Actualitat RSS

Botons, petites joies sobre el teixit

29 març, 2017

Botons Ramon Santaulària. Barcelona / Santaeulària

Fa 103 anys que Ramon Santaeulària crea i dissenya botons des de Barcelona, per vendre a tot el món.

—–

És un dia qualsevol i el director comercial de Ramon Santaeulària, Gonzalo de Melo, ensenya la nova col·lecció de botons i fornitures a un dissenyador de  Barcelona. “Li mostro totes les novetats de materials, colors i textures. Finalment, tria el mateix botó de sempre”, explica somrient de Melo. Per què?, li preguntem: “És el botó que els seus clients reconeixen com a imatge de la firma. No el vol canviar perquè és, des de fa anys, un tret de la seva identitat. Aquest botó l’ajuda a convèncer al client perquè acabi realitzant la compra”. Les paraules de Melo sorprendran a tots aquells que no s’han parat mai a mirar un botó com quelcom especial o que no s’han preguntat sobre la seva importància en el disseny d’una peça. Però aquestes paraules –música per a qui dedica tant temps i esforços en dissenyar els millors botons- són la raó de ser dels més de 103 anys de Ramon Santaeulària.  Ha passat el temps i la moda ha canviat força des de que la firma va néixer, però per a un segment d’aquest sector –aquell dedicat als dissenys exclusius i segurament atemporals- la importància dels botons segueix sent la mateixa. El botó, el bon botó, dóna personalitat a una peça, la defineix, la fa sobresortir entre moltes altres que s’hi puguin semblar i arrodoneix un treball creatiu que d’altra forma quedaria a mitges.

A Ramon Santaeulària, empresa fundada per la família del mateix nom al 1914, fa molts anys que coneixen la importància d’un botó i també, de les fornitures. Entrem a la seva seu, al cor de la Rambla de Catalunya de Barcelona. Allà, en el showroom, ens conviden a fer una passejada per la història dels botons de la firma. Petites joies de vidre, metall, materials naturals i esmaltats en nacre. N’hi ha tantes que és impossible veure-les totes: “Sis mil referències entre colors, materials i mides diverses”. Qualsevol combinació que es pugui encabir en uns pocs centímetres arrodonits pot formar part de les col·leccions de Ramon Santaeulària. Qualsevol que compleixi també els requisits de qualitat i creativitat que la firma ha volgut sempre prioritzar.

Ens passegem entre desenes de petits calaixos que pengen de les parets i entre les taules amb vitrines que exposen les últimes novetats de la firma. “Aquests són els mobles originals de la botiga de Ramon Santaeulària”, explica el director comercial mentre obre i tanca alguns dels calaixos, tots numerats per trobar sempre allò que es busca. Treu d’ells algunes de les peces que hi ha desades.  D’altres les té en mostraris antics. Cartolines on hi ha cosits diferents dissenys de col·leccions passades. Un petit adhesiu blanc, mostra el seu preu anotat a mà. Trenta-un euros.  “No és el preu actual, són les col·leccions antigues i els preus que hi veus, que no s’han actualitzat. Aquest botó és una joia, qualsevol estaria disposat a pagar-ne el doble”, diu convençut de Melo.

Fins l’any 2008, Ramon Santaeulària atenia també als seus clients a peu de carrer, en els baixos del mateix edifici on hi ha les seves oficines. La crisi del tèxtil sumada a la crisi econòmica va ser “una combinació letal” per a la companyia. Llavors, va decidir replegar-se i concentrar els seus esforços en la venda per a marques tan nacionals com internacionals. “Els nostres clients són firmes de moda de gamma mitjana alta i alta i clients més tradicionals”, descriu de Melo referint-se amb aquests últims a les modistes i sastres que encara treballen a Barcelona. Ells eren els principals clients de “l’època daurada” de la firma. “Entre el 1973 i el 2000 vam viure els millors anys. Llavors, la gent comprava moltíssim a les merceries. Aquest tipus de client era molt important abans. Ara ja no”,  assegura aquest jove directiu de trenta anys que desprèn passió amb cada paraula que fa servir per parlar d’un negoci que ara, torna a mirar amb cert optimisme el seu futur.

Ramon Santaeulària no dona xifres de la seva activitat econòmica, però ens explica el seu responsable que actualment, “es factura una tercera part del que es facturava en els millors anys de l’empresa”. Un equip de 5 persones està darrera de la firma que des del 1955 ha liderat Ramon Faus Santaeulària.  Una nova col·lecció per a home, l’aposta per la moda infantil que “a Catalunya funciona molt bé” han obert noves vies de negoci per a l’empresa, ens expliquen.

“Nosaltres tot ho comprem i produïm a la Unió Europea”, concreta el directiu. El negoci s’adreça ara, sobretot a aquelles firmes que es coneixen amb el nom d’slow fashion. Una moda més pensada que rebutja els calendaris de les grans passarel·les. “Són dissenyadors boníssims i molt creatius que acompanyen el seu nom amb la marca Barcelona. Si volen ser coherents, no només han de dissenyar aquí, sinó també produir i comprar les matèries primeres aquí. Això inclou els botons i els complements que nosaltres venem”, explica de Melo. Comprar els complements a prop també té altres avantatges: “Nosaltres tenim uns temps de producció i entrega bons, entre 15 i 20 dies servim el producte i ens adaptem a allò que necessiten els nostres clients”. Amb una excepció ja que com subratlla de Melo, l’empresa prefereix no treballar amb els gegants del sector que marquen -segons ell- “preus massa baixos i temps d’entrega impossibles”.

Aquesta veterana casa de botons i complements –entre els quals hi ha les sivelles, els tiradors, els tapanussos, els automàtics o els gafets-,  va començar a exportar als mercats internacionals quan vendre fora “era un malson de paperassa, duanes i permisos”. De Melo es refereix als anys de la dictadura. Poques empreses llavors, s’aventuraven més enllà dels Pirineus. La seva ho va fer. “Durant 40 edicions ininterrompudes hem participat a Première Vision de París –la fira de la moda per excel·lència al món. Fa 21 anys que hi anem i això ens ha permès arribar a un volum de clients important que ens han provat i els hi ha agradat el nostre producte”.  Actualment, el 40% de les vendes la fan als mercats internacionals i la resta aquí. “Els millors clients de fora els tenim als EEUU i al Japó. Cada vegada més, també creix la importància de les ex-repúbliques soviètiques com Lituània o els països nòrdics”,  diu el director comercial de la firma.

“L’amor a l’empresa, l’estalvi i també, la inversió en innovació”. Aquestes són les claus que segons de Melo, han permès a Ramon Santaeulària sobreviure els pitjors anys de la crisi.  “Quan vam estar a punt de tancar”, reconeix.  Avui la seva principal preocupació o motivació, segons com es miri, és innovar. Això vol dir aconseguir les matèries primeres que els seus clients desitgen, cada cop més materials naturals i ecològics com les fustes i personalitzar qualsevol botó amb les textures i els colors de temporada. “Ens donen un teixit i nosaltres tintem aquell botó amb el seu color, únicament per a ells”, explica de Melo. “Ensenya’m què tens de nou”, aquesta és la frase que contínuament diuen els clients de Ramon Santaeulària. Ells, responen amb milers de referències que, des de fa dècades, han aconseguit adaptar-se als llenguatges i codis més diversos del sector de la moda.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]