Actualitat RSS

Athleisure, l’esport i la roba de diari s’hibriden

25 gener, 2016

Wiink BCN / Wiink BCN

La barreja entre la indumentària del dia a dia i les influències de la roba esportiva dóna lloc a athleisure. Tendència que «ha vingut per quedar-se».

—–

Núvies amb vambes, executius amb sneakers o directives amb pantalons similars a un xandall serien exemples extrems del que es coneix com athleisure, i que podem veure als aparadors o a les passarel·les. Aquesta tendència aposta per dissenys d’inspiració esportiva, en contextos totalment aliens a l’exercici físic. Fa uns anys, els hauríem considerat combinacions impossibles, i ara són cada vegada més habituals a les col·leccions de dissenyadors i de marques. «Només unes temporades enrere, ho anomenaven sportdeluxe, com el runing abans es deia footing. Del que parlem és de roba de tall esportiu, amb un toc de disseny, que es pot utilitzar tant de dia, com per anar al gimnàs», és la definició que dóna la dissenyadora de moda Krizia Robustella quan li preguntem per aquesta tendència. Les seves col·leccions sempre s’han basat en el que ara es coneix com athleisure, i que està agafant cada vegada més notorietat, gràcies, també, a l’impuls de les marques de fast fashion. Tant n’està creixent la popularitat, que l’experta en tendències i Director Active de WGSN, Clare Varga, explica: «Gairebé cada dia rebo consultes sobre el potencial com a tendència global de l’athleisure i sobre la seva longevitat. Sense dubtes, responc que sí, que és una tendència global. En realitat, tot apunta que creixerà, i molt, en els propers cinc anys». Aquest creixement comptarà, és clar, amb la complicitat dels consumidors, que segons Varga, tant si tenen un estil de vida actiu i esportiu, com si no, «optaran per aquesta tendència, que proposa roba funcional, còmoda i, alhora, elegant».

 

Per què athleisure

Més enllà dels exemples extrems que encapçalen aquest article, athleisure és en realitat la definició «d’un estil de vida», en oposició a una tendència de moda. Segons explica Varga, les causes del seu naixement i la seva popularitat cal trobar-les en un canvi cultural: «La societat es mou cap a un tipus de vida més sana i sorgeix el desig de dur roba funcional i moderna». En aquest sentit, la dissenyadora i creadora de la marca esportiva Wiink, Mariaclara Liquori, està d’acord que «aquesta tendència no és una moda efímera i que té totes les característiques per quedar-se» i ser un element definitori més de la roba de diari.

La directora d’Active de WGSN recorda que la paraula athleisure va néixer el 1976 i que ha estat en els darrers tres anys quan s’ha convertit en un terme molt popular en el sector de la moda. Tan gran n’és la repercussió social actual, que el diccionari de referència anglosaxó Merriam-Webster ha decidit, recentment, incorporar el terme entre les seves pàgines. Varga, que té més de setze anys d’experiència en disseny i creació de producte, recorda la importància i l’atractiu del confort a l’hora de vestir, per poder entendre l’èxit d’aquesta tendència: «A la gent li encanta vestir elegant i, alhora, utilitzar roba funcional. No hem de subestimar la capacitat de seducció d’aquesta combinació!».

 

Apostes a casa

«Fa set anys, quan vaig començar a dissenyar i desfilar ja partia d’aquesta tendència. Parlo, per exemple, de dissenyar peces de roba amb teixits com els que faria servir per un xandall, teixits còmodes», explica Robustella. Ella va fer pujar a la passarel·la 080 Barcelona Fashion de l’estiu passat una col·lecció basada en teixits esportius, estampats irreverents i colors atrevits. Tot això combinat amb vambes Reebok de mitja canya personalitzades amb els tons que protagonitzaven la seva proposta.

També durant la passada edició de la 080, WGSN va recordar en el seu informe de tendències, que entre les etiquetes més utilitzades a les xarxes socials en els darrers mesos hi havia les paraules associades a l’esport i la vida saludable. Parlava, per exemple, de #belfie, #fitspo o #healthie. Però tampoc podem oblidar que en la popularitat de la tendència athleisure hi tenen un rol important les col·laboracions entre grans marques i firmes esportives, que han sorgit per donar resposta a la demanda creixent dels consumidors. Bons exemples d’això són les firmes Adidas, Stella McCartney i Alexander Wang.

 

Qui compra

Segons Varga, els clients que opten per la roba que podria encaixar dins d’aquesta tendència poden classificar-se en quatre o cinc categories diferents. L’experta explica que les marques han d’entendre que no hi ha un únic client per a la moda athleisure, sinó diversos. I ofereix els següents exemples: «Podem parlar dels “actius tot el dia”, aquells qui aposten per portar aquest tipus de roba cada dia i en qualsevol ocasió. Però també hi ha els que podem anomenar fash-leisures. Són els que combinen peces esportives amb altres peces de moda. La clau per al futur d’aquesta tendència és comprendre totes aquestes tribus i les seves necessitats com a consumidors». Precisament, perquè cal entendre bé què necessita cadascun d’aquests clients, Liquori recorda que «és molt important potenciar la comoditat de les peces esportives», tant si es combinen amb la roba de diari o no. La fundadora de Wiink afegeix, a més, que «les cadenes han entès, tot i que amb un cert retard, la necessitat del públic de fer esport i tenir roba que s’ajusti a les seves preferències de moda». «Cal conèixer la demanda i les necessitats que tindrà la gent quan faci servir aquella peça. Però sobretot, cal prioritzar-ne la comoditat», assegura aquesta emprenedora que va endegar el 2015 la marca Wiink, que opera actualment a través de la seva botiga per Internet. Per a Liquori, les marques americanes, canadenques i italianes són un bon referent dins d’aquesta tendència. Varga afina més la seva selecció i parla de la firma Carbon 38, que acaba de treure al mercat la primera línia amb l’etiqueta athleisure. També fora de casa, Tory Burch, amb la col·lecció Tory Sport, és un bon exemple de roba d’inspiració esportiva que, segons explica l’experta de WGSN, es pot portar a diari i també per anar al gimnàs. Per a Krizia Robustella, un dissenyador ineludible és el britànic Ashish Gupta. I ja dins de casa, Varga es quedaria amb les apostes que estan fent Mango i Oysho per entendre les necessitats d’aquest nou estil de vida, que penetra en el mercat de la moda cada vegada amb més força, i avançar-s’hi.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]