Actualitat RSS

Aldomartins firma els jacquards més internacionals

5 febrer, 2015

Núria Bisbal, dissenyadora d'Aldomartins / Aldomartins

La marca igualadina Aldomartins exporta el 80 % de la producció. Els seus dissenys es poden trobar a trenta-dos països del món, en un total de mil cinc-centes botigues multimarca.

—–

El primer trimestre de l’any sempre és el més enfeinat per a l’equip d’Aldomartins. Primer, visiten París, després, desfilen a la 080 Barcelona Fashion i, finalment, creuen l’Atlàntic per ensenyar les seves propostes a la Fashion Coterie de Nova York.

Enmig d’aquest atapeït calendari i just quan acaba de tornar de França, Núria Bisbal, la dissenyadora de la firma, ens atén. Parlem dels seus projectes de futur i repassem la trajectòria de l’empresa familiar. Tot plegat, a l’avantsala de la celebració de la passarel·la barcelonina on Aldomartins presenta la col·lecció tardor-hivern 2016. Un treball inspirat en els esports alpins d’època i els contes populars d’hivern. 

A l’exterior aviat

«Fa anys, quan vàrem començar a exportar, ràpidament ens van identificar com una marca de punt molt acolorida amb jacquards originals. Proposem col·leccions molt extenses, variades, i amb gran qualitat i disseny», resumeix Bisbal per fer-nos entendre el gran atractiu que desperta Aldomartins fora de casa.

A més de la proposta de qualitat i dissenys plens de colors, cal afegir-hi l’experiència de la companyia, gràcies a abordar els mercats exteriors fa ja vint anys. Martí Bisbal, fundador i actual director d’Aldomartins, va decidir fer el llançament internacional el 1998. L’escenari va ser, com en el cas d’altres empreses catalanes del moment, el país veí, França. Bisbal va exposar els dissenys d’Aldomartins a la fira Prêt-à-Porter de la capital.

Aquell primer pas internacional, el feia motivat per la convicció que calia ampliar les fronteres del consum per seguir creixent i, també, després d’una considerable inversió en infraestructura de producció, per aixecar l’actual fàbrica d’Aldomartins. La instal·lació, construïda l’any 1995, té 4.000 m2, està situada a Igualada i compta amb seixanta treballadors.

Aldomartins és un magnífic exemple, juntament amb altres marques de la zona, d’innovació constant en maquinària tèxtil que els ha garantit la seva presència, després de la llarga crisi del sector tèxtil català. «Hem procurat ser fidels al nostre producte. El fabriquem tot aquí. I hem sigut fidels també a l’esperit creatiu de la marca. Això ens ha donat com a resultat un producte únic», assegura Bisbal, satisfeta de l’atracció que desperten les combinacions de llana, moher, caixmir o seda que apliquen cada temporada a les seves propostes urbanes i actuals.

Família i equip

Bisbal forma part, junt amb els seus dos germans, de la segona generació en incorporar-se a l’empresa. Els fills de Martí Bisbal veuen en el seu pare un creatiu a la recerca constant de nous reptes: «És molt intuïtiu en els negocis, té olfacte per al disseny i per a la venda del producte. De fet, ell dissenyava també i, com a bon emprenedor, sempre ha estat implicat en tot els procés productiu».

L’experiència de l’actual director d’Aldomartins li ha servit, amb paraules de la seva filla, «per evitar escorar-se, i fer servir tot allò que sap per buscar noves apostes». Aquesta actitud fa possible que avui la firma de la família Bisbal, fundada el 1975, segueixi plenament activa.

Cada temporada, treu al mercat una col·lecció de dues-centes peces de roba totes de punt. «On dediquem més esforços és en crear cada temporada bones col·leccions que sorprenguin els clients. Innovem constantment i intentem que siguin comercials. Al cap i a la fi, vendre és el més important per poder continuar endavant», resumeix Núria Bisbal.

Ella porta vinculada a la firma des del 1997. Dirigeix el departament de disseny i se sorprèn quan li recordem que, aviat, farà vint anys que cada temporada crea noves propostes per a Aldomartins: «Vint ja! M’agrada la meva feina. Tinc la sort que no és gens monòtona i cada col·lecció és un repte diferent. Però alhora, evito pensar que ja està tot fet, si no perdria la il·lusió».

Una cursa lenta

Les propostes que lidera Núria Bisbal miren sempre de reüll les tendències. No les defugen però tampoc s’hi emmirallen fidelment. Com ens explica, «sempre hi haurà altres marques que poden arribar més ràpid al consumidor». I afegeix: «Aquestes firmes dissenyen i fabriquen gairebé al mateix temps que pots trobar els seus productes a les botigues».

Aldomartins, per la seva banda, dissenya un any i mig abans de distribuir les peces a les botigues multimarca. Fabrica sempre sota comanda i té un estoc mínim al magatzem per proveir els clients que ja han comprat: «Hem d’anar en compte perquè les tendències són molt volàtils. Al mateix temps, però, has de tenir olfacte per detectar-les, perquè és important anticipar-te als gustos i desitjos dels clients. En definitiva, procurem tenir un segell propi quant a innovació i creació i no ser depenents de tendències efímeres».

El sector de la moda «podria assimilar-se a una cursa», amb paraules de la dissenyadora, que reconeix que, a vegades, «no saps en quina temporada estàs treballant». Coincideix amb els seus col·legues de professió que la moda va cada vegada més ràpid: «Les fires se celebren abans, les botigues demanen que els serveixis més aviat i encara no ha començat el fred, que ja hi ha els aparadors d’estiu. Després, quan arriba el temps que toca, comencen les rebaixes. És un món una mica frenètic que, a vegades, ni jo mateixa entenc. Sembla que visquem fora de temporada».

Ara bé, la sensació de treballar simultàniament en diferents «fronts», no és un obstacle per a la creadora: «Sovint estàs treballant alhora en tres campanyes: una la que estàs fabricant, l’altra la que ja has acabat i estàs venent i promocionant en fires i sales d’exposicions, a més de la que ja estàs començant a dissenyar. És un caos, però apassiona!».

Gràcies a l’exemple i l’experiència de Martí Bisbal, la segona generació d’Aldomartins és molt conscient dels sacrificis que porta associats endegar un negoci. Saben que la prioritat és mantenir-se ferms en el mercat. «Fins ara no ha estat fàcil», subratllen i recorden que, seguint fidels al seu ADN, la internacionalització del producte continua sent el projecte més important. I Japó el mercat on els agradaria incrementar la seva presència a curt termini.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]