Actualitat RSS

Aparadors per atraure al client. Quin és el secret?

29 setembre, 2016

Aparador de Gratacós. Riera de Sant Miquel. Barcelona / Xevi Fernández / Gratacós

La professió d’aparadorista està en auge perquè els comerços són cada vegada més conscients de la importància de l’aparador en la seva estratègia global.

Als anys quaranta, Gratacós decorava els seus aparadors amb teixits que simplement penjaven sobre uns fils. Set dècades més tard, en aquesta botiga emblemàtica de Barcelona, l’arquitecte Antonio Iglesias és l’encarregat de recrear un esplèndid menjador guarnit amb els millors teixits que es venen aquí. L’escena fa pensar més en la instal·lació d’un artista contemporani que no en l’aparador d’una botiga de venta de teixits al detall i l’engròs. Però sobretot, l’escenografia, pròpia d’un museu amb apostes arriscades, provoca a tot aquell que es passeja per davant de Gratacós. El fa preguntar-se pel que està veient. Aconsegueix uns segons de la seva atenció i només amb això, l’aparador de Gratacós ja ha aconseguit el que volia. “És la nostra targeta de presentació. El primer que tu veus de nosaltres i intentem que sigui molt atractiu, que cridi l’atenció i faci entrar a la gent. Al marge de si compra  o no, volem que la gent entri a mirar, gairebé com si es tractés d’un museu”, diu Aida Molano, responsable d’aparadors de Gratacós. Tot i que aquest establiment i sobretot, els seus aparadors són emblemàtics i tenen un capítol especial reservat en la història del comerç de Barcelona, amb guardons inclosos, l’exemple de Gratacós és cada vegada més estès entre els comerços de la ciutat. Un creixent número de botigues utilitza els seus aparadors amb estratègies creatives i originals, per atraure els clients.

Referents

“Si ens comparem amb les ciutats de Nova York o Tòquio, Barcelona té una cultura de l’aparador molt més jove. Però aquí, si et perds pels seus carrers, hi trobaràs grans aparadors. Tenim una cultura d’aparadorisme més arrelada. El petit comerciant es preocupa pel seu aparadors, fins i tot quan el negoci no funciona com voldria”, assenyala el director de l’escola d’aparadorisme Artidi, Josep Lluís Martínez. La seva anàlisis és compartida pel consultor en visual merchandising de l’empresa Sartia, Daniel Domecq -l’encarregat d’impartir el taller d’aparadorisme de la Cambra de Comerç de Barcelona el proper 10d’octubre.  “Els aparadors de Barcelona estan a l’alçada actualment, de referències internacionals com Nova York, París o Tòquio i ens n’hem de sentir orgullosos. Però també cal treballar per evitar que es repeteixin aparadors iguals en els carrers comercials”, diu Domecq en relació a les grans marques de moda. Són aquestes firmes les que, segons els experts, han aconseguit estendre la cultura de l’aparadorisme. En aquest sentit, Domecq subratlla que Zara i el grup Inditex són un excel·lent referent en el foment del culte als aparadors: “Penso que gran part del seu èxit, rau en els aparadors. A més de l’atenció a la imatge i el model de negoci que combina baixos preus amb imatge de luxe. És un mix fantàstic”.

Regles bàsiques

El director d’Artidi, qui també treballa assessorant al grup Inditex en les seves estratègies pels aparadors, recorda que no cal fer inversions desorbitades per a tenir una aparador guanyador. L’èxit d’un bon aparador no s’explica tan pel pressupost que s’hi inverteix, segons els experts, sinó per aspectes no monetaris que ells mateixos expliquen a continuació.  Domecq assegura per exemple, que el primer que cal “és tenir una bona història per explicar”. Després, entren en joc, factors com “estar al corrent de les tendències actuals i saber com aconseguir els materials adequats a preus assequibles per a fer els muntatges”.  En aquesta línia, Martínez diu que amb “un pressupost de cinquanta euros es pot fer una aparador increïble, tant com amb un de dos mil euros”. Però per aconseguir-ho, concreta que  “cal combinar amb encert tres elements: el producte, l’espai i la decoració”. “S’han d’escollir productes actuals i atractius, combinar-los amb una bona distribució, valorant els plans visuals més adients i tenint present el factor sorpresa. A tot això, s’ha d’afegir l’ús correcte de la il·luminació i la combinació de colors”, detalla Domecq. Segurament, perquè la correcte formulació de tots aquests elements és sofisticada, cal formació per fer una bon aparador.

Per recordar

En els darrers anys, la popularitat de la professió d’aparadorista ha crescut i els experts assenyalen que cada vegada és més gran la demanda per aquests professionals. “Per dominar la professió cal saber estratègies de disseny de mobiliari, d’imatge corporativa, d’interiorisme comercial. Un aparadorista no vesteix maniquins només, això ha passat a la història. Ara, és una persona que té un rol en l’estratègia de l’empresa perquè l’aparador està alineat amb el global del missatge que es vol transmetre”, recorda el director d’Artidi. Ell, que fa vint-i-cinc anys que treballa formant aparadoristes i també creant aparadors, creu que aquesta professió s’assembla més “a ser un mag”, perquè “cal aconseguir que l’aparador faci que la gent compri”. Per la seva banda, Domecq creu que l’auge en la professió d’aparadorista s’explica també pel canvi en els hàbits de compra dels consumidors: ”Avui el client s’orienta molt més per la bellesa, l’ordre i l’atracció i això és el que aconsegueix l’aparadorista. Crec que hi ha una molt bona cantera d’aquests professionals i els hem de valorar més”.

Fa un any i mig, Gratacós va passar de tenir tota una cantonada d’aparadors al capdamunt del Passeig de Gràcia de Barcelona a tenir un aparador “mínim” en paraules dels seus propietaris.  Això ha sigut un incentiu per invertir encara més en creativitat en els seus aparadors. “Hi convidem a joves dissenyadors, nous talents i estudiants perquè facin les seves creacions. Però també a professionals de tot tipus perquè deixin anar la imaginació i creïn quelcom memorable”, explica Aida Molano. Aquest establiment que també ven teixit a l’engròs, es va traslladar d’una banda a l’altra de la Diagonal de Barcelona. Concretament, ara està a la Riera de Sant Miquel del Barri de Gràcia de la ciutat. Aquí, ens expliquen que han tornat als orígens, perquè els fundadors de la botiga van tenir el seu primer establiment al carrer Bonavista d’aquest mateix barri. Ja llavors pensaven que els aparadors havien de ser un aliat per a la venda del teixit. Això té encara més vigència avui, quan la venda de teixit “no és fàcil” en una societat acostumada a la compra d’una peça acabada. Molano explica que conscients d’aquest repte, els aparadors de la firma són una invitació a somiar: “Els nostres teixits són joies per si sols i molts aparadors del Passeig de Gràcia han quedat gravats en la memòria dels clients. Encara avui vénen i els recorden”. Aconseguir un lloc en l’imaginari del públic no és fàcil, però els aparadors són una manera per fer-ho possible.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla Integral de Suport a la Competitivitat del Comerç Minorista d’Espanya 2016, finançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía y Competitividad i per la Unió Europea (FEDER).

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]