Actualitat RSS

L’Armari té cura de les seves clientes

25 octubre, 2019

A L'Armari, les clientes són el centre

L’emprenedora Eva Gorchs ha aconseguit tirar endavant la seva botiga de moda gràcies a la perseverança i l’esforç, oferint assessorament i un tracte sincer i personalitzat a la clientela

A Puig-reig, un poble de la comarca del Berguedà de poc més de 4.000 habitants, hi trobem L’Armari, una botiga de moda impulsada per Eva Gorchs. Aquesta jove emprenedora va decidir deixar una feina que l’apassionava per poder conciliar feina i família. “Vaig estudiar disseny de moda, patronatge, vestuari i estilisme, i em vaig especialitzar en espectacles perquè sempre m’ha agradat el cinema, el teatre, el ballet, l’òpera…”, explica mentre col·loca al seu lloc les peces que s’ha emprovat la darrera clienta que ha entrat a L’Armari, la botiga que va obrir el 2011 i que està situada a la plaça del Mestre Badia, 1.

 

EL PAS PER TV3

Unes pràctiques universitàries la van portar a TV3, on durant set anys va treballar al departament de Vestuari. “Era una feina molt interessant i variada: vaig vestir des dels protagonistes de diferents documentals fins a senyores estupendes com la Judit Mascó i la Bibiana Ballbè, i els protagonistes de telenovel·les com El cor de la ciutat. Va ser una etapa molt interessant i enriquidora, on vaig conèixer a molta gent, amb una feina que m’agradava molt i en la qual em sentia molt a gust, però a causa de la meva situació personal vaig considerar que no podia continuar amb aquell ritme. Tenia un nen petit, vivia aquí, a Puig-reig, i cada dia havia d’anar a TV3 i acabava tard…”. Amb pena, però amb la il·lusió de poder dedicar-li més hores al seu fill, l’Eva va deixar la feina a la televisió i va començar a treballar en una joieria de Puig-reig, “on també vaig estar molt a gust i vaig aprendre molt a treballar de cara el públic”, comenta.

 

ELS INICIS DE LA BOTIGA

Mentre era a la joieria, a l’Eva li va sorgir l’oportunitat d’agafar una botiga de roba que es traspassava. “Era el 2011, en plena crisi, i no sabia què fer. Vaig parlar amb la família, que sempre m’ha donat suport en totes les decisions que he pres; els meus pares ho tenien clar, i em van dir: ‘Eva, a la vida t’has de penedir del que fas i no del que no fas. Intenta-ho, i no estiguis tota la vida treballant per un altre’. I vaig optar per tirar endavant el negoci gràcies a la seva ajuda.

Els dos primers anys no van ser gens fàcils. “Tenia tota la il·lusió del món, tot ho vam fer nosaltres, amb la mínima inversió, triant molt bé les marques que volia tenir a la botiga, cuidant els detalls… però la gent mirava l’aparador i passava de llarg, no entrava a la botiga, o només hi entrava durant l’època de rebaixes, i no pots aguantar un negoci si només vens per rebaixes”, recorda la jove, tot afegint: “Va ser molt dur, però els pares sempre em deien: ‘Eva has d’aguantar, les coses no les regalen, quan es comença un negoci cal tenir molta paciència’, i sort de la meva parella, que també va tenir molta paciència. Aquells dos primers anys l’únic que feia era pagar als proveïdors, els impostos, els serveis… només pagava, i no treia ni per al meu sou”, explica. L’Eva remarca que tampoc va rebre cap mena d’ajut per part dels bancs, ni dels proveïdors, “que sovint no tenen en compte que els petits comerços no tenim la força ni els recursos que tenen les grans cadenes. És esgotador haver d’estar sempre lluitant…”, remarca.

 

LA CLIENTELA ARRIBA A L’ARMARI

A poc a poc, amb molt esforç i dedicació, la clientela va començar a entrar a L’Armari. “Tot va canviar així que la gent em va anar coneixent i em va agafar confiança; a la vegada, vaig intentar posar les coses fàcils a la clientela –explica l’Eva–. Els oferia la possibilitat d’emportar-se les peces a casa per emprovar-se-les, per exemple, i també vaig començar a aplicar els coneixements que tenia d’estilisme i de psicologia del personatge. Els demano que m’expliquin com són, quin caràcter tenen, de què treballen, què fan en el dia a dia… i d’aquesta manera, coneixent-les, m’és més fàcil trobar aquelles peces que més els poden encaixar. Elles marxen contentes i jo quedo satisfeta amb la feina feta i per haver-les pogut ajudar a estar estupendes i a sentir-se millor amb elles mateixes”, remarca. “M’agrada veure que quan es miren al mirall s’agraden i continuen sentint-se elles mateixes, però en la seva millor versió”.

 

FIDELITZAR A TRAVÉS DE LA SINCERITAT

Gràcies al boca-orella, l’Eva s’ha donat a conèixer per tota la comarca, i avui té clientes dels pobles del volant com Sallent, Gironella, Berga… i també de Manresa. “No he pogut invertir en publicitat, perquè no disposo de recursos, però sí que he intentat fer la meva feina el millor possible, i al final veus els resultats”, subratlla contenta i esperançada. Segons l’Eva, una de les millors eines per fidelitzar la clientela és la sinceritat. “He aconseguit fidelitzar les clientes essent sincera –diu-. Prefereixo abans que una clienta surti sense res a les mans, però que torni, que no forçar-la a comprar i que després no torni perquè se sent enganyada. La meva ‘estratègia’ és fer tot el possible perquè la clienta torni, i a vegades no has de pensar en la venda d’avui, sinó en el llarg termini, en la de demà. Aquesta sinceritat s’ha convertit en el meu lema”.

 

LES XARXES, UNA FINESTRA A L’EXTERIOR

L’Armari, de moment, no té pàgina web pròpia, “i és una de les assignatures que tinc pendents”, remarca la seva propietària qui considera que a l’hora de promocionar els seus productes, les xarxes socials funcionen. “Malgrat que no soc massa constant i sí una mica anàrquica, quan penjo fotografies la gent ve més a la botiga. Són com un recordatori de què existeixes”.

Per a l’Eva les xarxes socials són una finestra a l’exterior, a partir de la qual pot conèixer tot el que es mou en el món de la moda. “Instagram em permet veure les tendències, i també segueixo un munt de bloggers i gent que està constantment actualitzant-se. Estic sempre connectada per veure què passa a Nova York, a París, a Londres, a Milà… és la manera que tinc d’estar al dia, de saber què passa en el meu sector”.

A l’Eva també li agradaria poder anar a fires, però econòmicament no s’ho pot permetre. Així i tot, no para de buscar marques noves per diferenciar-se de la resta de la competència, “perquè si no totes les botigues acabem tenint les mateixes marques i la mateixa roba”, i oferir a la clientela aquelles peces que encaixen amb el seu estil. “Les modes s’han de seguir, poc o molt, però el que vull és poder oferir roba amb la qual la clienta es trobi a gust, que li encaixi i surti contenta amb la compra feta. Això t’obliga a estar activa!”. Abans d’incorporar una marca nova a L’Armari, l’Eva acostuma a anar a Barcelona a veure els proveïdors, per poder tocar la roba, veure com estan confeccionades les peces, etc. “Jo necessito mirar-ho, tocar-ho, abans de decidir tenir una marca. No entenc com la gent pot comprar roba per internet!”, exclama. “El tacte, les qualitats i el caient de la roba és importantíssim per decidir si una peça t’escau o no”.

 

FOMENTAR EL COMERÇ DE PROXIMITAT

Davant de la realitat de la venda en línia, l’Eva remarca la necessitat d’ajudar el petit comerç. “Si no se l’ajuda, el petit comerç no podrà sobreviure, i si desapareix, també es perdrà l’ambient, la gent al carrer, el color, la llum al vespre… I si tot això desapareix, perquè no hem sabut cuidar el petit comerç, els barris i els pobles perdran el seu encant… i sembla que la gent no li doni importància. Comprant per internet estem engrandint un gegant impersonal que ja factura molts milions, mentre que comprant a la botiga de barri estem ajudant a famílies, i fent que la vida al barri perduri”, conclou.

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]