Actualitat RSS

amt. recupera la confecció artesanal i local amb teixits sostenibles

31 gener, 2019

AMT fabrica localment, amb teixits sostenibles o reciclats. / AMT

Adrià Machado, jove dissenyador i fundador de la marca amt., aposta per vestir a la dona amb naturalitat, produint localment i amb teixits reciclats o sostenibles

—–

De petit a l’Adrià l’atreia tot el que estava vinculat amb l’art i una de les seves passions era pintar a l’oli. Però, no va ser fins als 16 anys, en un curs de merchandising i aparadorisme, quan es va adonar que el que realment li agradava era el món de la moda. En aquella etapa va escriure per a un parell de revistes de moda i, malgrat que va fer el batxillerat econòmic, “que no tenia res a veure”, com ell mateix subratlla, va acabar estudiant a l’escola de moda Felicidad Duce (avui LCI Barcelona).

 

Els inicis

“Durant la carrera anava fent cosetes, escrivia articles i, a poc a poc, gairebé sense adonar-me’n, vaig crear el meu propi univers i una petita col·lecció”, explica Machado. Així i tot, dos esdeveniments van marcar un punt d’inflexió en la seva trajectòria: ser seleccionat entre els vint millors de la seva promoció per desfilar a la passarel·la 080 Barcelona en la secció de joves talents de l’escola LCI, i que la comercial de la marca per a la qual treballava, Colmillo de Morsa, l’animés a “fer les coses ben fetes, ja que fins aleshores tot havia estat molt poc meditat”, confessa l’Adrià. Era el moment d’establir-se pel seu compte i crear una empresa però, com recorda, “em vaig adonar que dominava el que havia estudiat a la universitat, però del món empresarial no en sabia res”.

Amb només 1.500 euros a la butxaca, els seus estalvis, va començar amt., “però, en un inici, tot eren problemes”, subratlla. “No tenia un espai on treballar, ni qui em confeccionés les peces, ni com comercialitzar-les… I vaig optar per tornar a la meva ciutat natal, Manresa, on els lloguers són més assequibles”. La capital del Bages havia estat un imperi tèxtil, amb un munt de fàbriques i tallers, i l’Adrià va començar a buscar, gairebé porta per porta, dones que haguessin treballat en el tèxtil perquè confeccionessin les seves peces. “No va ser fàcil, però finalment vaig reunir tot de senyores que avui tenen el seu taller i treballen per a mi i per a altres firmes”, explica.

Machado va llogar un petit estudi en un àtic i a poc a poc, dedicant-hi moltes hores, va tirar endavant la primera col·lecció, la d’hivern 2016-2017. “El que va tenir de bo aquesta primera col·lecció és que només la veníem a Espanya, en botigues multimarca i sota comanda, fet que ens va ajudar molt, ja que sabíem el que havíem de produir”.

 

El creixement

El creixement de la marca no ha estat especialment planificat. Actualment compta amb un equip de tres persones i tres showroom: un a Barcelona, un altre a Bèlgica, que permet cobrir bona part d’Europa, i el darrer a Suècia, des del qual arriba als països nòrdics. “En un primer moment, només pensàvem vendre a Espanya –explica Machado–, però ràpidament ens van adonar que el mercat espanyol no està passant pels seus millors moments i calia sortir fora”.

Gràcies a participar en el showroom del 080, van tenir una petita repercussió internacional i els van proposar vendre als Estats Units “En aquell moment ens va semblar que era un salt massa gran; era com començar la casa per la teulada”, remarca Machado, tot afegint: “Els altres dos showroom que ens han sorgit no els hem anat a buscar, sinó que han vingut a nosaltres perquè els agrada la filosofia que hi ha al darrere d’AMT, i esperem veure’n els resultats al llarg d’aquest 2019”.

 

La filosofia de la marca

AMT és una marca que fabrica localment, amb teixits sostenibles o reciclats, “però, que no ho sembli”, subratlla Machado, qui considera que van fer una aposta per la moda sostenible en el moment adient. “Realment estàvem en el moment just, en el lloc indicat, ja que quan va començar el boom que tot havia de ser sostenible, nosaltres ja hi érem, i haver estat dels primers ha estat una de les nostres grans sorts”.

A més d’apostar per la producció local i sostenible, Machado es mostra crític amb el fast fashion. “El client s’ha acostumat a comprar els pantalons a 19,95 euros, per exemple, i si nosaltres n’hi oferim uns que costin 100 euros s’ho mira i s’ho pensa molt. I és per això que cal que li expliquem que darrere d’aquests pantalons hi ha una persona que té un sou digne, que han estat produïts amb energia verda, que els materials utilitzats són reciclats o sostenibles, que la confecció és local… La diferència de preu és pels valors que hi ha darrere de cada peça, i això avui, aquí, encara s’ha d’explicar molt bé”.

El dissenyador manresà defineix les seves creacions com “minimalistes, amb detalls que les fan singulars, i que no caduquen amb una sola temporada”, alhora que destaca que a amt. fan “roba de tota la vida, com s’havia fet sempre, a una escala molt reduïda, apostant pel disseny i la qualitat, i tenint molt clar que volem que la nostra empremta sigui verda. Amb molt pocs recursos hem tret el màxim”.

 

Estratègies per donar-se a conèixer

La desfilada a 080 els va donar molta visibilitat, “però és cert que després de desfilar t’adones que hauries d’haver aprofitat millor l’oportunitat; per això, en la segona ja ens vam preparar millor i vam comunicar tot el que fem, a qui vestim, etc.”. Machado explica que aquest febrer no desfilaran a la passarel·la barcelonina perquè han decidit donar-se un petit descans per fixar tots els canvis que estan vivint i consolidar l’expansió internacional. “Volem avançar a poc a poc, donar-nos a conèixer fora i potenciar la marca, i cal fer-ho d’una manera ordenada”.

Una de les maneres que han trobat per donar-se a conèixer, i que els funciona molt bé, és per mitjà de les influencers o content creators. “Treballar amb influencers ha estat per casualitat. Ens van començar a demanar algunes de les nostres creacions i vam veure que era una manera molt fàcil de donar-nos a conèixer i incrementar les vendes”, explica l’Adrià, qui considera que és la filosofia que hi ha darrere la marca amt. el que fa que sigui atractiva per a les influencers.

El fet de treballar amb influencers també ha provocat un increment de les vendes on line. “Les influencers se senten identificades amb els valors de la marca, tenen molta força i aporten notorietat a la marca, i això fa que les seves seguidores també vulguin vestir com elles. Hem notat moltíssim com influeixen… Primer vendre per internet ho vèiem com quelcom molt llunyà, i pensàvem que a la gent li feia més por comprar per internet, i ara és un canal de venda important per a nosaltres, que ens permet cobrir una part de les despeses fixes”.

 

Projectes de futur

Machado és conscient que amt. és una marca molt jove, amb només quatre col·leccions al mercat, i que li cal consolidar-se. “Tinc clar que hi ha comercials que no apostaran per nosaltres fins que no tinguem més col·leccions, ja que no saben si som flor d’un dia o una empresa que aconseguirà tenir una trajectòria”. Per aquest motiu, el jove dissenyador aposta per avançar a poc a poc i observar què agrada a la clientela. “Jo, en un inici, era molt creatiu, però ara sóc més realista i em miro més els números per veure com créixer”.

Una de les accions que Machado és conscient que ha de fer, i que encara no ha fet, és buscar ajuts. “Fins ara hem estat tan absorts per tirar endavant el projecte que no hem tingut ni temps ni persones per dedicar-se a aquesta tasca. Però sabem que és un dels temes que hem d’activar per continuar endavant. I quan hàgim crescut tornarem al 080, una molt bona eina per comunicar”, subratlla Adrià Machado.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]