Actualitat RSS

Art i moda units per Eva Armisén

8 maig, 2014

Eva Armisén

L’obra de la pintora i artista Eva Armisén arriba al món de la moda, la cosmètica i els complements. El seu imaginari creatiu atrau un públic molt divers repartit per tot el món.                          

«Talent exportable» era el titular d’un reportatge dedicat a Eva Armisén en un diari nacional fa uns mesos. Exportable sí, però sobretot internacional. El treball d’Armisén, nascuda a Saragossa i resident a Catalunya des que va estudiar Belles Arts a Barcelona, no té fronteres i, de fet avui, està més present als mercats de l’Àsia i dels EUA que a l’estatal. La primavera passada firmava la seva primera col·lecció de peces de moda per a la firma O’2con. Una sèrie limitada de vestits, samarretes i sabates que s’han venut als EUA, a Corea i a la Xina principalment.

Corea i Armisén

Fa uns mesos i coincidint amb el Nadal, una gran instal·lació, amb figures i pintures de l’artista, va presidir l’entrada i el hall de la Doosan Tower de Seül. És un dels malls més importants de Corea amb centenars de botigues de moda. I mentre el seu imaginari donava la benvinguda als clients d’aquest centre comercial, les finestres del Soul Art Space de Pusan, la segona metròpoli més gran d’aquest mateix país, es convertien en quadres immensos pintats per Armisén. Dos regals únics tenint en compte que els coreans són un dels públics que més estimen i valoren el treball d’Armisén i on més èxit està recollint l’artista, ja sigui en forma de roba, quadres o, com recentment ha fet, aplicat a productes de bellesa.

Corea del Sud és un dels països referents en moda per al continent asiàtic i una excel·lent porta d’entrada per a expandir-se a altres mercats de la zona. Amb uns 49 milions de ciutadans i una superfície equivalent a la cinquena part de la de l’Estat, ocupa el número 10 en el rànquing mundial de mercats de cosmètica. L’activitat del sector està valorada en 7.200 milions d’euros, segons dades de l’ICEX, i ha experimentat un creixement del 68% des del 2008. El resultat més tangible és una població, sobretot la femenina, que destina una bona part de la seva despesa corrent al consum de productes de moda i bellesa.

En concret per aquest darrer sector, la pintora ha firmat l’adaptació de la seva obra a una col·lecció de productes de cosmètica per a la firma The Skin food. És la primera vegada que aquesta companyia de bellesa coreana treballa amb una artista i ho ha volgut fer amb Armisén. «Fer aquests treballs em connecta amb un tipus de públic que potser no podria comprar els meus quadres i m’agrada poder-m’hi apropar també amb aquests productes. Ara bé, les adaptacions sempre les faig en edicions limitades perquè no vull veure la meva imatge a tot arreu», assegura Armisén.

Més que quadres

Aquests projectes que van més enllà de la pintura, la ceràmica o l’escultura i que s’apropen més al món de la moda «han anat sorgint sense planificar-ho» —segons reconeix Armisén— i són cada vegada més freqüents. Sobre la taula hi ha ara la possible proposta de fer una col·lecció de bosses de mà amb una firma italiana, o un disseny de peces de roba per a la llar amb una casa espanyola-portuguesa: «A mi m’agrada treballar amb les empreses quan puc conèixer la gent que en forma part i puc entendre el missatge que volen fer arribar al públic. Imaginar-me altres històries i comunicar-les a través d’aquests treballs més diversos és el que m’agrada».

«Sí, és cert, ara mateix treballo molt a l’Àsia i als EUA i més a fora que aquí. Però aquí hi tinc moltes coses, la setmana vinent inauguro una exposició a València i la propera a Lisboa», explica Armisén, repassant un calendari frenètic i sense treva al llarg de tot l’any. Los Angeles és una altra de les ciutats en la qual les creacions d’Armisén reben un gran reconeixement del públic. Allà s’hi desplaça diverses vegades l’any des de fa més d’una dècada, per exposar a la galería Andrew Shire.

Què és el que fa que el llenguatge artístic d’Armisén pugui establir un diàleg amb cultures i països tant diferents? –li preguntem i ella respon:

—Em preguntes com defineixo la meva obra? Això sempre és quelcom que em costa molt explicar. Diria, però, que la meva obra és molt narrativa i parla de les coses fonamentals de la vida, d’allò que et pugui fer sentir bé. I les persones s’emocionen amb ella.

La felicitat, la il·lusió, els somnis, les rialles, la solitud entesa com un moment de retrobament i pau, són part de la narració que Armisén trasllada als seus quadres i a les col·laboracions que fa amb firmes de moda, de bellesa, de decoració o del sector publicitari.

«Una de les primeres col·laboracions que vaig fer va ser amb Coca-Cola. Van veure el meu treball en una galeria i em van demanar un projecte junts. Inicialment, em va costar entendre que em movia dins d’uns marges que establia la companyia, però després, un cop vaig adaptar-me a aquesta nova forma de treballar, ja va estar. Vam aconseguir un projecte genial que a mi em va aportar molt. De fet, de tots aquests projectes trec idees per pintar, idees que són molt interessants», relata Armisén.

Tot seguit repassa la llarga llista de col·laboracions que ha fet durant aquests més de 20 anys dedicats a l’art i s’atura per donar els detalls d’un d’ells. Un de molt especial: la botiga online «Los Armisén», que gestiona conjuntament amb la seva germana. Aquí s’hi pot trobar tot l’univers creatiu de l’artista aplicat a una gran varietat de productes: fermalls, roba, ventalls, catifes o peces de joieria. Tots ells omplen l’aparador virtual que Eva Armisén ha dedicat a la seva «família màgica» i que uneix realitat i ficció per construir una narració dedicada a «les petites coses que ens fan feliços».

«La família, com a eix que estructura l’obra, em serveix d’excusa per a moltes coses. Ells expliquen les històries junts i, a més, cadascun té la seva història individual. No tot respon a la realitat del meu voltant, construeixo els seus caràcters i algunes coses poden ser reals i altres no», explica Armisén per defugir les comparacions que es puguin fer entre l’obra artística i la seva realitat personal.

Acabem la conversa. Abans ens confessa que té tantes idees que li falta temps: «M’inspiro no parant, crec que la qüestió és no aturar-se. Això fa que sempre tingui idees i noves idees! Hi ha persones que es posen davant d’un paper i que en algun moment poden trobar a faltar les idees, a mi em passa tot el contrari. En tinc tantes que mai s’acaben».

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]