Actualitat RSS

«Teixidors requereix màgia perquè l’equilibri és fràgil»

21 gener, 2014

Teixidors

Soroll de trossos de fusta fregant-se contínuament. Sembla que s’aturaran, però segueixen tossudament el seu camí. Són molts trossos i tots es mouen al compàs dels fils d’ordit que s’entrellacen sota la batuta del director de cada teler que hi ha a la sala. Entrem al taller de Teixidors.

Fa  tres dècades que aquí telers i persones amb dificultats d’aprenentatge donen vida a peces de roba per a la llar i complements de moda, «deliciosament imperfectes», com diuen des de Teixidors.

«Les peces teixides artesanalment no són uniformes, estan plenes de matisos que reflecteixen les característiques de l’eina que les ha elaborat i de la individualitat de cada teixidor», ens ho explica Juan Ruiz, qui, juntament amb Marta Ribas, va fundar l’empresa i amb qui conversem sobre el seu present i futur sempre amb la premissa que a l’empresa Teixidors, «la rendibilitat és una conseqüència, no un objectiu».

 

Per què neix Teixidors?

Per donar feina a persones amb dificultats d’aprenentatge.

I per què ho feu amb telers de fusta? 

Perquè com a eina de producció té un valor molt important. Però, sobretot, perquè el seu valor terapèutic és igual o fins i tot més gran.

El taller de Teixidors està en una nau de 1500 metres ocupada abans per l’empresa Miquel Gil. 

Sí, s’hi feien mitges i van plegar al 1973 a causa del canvi de tendències. Tenien les millors instal·lacions de la comarca i se’ls coneixia com els aristòcrates del tèxtil perquè hi havia unes condicions de temperatura i humitat excel·lents per als treballadors i inusuals per una fàbrica tèxtil ja que eren necessàries per poder treballar les mitges.

Passats 10 anys, al 1983, aquí mateix obriu vosaltres el primer taller de Teixidors.

Sí, i no és una continuació de res. Naixem per donar suport a persones amb capacitat  diferents que a través del teler poden treballar.

Parlem d’un ofici —teixir amb telers de fusta— molt complex.

Ho és. Té una exigència intel·lectual alta! L’avantatge és que tot el procés es pot fraccionar moltíssim i, a més, que totes les seves parts et donen un feedback constant.

Què vol dir?

Que el teixidor pot veure en cada moment, com està quedant el producte final. Comprovar allò que està fent.

Qui va decidir endegar aquest projecte?

La Marta Ribas, la meva esposa. Això neix per consciència social, ella és treballadora social i té una gran capacitat de treballar amb les mans. Va voler unir dues coses: el component terapèutic i la creativitat. Aquest concepte no existia enlloc. Havia participat en molts tallers de psicoteràpia i va veure que calia aconseguir unir creativitat, funció  erapèutica i treball amb ingressos.

Però sobretot creativitat, oi?

Sí, perquè és l’acte de crear el que té una gran capacitat terapèutica. Una manta de llana es converteix en una peça d’art plena de matisos que reflecteix la individualitat de cada teixidor.

Com aconseguiu que els teixidors i teixidores aprenguin?

Necessiten més suport que una persona sense discapacitats. Un suport que ha de ser individualitzat!

Què els aporta aquest procés de treball?

És una pregunta difícil i qualsevol resposta podria donar a entendre que tenim la clau per fer coses extraordinàries. Només et puc dir que és el procés i la forma de treballar el que sense saber com, comporta quelcom extraordinari. Però sobretot perquè aquí les persones amb dificultats d’aprenentatge troben feina. Canvia completament la seva realitat vital, canvia tot en la seva vida!

Quantes persones treballen als telers?

33 persones i la majoria han trobat la seva primera i única feina aquí.

Teixir a mà no és l’única excepcionalitat de la casa. La sostenibilitat i la traçabilitat dels processos són prioritaris per a vosaltres.

Aquest projecte només tenia sentit si era sostenible i ecològic. Busquem aquells proveïdors que puguin assegurar la traçabilitat i la sostenibilitat dels processos de producció.

I com ho feu?

Escollim els que són més pròxims a nosaltres i procurem que les relacions es fonamentin en la coresponsabilitat i la igualtat. L’aposta per un consum responsable forma part també del nostre projecte.

Quin rol juga aquí la necessària rendibilitat de qualsevol empresa?

Et diré que si només valoréssim la rendibilitat i l’eficiència econòmica això no tindria sentit. Aquí prioritzem la formació de la persona i la inclusió de teixidors que, no podem obviar, no són els millors del mercat.  

Teniu dos punts de venda propis, la col·lecció de complements per a dona ja té un any i creixeu als mercats internacionals. No us atureu, quin és l’objectiu?

Mantenir-nos! El creixement i la rendibilitat són una conseqüència d’aquest objectiu. Per exemple, vam començar 6 i actualment som 42. A més el taller pot créixer també, perquè tenim 16 telers actius d’un total de 22. Tenim, doncs, capacitat de créixer tant per maquinària com per torns.

I ho fareu?

No ho descartem, però el mercat ha d’anar per davant.

Feu iniciatives per seduir el mercat?

Sí, i si estem vius, ha estat gràcies que hem sortit fora a seduir el mercat. Hem aconseguit exportar el 60% de la producció, fa 8 anys era només el 10%. Però la competència és molt dura perquè ara estem a gairebé tot Europa, els EUA, Singapur, Nova Zelanda o el Japó. En altres països hi ha vendes anecdòtiques. Però, sobretot, estem contents d’estar a París i Nova York, on es poden produir les grans vendes. Ens ho hem jugat tot a una carta, els mercats internacionals.

Per què?

Perquè en el mercat nacional han desaparegut molts dels nostres clients i perquè tampoc tenim capacitat financera per estar als dos llocs. L’estructura financera de Teixidors és dèbil per naturalesa.

Però seguiu endavant, creixent i en molts sentits a contracorrent del sector. Representeu un equilibri màgic en un context advers…

Sí, aquesta és la paraula. Competim amb les mateixes regles que tothom però ho volem fer diferent. I per això Teixidors requereix màgia perquè l’equilibri és fràgil.

Hi ha molts missatges darrera d’una peça de roba de Teixidors. Des d’un punt de vista comunicatiu, és complicat transmetre al client totes les característiques?

Molt! Quan estem descontextualitzats en els punts de venda és molt més difícil poder transmetre tot el que hi ha al darrera d’una peça de la firma. Començant per la producció manual! Per això, és tan important comptar amb la nostra propia botiga, allà podem explicar qui som, com ho fem i permetre al públic que descobreixi el 100% del catàleg. És un espai «top» que podria estar a París, Hong Kong o Nova York.

 

Per comprovar-ho, sortim de Teixidors i visitem breument, Matèria, la botiga showroom de la firma on es poden comprar i també contemplar, tots els seus dissenys. «Aquest és un espai conceptual i una Font d’informació per a Teixidors on demanem al client què hem d’oferir-li. Hi tenim exposats tots els nostres productes de forma adequada i aconseguim que tots convisquin equilibradament, per mostrar-nos al client com volem», explica Beatriz Askanazy, la responsable i creadora de l’espai Matèria i enamorada dels teixits, els colors i la filosofia de l’empresa.

 

Teixidors

Espai Matèria

Rector Ubach, 47. Barcelona

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]