Actualitat RSS

Cadirafina, o l’art de trobar la cadira més adient a cada necessitat

27 novembre, 2018

Cadirafina, botiga especialitzada en tota mena de cadires a Vic / Cadirafina

El comerç, amb seu a Vic i especialitzat en cadires, aposta per oferir un producte de qualitat i un servei molt personalitzat a la clientela

—–

“Tants culs, tants seients” és el lema de Cadirafina, una botiga especialitzada en tota mena de cadires, tamborets, butaques de relaxació i taules fundada l’any 1995 a Vic per Fina Arqués. “A la mare sempre li havia agradat el món de la cadira, i –encara que no tenia tradició de comerciant– finalment va decidir obrir una botiga de cadires. Va ser una aposta arriscada, ja que en aquells moments, obrir un negoci exclusivament de cadires era quelcom impensable i a la vegada innovador”, explica Enric Garreta, CEO de Cadirafina i segona generació al davant del negoci.

 

Els començaments

Els inicis van ser modestos i la botiga estava situada en un local de la família, però a poc a poc mare i fill van anar perfilant el model de negoci i la botiga va anar creixent. El setembre del 2014 van decidir canviar de local multiplicant per quatre la superfície de venda i magatzem, “el que ens va permetre guanyar en infraestructura i visibilitat, a la vegada que vam fer una aposta molt forta en imatge i comunicació”. Després de gairebé vint anys, Cadirafina va canviar tota la imatge corporativa de l’empresa per oferir una imatge més moderna, fresca, actualitzada i més en consonància amb els temps d’avui. “El canvi d’imatge i d’emplaçament, apostant per un local més gran i més visible, ens ha anat molt bé”, comenta Garreta.

 

Especialització i personalització

L’especialització, un servei molt acurat i un tracte molt personalitzat són tres dels trets distintius de Cadirafina. “La satisfacció de la clientela és la nostra raó de ser. És per això que escoltem les idees dels clients, els aconsellem sense oblidar-les i els ajudem a projectar-les. La cadira ha de complir una funció pràctica i estètica a la vegada, i per veure-ho i comprovar-ho la millor manera és posar-la en escena”, explica Garreta, tot afegint: “Per aquests motius, deixem a la clientela aquelles cadires entre les quals dubten perquè no s’hagin d’imaginar com quedarien sinó que experimentin com queden”. El CEO de Cadirafina també subratlla que “per sort, la cadira és quelcom que el client vol provar. El dia que la cadira es pugui provar per internet… no sé com podrem continuar…”.

 

Venda en línia

Fa uns anys, Cadirafina va fer l’aposta de vendre per internet a través del seu propi portal. “Vam fer una pàgina web molt completa, excessivament, i hi vam invertir molts recursos, però al final ens vam adonar que internet vol coses més simples”. La firma no descarta reprendre la venda en línia, que ara té aturada. “El canvi de local ens va desbordar, motiu pel qual vam decidir aturar la venda en línia i centrar-nos en la botiga física”, diu el CEO de l’empresa.

De l’experiència, Garreta en va treure un aprenentatge: “Si vols treballar bé la venda en línia i la teva presència a les xarxes socials, cal que una persona s’hi dediqui de manera exclusiva, i fer una aposta a mig-llarg termini. La resposta no és immediata, sinó que cal invertir-hi temps, diners i tenir paciència”, destaca l’expert qui no descarta, més endavant, tornar a apostar per vendre a través d’internet.

Així i tot, el responsable de Cadirafina és conscient que la logística en la venda en línia és complicada, requereix tenir un estoc, un magatzem, gestionar la logística d’enviaments, les devolucions… “Per aquest motiu, quan la gent compra per internet sovint s’emporta sorpreses, perquè no és tan fàcil com ens volen fer creure i un preu que en un inici ens pot semblar econòmic, després s’hi sumen altres despeses, per no parlar de la qualitat o de la responsabilitat social de les empreses que hi ha al darrere”.

 

Medi ambient

Cadirafina és distribuïdora de les principals firmes de fabricants nacionals i europeus del sector –principalment italianes–. Totes elles són empreses que aposten per la reciclabilitat del producte en algun moment de la seva vida útil, fet que fa que tinguin molt en compte el medi ambient i l’origen dels materials, com ara els arbres per a la fusta, el reciclatge de metalls, l’ús de teixits orgànics i sostenibles, etc.

“Aquestes mateixes firmes són les que investiguen nous materials més apropiats per a les necessitats actuals: practicitat, durabilitat, disseny, comoditat i preservació del medi ambient. Tot per a un millor benestar social”, apunta Garreta, qui fa una defensa del comerç de proximitat. “El client s’ha de mentalitzar que cal un consum de proximitat i valorar el que fabriquem aquí, que compleix tota la normativa, és respectuós amb el medi ambient… El que es fabrica a la Xina no tenim cap garantia que sigui sostenible, per exemple. Falta una major conscienciació en tots els sectors. Anar només a preu pot comportar que passegem per ciutats sense comerços”.

 

Esquivar la crisi

El sector de la cadira –com el de la resta de mobles- està molt vinculat al de la construcció i la reforma. Així i tot, a Cadirafina “van tenir vista” i van apostar per diversificar la clientela, entre la que hi trobem particulars, oficines, bars, restaurants, hotels, l’administració… “Tenim diferents perfils de clients, i aquesta ha estat la nostra gran sort, perquè quan un sector falla o baixa la seva activitat, un altre s’activa”, explica Garreta, qui afegeix: “Si només ens dediquéssim a vendre mobiliari per a la llar, el negoci seria inviable, ja que el mercat és inestable. Els diferents clients es complementen”.

A la vegada, al llarg dels més de vint anys en el sector, han establert sinergies i col·laboracions amb botigues de mobles, “i ens ajudem per oferir el millor servei i producte al client final”. Actualment a Cadirafina s’hi poden trobar més de 300 referències diferents de tots els estils i tendències. “Com en tot, en el món de la cadira també hi ha modes que caduquen ràpidament, però hi ha certs estils de cadires que són atemporals, que les tenim temporada rere temporada amb algunes actualitzacions o canvis de colors”.

 

Fomentar l’associacionisme

Cadirafina forma part de Vic Comerç, una associació de comerciants de Vic. “L’associacionisme comercial és bo per a tots, ja que ens permet tenir més força com a col·lectiu i treballar conjuntament. Formar-ne part ens aporta informació i seguretat”. Garreta també destaca que Vic té un comerç de proximitat potent i de qualitat: “Tenim la sort de ser la capital d’Osona i el pol d’atracció de clients de tota la comarca, però és cert que molts pobles s’estan quedant sense comerç, i si no hi ha botigues, no hi ha vida als carrers. Si els ciutadans es dediquen a comprar només per internet, acabarem perdent el comerç de proximitat”, sentencia.

Cadirafina participa en el Programa de Comerç Minorista impulsat per la Cambra de Comerç de Barcelona i cofinançat per la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, per realitzar un estudi per conèixer la realitat del negoci i veure com fer-lo créixer.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]