Actualitat RSS

Caçadors de tendències

4 novembre, 2010

Desfilada de Martin Lamothe a la Cibeles Madrid Fashion Week.

Detectar i predir futures tendències del mercat per anticipar-se i adaptar marques i productes.

Aquesta és una de les moltes definicions que envolten el terme coolhunting, també conegut com la caça de tendències. Una activitat que, tot i que sempre ha existit amb més o menys consciència, ara s’imposa entre les professions de moda. “Si preguntes a un estudiant de publicitat a què es voldrà dedicar, et dirà que vol ser coolhunter. Fins fa molt poc la resposta hauria estat planner”. Així ho explica Francesca Tur, de Tendencias.tv, que des de fa temps treballa en la professió, en contacte directe amb creadors, nous talents i marques. Francesca va participar en la #capsula dedicada al coolhunting, una trobada mensual organitzada per Lunadisseny i Comuniza, per dialogar al voltant de temes relacionats amb la comunicació.

Per a Francesca el coolhunting no consisteix només en predir els canvis i tendències futures relacionades amb la moda o la cultura del consum, sinó en saber-los comunicar i creure-s’ho. Però, què fa que alguna cosa sigui tendència? “La clau és començar a córrer un any abans”, afirma. Tot i que hi ha una gran dosi d’intuïció, se li ha de donar forma a la idea, s’ha de contextualitzar i justificar per què crida l’atenció. Una tasca que no sempre es veu i que els separa del fenomen friqui en què sovint es cau quan es vol destacar o sobresortir amb un complement, però sense tenir una raó de ser o un fonament al darrera.

Qualsevol tendència crea el que s’anomena la corba perfecte. Francesca va fer servir l’exemple de les sabates esportives Converse per explicar-ho: “Tot comença amb l’aparició de les mítiques sabates a la pel·lícula de Maria Antonieta, escrita i dirigida per Sofia Coppola. Els trendsetters, que són aquelles persones que van un pas endavant i s’atreveixen amb coses que no són habituals, incorporen el calçat en el seu dia a dia. Són els iniciadors d’una tendència. Després els early adopters adapten aquesta tendència com a seva, pas previ a convertir-se en un bàsic o ser un mainstream, que en el procés natural fa que el producte s’acabi trobant customitzat en qualsevol botiga de barri”.

Macrotendències actuals

L’A, E, I, O, U n’és el resum. Aquestes vocals serveixen per explicar les tendències del moment: autenticitat, experiència, informació, oci i unicitat. Unes vocals que se sumen a la lletra N de nostàlgia, que ens transporta al passat. Un retorn que el podem veure a qualsevol establiment, ja siguin botigues de moda, llibreries, locals de menjar ràpid… però també afecta el nostre dia a dia. “Si fins fa poc es portava comprar els mobles d’IKEA, que tothom acabava tenint igual a casa, ara es porta recuperar el mobiliari antic, dels pares o de generacions anteriors i personalitzar les llars amb estils propis, que donin un caire antic, però entranyable i acollidor”, explica Francesca.

Sociologia de les tendències

L’Editorial Gustavo Gili acaba de publicar Sociología de las tendencias, de Guillaume Erner, dins de la col·lecció GGmoda. El llibre explica la història recent d’aquest fenomen i presenta els principals enfocaments teòrics amb què s’aborda la investigació de les modes. També mostra els mecanismes de propagació de les tendències, els aspectes clau que n’afecten la previsió i l’ús, així com el paper que juguen les agències d’estil.

Un llibre que podria respondre la pregunta que molts es plantegen: les empreses produeixen en una determinada direcció i dirigeixen el públic cap al camí que els interessa o bé és el públic qui determina cap on s’han de dirigir?

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]