Actualitat RSS

Cap a un nou consumidor de moda

4 octubre, 2012

Teixidors, empresa nascuda el 1983

Els experts en tendències de consum assenyalen un canvi en les preferències i els patrons de compra del mercat. Conceptes com la sostenibilitat, l’ecologia o la solidaritat acompanyaran cada cop més les marques de moda, tant les veteranes com les creades recentment.

“Semblava que els conceptes ecologia i disseny eren dicotòmics. A més, el consumidor sempre havia de pagar un peatge per aconseguir que la seva peça fos ecològica”, explica la sòcia fundadora d’Ecoology, Carmen Tous. La marca té poc més d’un any i mig de vida i ha nascut amb l’objectiu d’apropar la moda ecològica i sostenible a un consumidor mitjà, a través d’internet. “No tenim botigues perquè volem arribar al major nombre de persones possibles i no encarir el producte final. Tota la venda la fem per internet”, apunta Tous. Aquesta empresària, que fins fa poc temps s’havia dedicat al món de les finances i de la borsa, va decidir el 2010, en plena crisi econòmica, engegar la firma de moda Ecoology amb la seva sòcia, Eva García. Ambdues estan convençudes que “cal reivindicar un tipus de roba que sobrevisqui al pas del temps dins de l’armari”.

Una visió que s’alinea amb el fet que un 84% dels espanyols pensarien que la roba ha de durar més del que ho fa, segons un estudi realitzat per l’escola de negocis Esade. És més, el 84% dels consumidors de l’Estat Espanyol sostindrien, segons aquest sondeig, que les empreses han de liderar el canvi cap a productes més sostenibles. Unes xifres que no han passat desapercebudes entre els emprenedors, ni tampoc entre les empreses de moda que ja tenen un lloc consolidat en el mercat. En aquest sentit, algunes firmes ja estan situant valors com la sostenibilitat, l’ecologia o la solidaritat com a atributs preferents dels seus productes.

Entre les més pioneres, hi ha Teixidors, nascuda el 1983. Fa prop de 30 anys, van plantejar-se que el seu projecte, una cooperativa que integra persones amb problemes d’aprenentatge, “només tenia sentit si era sostenible i ecològic”. Per això, d’una banda, tots els seus productes es teixeixen a mà i de l’altra, com explica Juan Ruiz, gerent de Teixidors, “es busquen aquells proveïdors que puguin assegurar la traçabilitat i la sostenibilitat dels processos de producció”. “Escollim els que estan més pròxims a nosaltres i procurem que les relacions que s’hi estableixin siguin sempre des d’un pla de coresponsabilitat i igualtat. És la nostra manera de veure la moda sostenible”, afirma Ruiz.

Més enllà de la compra individual

“Anem cap a una societat en què les decisions dels consumidor incorporen consideracions socials i col·lectives. Per tant, les decisions de compra individuals es prendran tenint en compte la repercussió social”, explica el professor d’Esade, Josep Maria Galí, que ha liderat l’estudi El nou consumidor: canvis profunds i oportunitat de negoci publicat per Esade. El treball disposa d’una mostra de 3.500 persones de 7 països diferents, entre els quals França, la Xina o els EUA. En el document es presenta una diagnosi del consumidor del futur i se subratllen les oportunitats que s’obren per a les empreses gràcies a aquestes noves demandes dels compradors.

Seguint aquesta tendència del mercat, Teixidors treu a la tardor la primera col·lecció de complements de vestir per a dona. Fins ara, s’havien dedicat principalment a la roba per a la llar. “Volem captar un canal de venda diferenciat i sabem que tenim una gran demanda al mercat internacional”, explica Antonia Bové, responsable comercial de Teixidors.  Fa sis anys, la firma exportava un 10% de la producció, avui ho fan amb el 52%. Fruit de la conjuntura econòmica, han trepitjat l’accelerador de la internacionalització i “el resultat està sent molt bo”.

També els mercats exteriors són una prioritat per Ecoology, que assegura que “encara és un gran repte poder assegurar que les primeres matèries que s’utilitzen per fer moda sostenible compleixen tots els requisits”. “No podràs tenir una peça 100% ecològica. Per exemple, el fil s’ha de barrejar amb niló si no vols que es trenqui i la cremallera és com és. Nosaltres treballem amb un rang del 80 o 90% de la peça certificada” assegura Carmen Tous.

Per a Antonia Bové de Teixidors, parlar de moda ecològica i sostenible es plantejar-se aspectes com ara si el ramader renta amb productes adequats les seves ovelles, o si en té cura quan estan malaltes. “Per dir que una peça és ecològica, hem d’anar a veure’n els orígens. Per això, si podem, comprem la llana directament al productor i la transformem. Així garantim el procés”, relata Bové. 

En aquest sentit, des d’Ecoology són conscients que tot i que encara és difícil tenir la certesa total que el teixit compleixi tots els estàndards de sostenibilitat, “la situació està canviant força”. “A fires com Première visión cada cop hi ha més oferta de teixits orgànics i sostenibles que faciliten poder escollir entre més varietat per millorar l’oferta dels dissenys i garantir els nostres valors de marca”, explica Carmen Tous.

“El model econòmic basat a créixer fent el mateix, com fins ara, però de forma més intensiva, és massa car i insostenible”, apunta el professor Galí. “A més de deixar un missatge a la societat i crear una empresa que sigui respectuosa amb el medi ambient, nosaltres pensem que estem fent una marca de futur, que estem escrivint el futur del consum de moda”, afegeix Tous.

A Teixidors també són conscients de l’oportunitat que significa que aquests valors siguin una demanda creixent en el mercat i recorden que, sobretot, és important que “no siguin una moda, sinó una actitud”.  “Les modes passen i les actituds perduren”, afirma Antonia Bové.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]