Actualitat RSS

«Tenim totes les marques del món per fer la nostra col·lecció»

3 desembre, 2015

Botiga Nino Álvarez a Rambla Catalunya / Nino Álvarez

Nino Álvarez acaba d’inaugurar la seva botiga més emblemàtica a Barcelona. El local de 450 m2 l’ocupava, fins fa poc, l’històric Colmado Quílez.

Des del 1940, el número 63 de la Rambla de Catalunya venia queviures en el cor de l’Eixample. Després de la moratòria de 20 anys prevista en la Llei d’arrendaments urbans del 1994, aquest espai ha donat el relleu, des de fa unes setmanes, a una firma també amb molta història, però, en aquest cas, en el sector de la moda: Nino Álvarez. Darrere d’aquest nom hi ha tres generacions familiars que han impulsat, i també «confiat», des del 1970, en el potencial de la botiga multimarca com a negoci per a la distribució de la moda, primer d’home i després de dona.

És el segon dissabte que la botiga nova de Nino Álvarez obre les portes als clients del centre de Barcelona. A dins, el seu propietari, feliç i orgullós amb el nou projecte que endega, explica els detalls del seu interiorisme als clients i amics que han vingut a visitar aquest espai per primera vegada. Entrar en una de les cinc botigues de l’empresa que lidera Nino Álvarez és una invitació intencionada a somiar i deixar-te portar per les emocions. Fer-ho a la botiga nova de la Rambla de Catalunya és ben senzill. Allà, una estructura de fusta recobreix, com si fos un esquelet addicional a les pròpies parets del local, tot l’interior de l’espai principal, s’estira fins al sostre i s’eleva des de terra. És una coberta de columnes de fusta creuades per estanteries que permeten exposar el producte de la botiga. No hi ha casualitats en la disposició de les col·leccions que s’exhibeixen a la botiga de Nino Álvarez, «tot està pensat perquè el client s’emocioni» perquè només així «s’aconsegueix la compra».

Una amb moltes

Parlar amb Nino Álvarez sobre la seva botiga nova, és tan sols una magnífica excusa per poder recollir la seva opinió de més de 40 anys dedicats a la comercialització de marques de moda de segment mitjà-alt i alt a través del retail multimarca. És rotund quan es posa en dubte el futur d’aquest tipus de botiga: «Es troba en el millor moment de la història! Tenim davant totes les marques del món per comprar-les i fer la nostra col·lecció!».

Les seves paraules són contundents i estan carregades d’arguments. Els que li donen les quatre dècades que porta construint la seva pròpia marca a partir de les col·leccions que curosament elabora. La seva tria és semblant a la dels grans sommeliers amb els millors vins. «El nostre ofici és artístic. La compra, l’exposició i la venda del producte són artístiques. La nostra meta cada dia que obrim és emocionar el client», explica Nino Álvarez des d’Itàlia on està visitant algunes de les seves botigues de referència que sap que marcaran tendència en les properes temporades.

Viatjar molt a París, Milà, Londres i cada cop més al Japó, és part de la feina habitual d’aquest empresari de la moda. Ell i el seu fill, Nacho, lideren actualment, Nino Álvarez. El segon, diu el seu pare, té quelcom que no es pot aprendre, «instint» per saber què funcionarà i què no entre els clients. Això vol dir, en el llenguatge de Nino Álvarez, «saber què emocionarà» el comprador quan entri a la botiga. «El meu fill ho sap», assegura.

«Als éssers humans ens mou l’emoció. Una camisa blanca es pot vendre de moltes maneres. Nosaltres utilitzem les emocions per a tot, fins i tot per disposar el producte més clàssic. Ara bé, sempre ho fem basant-nos en la qualitat i som honestos amb els preus. Comprem només als millors especialistes de cada tipus de peça», relata Nino Álvarez per resumir la seva aposta.

L’estratègia de la firma s’ha traduït en aparadors mereixedors de diferents guardons per la seva creativitat i singularitat. Però també s’ha convertit en la filosofia principal de la botiga nova de la Rambla de Catalunya, on tot està pensat perquè el client se senti commogut al mateix temps que veu i toca el producte.

Refrescar l’oferta

L’estratègia empresarial de Nino Álvarez gira també al voltant de l’agilitat que sempre ha demostrat la marca per adquirir les peces que, més endavant, marcaran les tendències més massives. «Hem de ser ràpids i aconseguir el control de la distribució d’una marca que despunta en qualitat i encara no és molt coneguda. Quan una marca satura el mercat, nosaltres ja no la venem. Actualment, tenim la representació exclusiva del 60 % dels productes que venem», destaca Álvarez.

La firma compta amb 90 proveïdors per a home i 35 per a dona. Durant els 44 anys que han passat al capdavant de les seves botigues multimarca, Nino Álvarez ha conegut i venut centenars de firmes. Moltes han estat efímeres. Només unes poques han sobreviscut al pas dels anys i a les tendències canviants. Són les que s’han sabut mantenir com una referència dins la col·lecció. «Quan incorporem una marca nova és perquè m’aporta alguna cosa fresca que jo no tinc a la botiga. Primer, amb petites quantitats mirem com funciona i, després, la incorporem si ha donat bon resultat. Les firmes noves que podem trobar en una sala d’exposicions dels EUA o del Japó ens permeten refrescar la col·lecció», assegura aquest empresari que té clar que quan una marca ven centenars de peces, saturarà el mercat i ja no comptarà amb ella.

Estil reconegut

«Som alguna cosa més que una botiga multimarca. Som Nino Álvarez. Jo ofereixo la meva tria, la meva col·lecció, a partir de moltes altres marques. Faig una selecció personal que ens identifica. A la nostra botiga, no hi ha logos ni aprofitem una marca per atraure el client. Volem que vingui perquè sap que la nostra elecció és especial. Comprem producte i fem la nostra col·lecció Nino Álvarez dins les nostres botigues. Aquest és un dels nostres èxits. Fem servir la multimarca per fer la nostra pròpia marca i exposar-la seguint el nostre estil», explica contundent.

Per això, al seus establiments no hi ha franquícies córner, expositors o visuals de les  marques que comercialitza. Álvarez barreja totes les marques entre elles, per tal de trobar la combinació que defineix l’estil que proposen. En aquest sentit, s’estén  parlant d’altres estratègies més habituals en la botiga multimarca: «La il·lusió de tots els fabricants és fer marca, la seva pròpia marca. L’error que cometem els propietaris de les botigues multimarca és fer-los nosaltres aquest treball. Això és alguna cosa que ha de canviar en la mentalitat de la multimarca. A la meva botiga no trobaràs logos. Comprem per fer la nostra col·lecció, perquè coneguin Nino Álvarez». La selecció i la narració d’aquesta tria personal de producte, al final responen a un estil únic que el client fa dècades que reconeix.

En termes econòmics, la seva aposta li ha permès obrir dues botigues durant els anys de crisi, en dues de les zones comercials més privilegiades de la ciutat, al carrer de Muntaner i a la Rambla de Catalunya. «No podem obrir al Passeig de Gràcia perquè els marges de la multimarca no són els que té una marca pròpia», assegura en referència al millor eix comercial de Barcelona. «Les obertures que hem fet ara són possibles gràcies a molt d’esforç. Els resultats que tenim són positius, durant la crisi no hem abaixat la nostra activitat, sinó tot al contrari, l’hem apujat un 20 % cada temporada. Però hi ha molta oferta i cal fer-ho molt bé per mantenir-se», diu Nino Álvarez.

Segurament, per aquest motiu la seva estratègia de futur no passa per obrir establiments nous. Volen tenir cura de cadascuna de les cinc botigues que tenen, «estar-hi a sobre, saber què necessita el client», amb paraules d’Álvarez. Ell recorda com treballaven el seus pares en la primera botiga de la família a Sant Cugat del Vallès, l’any 1959. Venien colònia a granel i llençols, un negoci diferent, però una essència similar: tenir cura del client.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]