Actualitat RSS

Brussosa: passió per les bosses de pell handmade

21 desembre, 2018

Brussosa, bosses de mà de qualitat, dissenyades i fabricades a Barcelona / Brussosa

A Brussosa –botiga situada al carrer Provença, entre la rambla Catalunya i el passeig de Gràcia– es respira passió per les bosses de mà de qualitat, dissenyades i fabricades a Barcelona

 

Els orígens de Brussosa es remunten als anys cinquanta del segle passat quan dues germanes, Dolors i Maria Brussosa –tietes de les actuals propietàries de la firma, Núria i Carme Brussosa– van obrir una merceria a Vic. “A la tieta Maria li agradava molt la moda, i després de treballar com a dependenta en una merceria va convèncer el seu pare perquè li muntés un negoci on primer venia betes i fils, però ben aviat hi va incorporar bosses de mà, foulards i tota mena de complements”, explica Núria Brussosa.

El negoci familiar anava d’allò més bé. La tieta Maria viatjava a Barcelona per visitar representants, “i li agradava customitzar les peces, el que feia que tingués un producte molt especial. A la vegada era molt intuïtiva i gaudia molt amb el que feia”, afegeix la Núria. La botiga Brussosa de Vic es va convertir en un referent a la comarca i tenia clientes de Barcelona que hi anaven a comprar mentre estiuejaven en algun dels pobles de la comarca d’Osona.

 

Una il·lusió feta realitat

Els anys van passar, la Dolors i la Maria es van jubilar i, com que no hi havia un relleu generacional, van tancar el negoci familiar. Així i tot, aquell gust pel comerç de proximitat i per oferir quelcom diferent i amb estima a la clientela, va deixar empremta en dues de les seves nebodes, la Carme i la Núria. Aquestes havien encarrilat la seva vida professional cap al món de l’economia i la publicitat, respectivament, però un curs de disseny de bosses que va fer la Núria un estiu en una escola de moda va despertar en ella quelcom que, més endavant, es convertiria en un projecte familiar.

La Núria va convèncer la Carme per fer juntes un postgrau, “on com a projecte final havíem de crear una marca de bosses”, i el que va començar essent una il·lusió gairebé innocent l’any 2009 es va convertir en la primera botiga Brussosa a Barcelona, situada al carrer Tenor Viñas, a tocar del Turó Park. El 2013 van inaugurar una segona botiga, al carrer Provença, 292, entre la rambla Catalunya i el passeig de Gràcia, que és la que actualment tenen oberta.

 

La marca pròpia, el reflex d’una filosofia

Com explica la Núria mentre pren un te blanc amb llimona per esmorzar, Brussosa no és només una boutique, “és una filosofia, un estil de vida”. Les seves impulsores, igual que en el seu moment les seves tietes, creuen en el que fan i produeixen la seva pròpia marca de bosses de mà basada en el concepte handmade, el disseny sostenible i el comerç just. “Quan vam començar a anar a fires, a buscar producte i a fer de compradores, ens vam adonar que trobar una bossa de qualitat, que complís els nostres requisits i a un preu raonable no era fàcil. A partir d’aquí vam decidir crear la nostra pròpia marca i vam començar a dissenyar, a buscar pells de qualitat i tallers on fabricar”.

A més, Brussosa també comercialitza producte multimarca, “però aposten per aquelles firmes que també tenen un projecte al darrere, una història i una filosofia semblant a la nostra, ja que ens agrada saber d’on ve i com està feta cada peça que tenim a la botiga”, remarca la Núria, qui té clar que el futur de Brussosa passa per la marca pròpia. “Em fa pena, perquè una part que m’agrada molt de la meva feina és seleccionar peces de diferents marques, però avui, amb la globalització i la venda on line és molt difícil tenir un producte exclusiu, a més que el teu competidor no està a la mateixa ciutat, sinó que està repartit per tot el món”. “Per aquest motiu –afegeix la jove empresària–, les botigues multimarca estan desapareixent i les que sobreviuen és perquè estan molt especialitzades; nosaltres haurem de centrar-nos en la marca pròpia i canviar el concepte tradicional de botiga”.

 

Nous reptes

Núria Brussosa té clar que el petit comerç ha d’evolucionar. “Avui no n’hi ha prou amb tenir una bona ubicació; cal que el comerciant canviï de mentalitat i avanci al mateix ritme que ho està fent la societat”, i posa com a exemples les noves formes de consumir “des del sofà de casa i amb el mòbil”, i on el client està molt ben informat.

“Abans, les meves tietes deien ‘carrers molls, calaixos eixuts’, perquè sabien que quan plovia no es venia. Però avui no saps què fa que un dia venguis molt o un altre gens”, explica, tot continuant: “Els ciutadans consumeixen d’una manera diferent; abans tenies molt clar amb qui competies, amb una altra botiga de bosses i complements que estava situada en un carrer determinat, però avui no saps qui tens davant i tot és molt incert. La globalització està essent un repte important per als botiguers, els quals estàvem molt ben acostumats i ara no ens podem enrocar”.

Per aquest motiu, la Núria considera que cal entendre la nova manera de funcionar que té la societat i veure-la com una oportunitat. “Per exemple, nosaltres tenim projectes molt atractius i interessants amb altres marques en botigues efímeres de diferents ciutats del món, com Mont-real o Berlín. Ens agrada aquest tipus de projectes en establiments pop up, on venem el nostre producte durant uns mesos al costat d’altres conceptes de negoci –com pot ser, fins i tot, una cerveseria- i després l’espai tanca”. Per a la petita de les germanes Brussosa, el futur del retail passa per una nova manera de funcionar, amb botigues efímeres, fugint del fast fashion, amb col·laboracions entre firmes i fer xarxa entre tots els que són iguals.

 

Quadrat d’Or: la unió fa la força

Per aconseguir crear aquesta xarxa que comenta la Núria, els comerços dels carrers travessers de l’Eixample –situats entre el carrer Balmes i el passeig de Gràcia, i de l’avinguda Diagonal fins a la plaça Catalunya–, s’han agrupat i han creat l’associació Quadrat d’Or. “Vèiem que calia fer quelcom per no quedar com a carrers secundaris, i s’ha creat l’associació i, per exemple, aquest any tenim llums de Nadal. D’aquesta manera, amb la força de tots podrem tirar endavant més iniciatives i fer que els petits ens ajudem i col·laborem”.

 

El paper del turisme

La Núria es mostra preocupada per com la situació política està afectant el comerç i el turisme, i especialment el petit comerç. “Des de l’octubre de 2017, els turistes no venen, i els que venen tenen poc poder adquisitiu –apunta–. I això es pot comprovar fàcilment amb el tax free. Nosaltres els sis primers mesos del 2018 vam tenir una gran davallada de les vendes a turistes respecte al mateix període de 2017. I la meva botiga està situada en aquest emplaçament perquè espero que vinguin turistes, fet que avui no passa”.

No obstant la situació actual, abans d’acomiadar-se la Núria reflexiona: “Malgrat tots els canvis que estem vivint, nosaltres continuem apostant per productes de qualitat, fets a mà, amb uns valors i intentem ser molt estrictes amb l’atenció al client. Volem que les persones que entrin a la nostra botiga se sentin còmodes, sense una pressió per comprar, tal com feien les nostres tietes. I m’agrada pensar que la gent compra quelcom que la fa feliç, i que recorda la compra, el fet d’adquirir un producte nostre, com un acte bonic, agradable, que li reporta moments de satisfacció”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]