Actualitat RSS

Apropar l’art a les persones

4 juliol, 2019

ICRA Art, una botiga de material de belles arts i un taller d'il·lustració i restauració / ICRA Art

ICRA Art és una iniciativa impulsada per dues joves osonenques que busca apropar l’art a les persones per mitjà d’una botiga de material de belles arts i un taller d’il·lustració i restauració

 

ICRA Art és molt més que una botiga amb un ampli assortit de material de belles arts. En aquest local, situat a la rambla de Sant Domènec, 22, de Vic, dues joves de Roda de Ter, l’Aina i l’Agnès Amblàs Casals, ofereixen serveis de restauració i il·lustració tot fent realitat un dels seus somnis: apropar l’art a les persones.

La passió de l’Aina i l’Agnès per la fauna, els fòssils i el dibuix les havia portat a somniar a tenir un estudi d’il·lustració. Abans, però, eren conscients que els calia formar-se. Totes dues es van llicenciar en Història, i després cadascuna es va especialitzar en allò que més l’atreia: l’Aina en conservació i restauració de béns culturals, i en concret en Arqueologia, mentre que l’Agnès va fer un màster en Paleontologia i es va especialitzar en tècniques d’il·lustració, el que li ha permès acabar fent art digital.

 

De la universitat a tenir un negoci propi

Mentre estudiaven van col·laborar amb diferents museus i institucions il·lustrant llibres, fent reconstruccions de fauna, treballant en pel·lícules d’animació, etc., però una vegada acabats els estudis van decidir tirar endavant el seu propi negoci i van crear ICRA Art, una botiga que a la vegada és taller i estudi on pinten, dibuixen, restauren, fan cursos, ofereixen conferències, exposicions…

“Hem dibuixat tota la vida, però a partir dels 18 anys ens vam aficionar a la il·lustració científica, fent retrats de fauna, i sempre havíem tingut la il·lusió de crear una empresa”. Per fer-la realitat, van apuntar-se a Autoocupació, agència d’emprenedoria, innovació i coneixement d’Osona, on les van orientar i ajudar a crear el seu negoci. “Vam fer el pla d’empresa i, encara que la viabilitat era justeta, vam decidir tirar endavant el nostre projecte”, explica l’Aina.

Trobar el local va ser el pas següent. “No va ser fàcil, perquè buscàvem un espai que ens permetés tenir la botiga, una sala per a exposicions i el taller. A més, aquí, a Vic, els preus dels lloguers estan pels núvols…”, comenta l’Agnès. Així i tot, amb l’ajuda de la família van aconseguir impulsar el seu projecte “encara que els inicis van ser complicats, però això ja ho sabíem”, remarquen totes dues. Una de les accions que les va ajudar molt va ser participar en un programa de mentoring d’Autoocupació. “Ens van assignar un mentor, en Manuel, amb qui ens reuníem un parell de cops a la setmana, fos presencialment o per Skype, i ens va ajudar a solucionar els punts febles de l’empresa com, per exemple, la comptabilitat, i ens va guiar per tirar endavant el negoci. Al final vam decidir externalitzar la comptabilitat a una gestoria, ja que nosaltres ja tocàvem massa tecles, però sort en vam tenir del mentor!”, subratlla l’Agnès.

 

La botiga, la porta d’accés

En un inici la botiga va ser la targeta de presentació d’ICRA Art. Els clients hi entraven atrets per l’àmplia varietat de productes que venien, i a poc a poc també van anar descobrint els serveis que oferien les dues joves de Roda de Ter.

Després d’aquesta etapa inicial, durant la qual van donar-se a conèixer a través de tota mena de mitjans -amb publicitat convencional, anunciant-se en revistes, a través de les xarxes socials…-, avui ICRA Art compta amb una clientela fidel integrada per artistes, estudiants d’Eartvic, l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic situada a la mateixa rambla de Sant Domènec, persones aficionades a l’art… “Pel que fa a la botiga, ens diferenciem de la competència perquè tenim una gran varietat de productes, més de 10.000 referències, i sempre introduïm novetats. Per exemple, si apareixen uns nous retoladors de pintura al mercat, nosaltres els tenim, o uns pinzells de silicona especials… Cada mes tenim productes nous!”, apunta l’Aina.

 

El taller, l’ànima del negoci

A banda de la botiga, ICRA Art destaca per oferir els serveis de restauració i il·lustració, a més de fer cursos de formació, exposicions i tota mena d’activitats vinculades amb el món de l’art. L’Aina s’encarrega de la part de restauració i l’Agnès de la d’il·lustració, i és en aquestes dues especialitats on cada vegada tenen més clientela i són més reconegudes. “Tant els responsables dels museus i de diferents institucions, així com els particulars, ja ens coneixen, valoren la nostra feina i ens venen a buscar quan necessiten, per exemple, plasmar un animal en un quadre o un llibre, o bé mostrar-ne un d’extingit. També demanen els nostres serveis per restaurar alguna peça com un sant, un llibre antic, un fòssil… A més, si s’escau, també fem treball de camp; recentment hem restaurat el jaciment del Mirador del Cretaci a Coll de Nargó, a l’Alt Urgell, i ara ja està llest per a visitar-lo”, explica l’Aina, qui s’ha encarregat de dirigir la restauració, mentre afegeix que darrerament han contactat amb elles els responsables de museus de Sant Feliu de Guíxols i de Calella, “el que significa que se’ns valora fora de la nostra comarca, i això ens omple d’esperança i il·lusió”.

Per exemple, les dues expliquen amb entusiasme l’encàrrec que els van fer del Parque de las Ciencias de Granada. “Ens van demanar que féssim l’escultura d’un ornitorrinc nedant. Va ser complex trobar referències, però vam aconseguir l’escultura hiperrealista que ens demanaven! I és que som molt perfeccionistes, valorem els detalls, tant en les il·lustracions, les escultures i les restauracions, i intentem que tot quedi perfecte”.

 

La creació en línea

Pel que fa a la il·lustració digital, aquesta no té fronteres, “ja que tot ho faig en línia i els clients i la competència no són locals o nacionals, sinó que són de tot el món”, comenta l’Agnès. Avui ICRA Art té la seva pròpia pàgina web on s’explica qui són, com treballen i es mostren algunes de les seves obres. A més, però, han creat un blog en el qual l’Aina i l’Agnès són molt actives, “perquè és una de les maneres de tenir més presència a les xarxes”, i també disposen d’altres pàgines web especialitzades on venen les seves creacions en línia i ofereixen els seus serveis.

“Fem servir les xarxes socials més convencionals, com Instagram i Facebook, i hi publiquem una mica de tot: les exposicions que fem a la botiga, si fem ofertes, els processos d’alguna restauració que estem fent, o d’il·lustracions… També tenim un canal de YouTube que vam obrir fa poc i on pengem tot el procés d’il·lustracions, de restauracions…”, expliquen les dues joves artistes, tot afegint: “Les xarxes socials ens han permès donar-nos a conèixer i que els clients ens tinguin presents”.

 

Implicació amb associacions i entitats

ICRA Art forma part de Vic Comerç –associació de comerciants molt activa de la capital d’Osona que ofereix formació, avantatges per als associats i els seus clients, etc.–, i recentment ha col·laborat en la campanya Vic Edició Limitada. “El gerent de Vic Comerç ens va venir a veure per explicar-nos que volia fer una campanya per potenciar el comerç, però volia que fos diferent i que cridés l’atenció per aspectes com la qualitat, l’exclusivitat, l’originalitat, la creativitat… Li vam presentar la proposta que el producte que es ven a cada establiment fos presentat com una obra d’art. La idea va agradar i vam fer les il·lustracions digitals que es van penjar a l’aparador de cada botiga convertint durant una setmana una setantena de botigues de Vic en museus.

A la vegada, ICRA Art ha participat en la Diagnosi d’Innovació Comercial de la Cambra de Comerç de Barcelona. “El primer any de funcionament del negoci ja vam fer una diagnosi amb Autoocupació, i vam creure que seria interessant fer-ne un segon amb la Cambra per conèixer el punt de vista d’una persona experta i externa”, comenta l’Agnès. Entre les propostes de millora que els va suggerir la tècnica de la Cambra de Comerç destaca fer més dinàmic l’aparador perquè atregui l’atenció del vianant, “i, per exemple, ens va aconsellar posar-hi una pantalla de televisor per mostrar el procés creatiu de les peces que restaurem o de les il·lustracions, cosa que hem fet perquè ens va semblar una bona idea”. També els hi va recomanar posicionar millor el web, mantenir-lo actiu, publicar moltes notícies al blog… petites millores que l’Aina i l’Agnès han incorporat i que les ajuden a donar-se a conèixer i trobar nous clients.

 

Projectes de futur

Quan els demanem a l’Aina i a l’Agnès quins són els seus projectes de futur, les dues ho tenen clar: treballar a escala mundial; “per a la nostra feina no hi ha fronteres”, remarquen alhora. Per aquest motiu estan preparant el seu web per sortir fora, a l’estranger, i oferir els seus serveis tant d’il·lustració com d’intervenció en jaciments, tasques museístiques, etc., a tot el món. I és que, com elles mateixes destaquen, “la nostra feina és la nostra passió i posem tot l’esforç i la il·lusió en cadascuna de les nostres creacions i assessoraments”.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]