan vam decidir endegar el projecte, ho vam explicar a les persones conegudes, i aquestes als seus contactes. Així, hem aconseguit crear la comunitat actual. Però tenim dues-centes firmes de moda més, en llista d’espera per formar part de CoShop. A elles no els podem donar cabuda per manca d’espai».

La llista d’espera és per a Torres una bona prova de la necessitat real que existia en el sector de la moda d’una proposta com la que lidera. Aquesta empresa no només es dedica a facilitar un punt de venda als dissenyadors, també els ofereix assessorament empresarial per millorar el seu posicionament de marca, per adoptar nous processos productius més sostenibles o per treballar la seva imatge. «Quan vam crear la firma, sabíem que no es tractava només de donar un espai a dissenyadors. Calia anar més enllà, per això, des del punt de venda fem una anàlisi de la reacció del client davant de cada producte i reportem aquesta informació al dissenyador. Els diem si el client no ha quedat satisfet amb el disseny de la peça de roba, si ha considerat que el preu no s’ajustava a les seves expectatives o, en el pitjor dels casos, si la marca no aconsegueix atraure clients», explica la directora comercial de CoShop.

En aquest darrer escenari, quan un dissenyador no pot aconseguir vendes, se’l substitueix per un altre projecte seleccionat entre tots els que estan pendents d’entrar a CoShop.

El model de negoci de CoShop es basa en no cobrar un preu fix per la cessió d’espai als dissenyadors, sinó en aplicar una comissió a les vendes: «Aquesta fórmula ens permet que tots siguem responsables de fer que les vendes del producte augmentin i treballem per millorar-ne l’efecte davant del client. CoShop és basa en la venda creuada, un projecte col·laboratiu on tots treballem per a tots. La botiga és de tots i cal promocionar-la conjuntament».

Moda de proximitat

Ara bé, el projecte de Torres i de Solsona no se centra només en millorar el potencial de vendes dels dissenyadors de Barcelona. Va molt més enllà. Entre els seus principals eixos de treball hi ha la producció local i la sostenibilitat. De fet, totes les marques que compten amb un espai en l’actual botiga de CoShop han de complir amb aquests dos últims requisits. «La producció de proximitat és de justícia. Fer-ho en països on la legislació no respecta uns mínims drets per als treballadors, no. I, a més, crea una situació de competència deslleial. El resultat és que tenim un client acostumat a preus baixos. Hem de treballar per aconseguir que apreciï un producte fet aquí, que és de qualitat i que respecta el medi ambient. Hem d’intentar que aprengui que les coses fetes bé tenen un preu si es fan sota les lleis del país on vivim».

Diversos tallers de producció tèxtil del Raval de Barcelona s’han convertit ja en els proveïdors dels dissenys de la línia CoShop Collection, dissenyada per Mireia Solsona. L’objectiu, a mig termini, és que la col·lecció s’ampliï amb col·laboracions amb altres dissenyadors –ja s’ha fet una edició amb Bambay. «Hem d’aconseguir que el 50% del producte de CoShop sigui de producció pròpia. Això ens donarà flexibilitat i capacitat de reacció davant la variabilitat del mercat. Pensem, per tant, en absorbir la producció dels dissenyadors. Molts no tenen finançament per poder produir. A CoShop els oferim fer-nos-en càrrec», relata Torres. Dins de les possibilitats de col·laboració amb els dissenyadors, també hi ha l’opció d’oferir un avançament del finançament de la producció, perquè el dissenyador faci la seva col·lecció. Per això, des de CoShop destaquen que un altre dels eixos de l’empresa és «la creació d’ocupació i autoocupació».

Créixer per millorar

Gràcies a tots aquests valors, com també al potencial de futur que ofereix la fórmula de galeria col·laborativa, ideada per Torres i la seva sòcia, CoShop podria comptar, al gener, amb una entrada de finançament addicional. Llavors, se sabrà si són guanyadores del Momentum Project, un escenari que els permetria dur a terme el pla de creixement que han dissenyat: «Es tracta de replicar el model de CoShop en altres ciutats, sempre respectant l’essència de cada lloc i els seus creadors. A Barcelona, a més, tenim espai per obrir dues noves botigues. Podríem fer-ho el 2015. I el 2016, seguint el pla d’expansió, podríem créixer en un model de franquícies. Ara bé, de moment, les botigues pròpies seran a Barcelona. Volem créixer i no tenim dades que ens diguin que, si ho fem, quelcom anirà malament. Al contrari, créixer ens permetrà ser més forts i millorar els marges de maniobra davants dels obstacles. També és cert que som una empresa social i el creixement serà sempre progressiu. No som una empresa tecnològica que pugui obtenir grans resultats a curt termini. Això ja ho saben i ho entenen els inversors que aposten per empreses socials», conclou Nieves Torres.

 

Marques de Barcelona que formen part de CoShop

Abriga’t, Andrea Martínez, Bambay, Boa Artisans, Bono Bono, CACHE.TOI, CAWANA, Daniela Barbieri, Dona&Lui, Ecoology, Estel Tàpia, Frederik Garcia, Green Bean, Gretelain, Grima Restauración, Heidi Soto Designer, Joy Division Fanpage, Las Amigas del Coco, Lito & Lola, LuzDePapel, Magan Sportwear, Marcelinus Olot, Mstake, Mundo Raquel, My little bonheur.Barcelona, My Stuff, NANSA, Pamtumaca, Pato Mareado, Pimpam, Roserhandmade, Selvatika, Sietedelonce, Skyworld, Suite 13, Susodicho, Tonguebag: Summer bags, Tuentichu, Wild Clothing Company, Yackie Perez i Yotoko.

Adreces:

Carrer dels Banys Nous, 6

08003 Barcelona

Carrer Tallers, 35

08001 Barcelona

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]