Actualitat RSS

Arquitectes del calçat

2 maig, 2019

Aldanondoyfdez és una firma de calçat artesà impulsada per Catuxa Fernández i Ignacio Aldanondo. / Aldanondoyfdez

Aldanondoyfdez, firma de calçat artesà impulsada per Catuxa Fernández i Ignacio Aldanondo, ofereix sabates fetes a mà i de qualitat al seu taller-showroom de l’Eixample

—–

Catuxa Fernández i Ignacio Aldanondo són dos artesans del calçat per convicció. Mig cansats i desenganyats de la seva professió, la d’arquitectes, van apostar per formar-se i començar a fer sabates d’una manera totalment artesanal, on cada peça es treballa a mà sense escatimar temps, esforços o recursos. Avui tenen un taller-showroom al bell mig de l’Eixample barceloní on fabriquen sabates a mà i a mida, i on reben la clientela.

“Des de sempre m’ha interessat el món de la indumentària, i en especial el del calçat –explica l’Ignacio-, però va ser la crisi del sector de la construcció la que va provocar que tinguéssim menys feina i més temps lliure, fet que va trastocar certs aspectes del nostre dia a dia”. Davant aquesta realitat, l’Ignacio li va comentar a la Catuxa –la seva sòcia al despatx d’arquitectes que van obrir en acabar la carrera–, el seu interès per apropar-me al món del calçat “però d’una manera no professional”, apunta. I, dit i fet, el 2011 tots dos es van matricular en un curs sobre els secrets del calçat artesà.

Arran d’aquest primer tast van saber de l’existència de Josep ‘Pitu’ Cunillera, un mestre sabater que ha format a moltes generacions de sabaters artesans, amb qui van contactar i que va acabar convertint-se en el seu referent. “Per a mi, entrar en el món del calçat artesà ha estat quelcom terapèutic”, afirma l’Ignacio, mentre treballa per intentar acabar un parell de sabates que els han encarregat, i a les quals dediquen, de mitjana, unes 50 hores. “A l’arquitectura, a poc a poc vam deixar de fer maquetes, de dibuixar i, en definitiva, de fer allò que més m’agradava de l’ofici d’arquitecte. En conjunt, la nostra feina ens donava més maldecaps que satisfaccions”.

 

El pas de l’arquitectura al calçat

Durant dos anys, els dos joves arquitectes anaven cada dilluns a veure el ‘Pitu’ al seu taller del Raval, “el que ens permetia reafirmar que el món del calçat podia ser una sortida professional que millorés aspectes de l’arquitectura amb els quals no estàvem del tot contents. El calçat ens permetia fer un treball manual, que nosaltres trobàvem a faltar”, explica l’Ignacio tot afegint: “En cap moment vam dir ‘hem nascut per ser sabaters’, però sí que vam veure que aquest era un ofici que tenia les virtuts de l’arquitectura i que, alhora, en sumava d’altres com la paciència, el treball manual, el fet de poder construir un objecte de principi a fi sense delegar cap part del procés… Tots aquests aspectes van fer que un dia ens decidíssim a provar-ho”.

Si en un inici, fa cinc anys, combinaven l’arquitectura i el calçat, en fa tres van decidir tancar el despatx per dedicar-se només a fabricar sabates artesanalment. “Tancar un despatx d’arquitectura és quelcom complicat, però teníem clar que volíem fer aquest canvi professional”, explica la Catuxa. I el que havia començat essent un hobby ha esdevingut la seva nova professió.

 

Aprendre a partir de l’assaig-error

Els inicis d’Aldanondoyfdez no van ser fàcils. “Realment hem après a partir de l’assaig-error. No teníem masses referents, i extrapolar altres negocis al nostre no era possible. A més, hi havia qui ens deia que només produint en fàbriques podríem fer que el negoci fos rendible, però aquesta no era la nostra filosofia”, remarca la Catuxa. Amb la ferma voluntat de fer que el nou projecte tirés endavant, ambdós emprenedors van continuar formant-se, van passar per Barcelona Activa per fer un curs específic d’artesans, “on ens van explicar com fer un pla d’empresa, aspecte que no ens havíem ni plantejat”, comenta la sabatera.

Mentre l’Ignacio continua treballant en el parell de sabates que ha d’enllestir, la Catuxa explica que van aprendre a fer calçat modificant els motlles o formes, prenent les mides als clients… “com si fóssim sastres”. Tot plegat requeria fer una sabata de prova, que el client anés tres o quatre vegades al taller, el que no sempre era fàcil i pràctic per a aquest. “És un procés molt bonic, que a nosaltres ens emulava al de l’arquitectura, perquè crees, dissenyes i construeixes en col·laboració amb el client, però tot això que per a nosaltres era tan atractiu, vam veure que no era operatiu per als nostres clients, molts dels quals venien de fora i no podien dedicar-nos tantes hores”, comenta la Catuxa.

Una bona part de la clientela d’Aldanondoyfdez és estrangera, especialment dels Estats Units, “i els americans valoren la feina que fem i el producte final”. Aquest reconeixement no sempre el troben aquí “en part perquè es desconeix l’ofici, la dedicació, la qualitat dels materials…”, reflexiona la Catuxa, qui és conscient que només encaixen entre una determinada clientela.

 

La venda en línia

Per poder arribar a més clients estrangers, l’empresa ha hagut de canviar part de la seva manera de fer. Ara, a més de tenir un tracte directe amb el client i fabricar productes a mida, també ofereixen la possibilitat de comprar un parell de sabates en línia, fet que evita que el client hagi de desplaçar-se a Barcelona. “Vam optar per començar a vendre a través de la nostra pàgina web per poder arribar a un públic més ampli. Per fer-ho, oferim en línia només una selecció limitada de models, en concret aquells que sabem que, per la seva forma o tancament, funcionaran encara que la gent no se’ls emprovi prèviament. Així i tot, demanem molta informació al client per oferir-li la sabata que millor li pugui encaixar segons el tipus de peu”.

Malgrat l’opció de poder comprar en línia, tant la Catuxa com l’Ignacio prefereixen que, si la persona viu a Barcelona o li és fàcil desplaçar-se fins al taller, s’hi apropi per emprovar-se les sabates. “El contacte directe és molt enriquidor, i ens ajuda a fer la sabata que realment encaixa amb aquella persona”, afegeix l’Ignacio.

 

Instagram, un aliat

A més de potenciar la pàgina web per poder vendre a distància, Aldanondoyfdez utilitza les xarxes socials, i en especial Instagram, per arribar a la ciutadania. “El 99% dels clients ens coneixen gràcies a Instagram. La botiga en línia és una eina, però ara per ara ens veuen, ens escriuen, ens pregunten i s’informen a través d’Instagram”. Per aquest motiu, ambdós dediquen hores i hores a fer i penjar vídeos de qualitat i informatius, on expliquen el procés de fabricació del calçat, alhora que tenen en compte altres detalls com el packaging. “Som conscients que l’estètica és important, i la tenim molt en compte, però no considerem que el nostre sigui un producte de luxe malgrat que el seu preu fa que ens dirigim a una clientela determinada que valora tant el fons com la forma”. Entre els clients d’Aldanondoyfdez hi trobem tant professionals independents del disseny, la creativitat, la fotografia, la dansa… com persones a qui els atrau la filosofia que hi ha al darrere de la firma i compren un parell de sabates per fer un regal especial.

 

Buscar nous mercats

De cara a un futur pròxim, els dos emprenedors són conscients que els cal incidir més en la tasca comercial. “El producte guanya molt veient-lo i tocant-lo, i això ho hauríem de poder explotar més”, subratlla l’Ignacio. Per aquest motiu, tenen previst proposar a la persona que els representa a Tòquio, on tenen un punt de venda, que els ajudi a arribar al mercat asiàtic, alhora que volen endinsar-se als Estats Units i provar sort als països nòrdics, “on pensem que el nostre producte pot tenir una molt bona acollida, ja que és un calçat que es dirigeix a un tipus de consumidor que aposta per ‘menys i millor’”.

 

Proveïdors de confiança

Un dels problemes amb què es troba la firma és el de comptar amb proveïdors de confiança. “És molt complicat trobar bons proveïdors, en part perquè l’ofici gairebé ha desaparegut i hi ha molt poca gent que es dediqui a fer calçat de manera artesanal”, comenten.

A Alacant, la meca del calçat, veuen a aquesta parella d’emprenedors com “un bitxo raro”. A més, es troben que els cal comprar uns mínims de cada producte –que no sempre necessiten– i, a la vegada, treballen amb materials que no són regulars. “La pell és com la carn –explica la Catuxa-, mai saps com et vindrà i, encara que amb el temps hem après a analitzar la matèria primera i a utilitzar diferents parts de la pell segons què ens cal fer, sempre has d’estar a l’aguait”.

 

La docència

A més d’incidir en la tasca comercial, un altre dels camins que han obert és el de la docència. “Vam començar fent xerrades on explicàvem què fem i com ho fem. Després ens van demanar d’impartir part d’un màster de Disseny a València i ara hem començat a donar classes en dues escoles de Barcelona, a l’IDEP i a Felicidad Duce, l’Escola de Moda de LCI. En conjunt, és quelcom que ens satisfà molt, a la vegada que ens enriqueix el contacte amb els alumnes i ens obliga a replantejar-nos què fem, tant en la feina del dia a dia com en la filosofia que hi ha al darrere”, comenta la Catuxa.

Aldanondoyfdez no descarta endinsar-se en la fabricació d’altres productes, com poden ser cadires, làmpades… “Estem oberts a tot”, exclama la Catuxa, tot afegint: “Avui sentim que som lliures fent la nostra feina de la manera com la portem a terme. I això, per a nosaltres, és molt important!”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]