Actualitat RSS

175 anys consolidant un llenguatge artístic propi

4 abril, 2014

Exposició Bagués Masriera 175 anys

A principis d’estiu Bagués Masriera obrirà la segona botiga de la firma al Japó, en concret a la ciutat d’Osaka.  

Cisellar, encastar i esmaltar. Cisellar, encastar i esmaltar. I de nou, cisellar, encastar i esmaltar. Amb aquestes tres accions i durant 175 anys, generació rere generació, mans artesanes úniques i artistes d’imaginaris inabastables han donat vida a peces d’alta joieria d’avantguarda i d’estètica pròpia. Sempre cisellant, encastant i esmaltant.

Una forma extremadament simple d’explicar la complexitat del coneixement artístic que posseeix Bagués Masriera després de gairebé dos segles dedicats a construir un llenguatge joier propi. Durant aquest temps, la seva feina artística ha transitat per diferents èpoques estilístiques i l’esmalt ha sigut el tret idiosincràtic del seu diàleg amb la joia i amb el públic.

Ara, per commemorar els 175 anys d’història, la casa ha volgut destil·lar el millor del seu saber fer i donar-li vida en un braçalet en forma de serp i en una col·lecció d’homenatge a Barcelona que sorgeix d’un món esfèric de colors. «La serp és un homenatge a tots els oficis que intervenen en la creació d’una joia de Bagués Masriera. I la col·lecció inspirada en la ciutat sorgeix d’un repte que ens vàrem imposar: fer quelcom que no s’hagués fet mai amb l’esmalt. Hem aconseguit una esfera esmaltada i buida per dins, un treball inèdit. El resultat és que les peces de cada joia deixen passar la llum i la reflecteixen com si fossin un arc de Sant Martí de quaranta-cinc colors», explica el conseller delegat de Bagués Masriera, Joan Oliveras.

Sempre mirant cap a fora

El 2014 és un any que ocuparà un espai especial en la narrativa històrica de la firma joiera barcelonina. A l’aniversari i la celebració pels 175 anys de vida, s’hi sumen l’obertura del seu segon establiment al Japó.

De la mà d’un distribuïdor local, l’empresa inaugurarà un punt de venda als magatzems de luxe, Takashimaya d’Osaka. Ja fa més de vint anys que Bagués Masriera està present al Japó, on té també un punt de venda a la capital, en la mateixa cadena comercial. Però la segona obertura al país és una prova més del nivell de consolidació que ha assolit l’estratègia d’internacionalització de la firma que lidera Oliveras.

Els primers passos a l’exterior de Bagués Masriera se situen als anys 90, quan la casa joiera més antiga de l’Estat i una de les mes antigues d’Europa va decidir iniciar el procés d’expansió internacional. Va començar primer pel Japó i, després, va anar cap als EUA. Mercats exigents que subratllaven de nou l’atractiu artístic i la bellesa exclusiva dels productes de Bagués Masriera.

Dues dècades més tard, el 2012, entraven per primera vegada a la Xina i també a Rússia i ens ho explicava Oliveras en aquesta entrevista a Barcelona és moda, subratllant que les vendes a l’exterior són un component essencial per a l’empresa. Però per vendre a l’exterior a Bagués Masriera no li cal desplaçar-se. Entre el vint-i-cinc i el trenta per cent de la facturació de la seva botiga del Passeig de Gràcia de la capital catalana correspon a vendes a turistes internacionals.

Bellesa centenària

L’atractiu estètic de les peces firmades per Bagués Masriera es remunta molts anys enrere. A l’exposició Universal del 1888 ja va rebre la medalla d’or, premi únic, a la millor presentació de les obres de la firma i un segon guardó per les peces mostrades en aquella exhibició. El reconeixement era, llavors, per les joies Masriera, ja que fins al 1985, Bagués no va adquirir la totalitat de la casa. Aquell any, es van fusionar les dues empreses en un sol projecte.

El reconeixement primerenc que rebia el treball de Masriera, a finals del segle XIX, només obria el camí a dècades de tributs i lloances per un saber fer gairebé únic que la casa ha volgut resumir breument en una exposició efímera a la botiga del Passeig de Gràcia de Barcelona. Allà, s’hi han exposat peces privades que Joan Oliveras juntament amb l’anterior conservadora del fons Bagués Masriera, Pilar Vélez, es van encarregar de cercar entre els clients més antics i en algunes ocasions els seus hereus o familiars.

L’oportunitat de veure el treball de Bagués Masriera en un mateix espai ha permès comprovar l’esforç continuat i perseverant dels artistes de la firma per excel·lir.

L’exposició ha inclòs des de joies enteses com a vehicle d’expressió artística, tal com ho entenia Lluís Masriera, fins a l’alta joieria que prioritzava el valor patrimonial de les creacions, passant també per l’evolució dels treballs amb esmalt que arriben als nostres dies amb tècniques sofisticades i complexes fruit del coneixement acumulat durant dècades.

«Aquesta exposició no només ha mostrat la nostra història, sinó que també ha sigut un relat de la història de la societat i de la joieria. Unint aquestes peces, hem pogut veure com, en només mig segle per exemple, hi ha tres canvis d’estil molt grans. D’una banda, el gran moment de la joia modernista, només nosaltres vam aplicar el Modernisme a la joieria. De l’altra, el Noucentisme i l’Art Decó adaptats al treball de Lluís Masriera entre els anys 1915 i 1930. També hem vist la constant recerca d’un estil i la reinvenció d’un llenguatge artístic que ha volgut dialogar constantment amb l’art», resumeix Oliveras, davant de les vitrines de l’exposició. I afegeix: «També hem pogut comprovar com els períodes de postguerra van relegar el valor artístic, per prioritzar aquelles peces en què prevalen les pedres i els materials», explica amb deteniment. Ell, com a testimoni i hereu del treball i els coneixements en joieria de la seva família, relata amb passió cada un dels passos i les etapes que han anat escrivint la història de l’empresa. Quan acabem, li preguntem pel seu desig per als següents 175 anys. «Seguir creant bellesa», respon segur.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]