Actualitat RSS

Catalunya, fàbrica de teixits intel·ligents

19 abril, 2018

Wearables, eines que permeten transmetre, recollir i analitzar dades, i que s’estan aplicant especialment en l’àmbit de la salut i de l’esport. / Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya

Empreses i centres tecnològics de Catalunya obren mercats i creen nous productes en incorporar tecnologia al tèxtil

—–

Una samarreta que mesura les constants d’un esportista; uns pantalons que redueixen la cel·lulitis; roba interior antiolor; un body amb sensors que preveu lesions lumbars, o un banyador que canvia de color en contacte amb l’aigua. Aquestes són algunes de les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies en el sector dels teixits intel·ligents, un sector que està previst que enguany arribi als 135 milions de vendes (el 2013 en va registrar 9,7 milions), segons dades d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya.

Avui, tant els teixits funcionals com l’aplicació de noves tecnologies sobre el tèxtil creixen a bon ritme. D’una banda, s’observa el canvi que experimenten els teixits, els quals passen a ser intel·ligents gràcies a la utilització de nous materials i noves tècniques de teixir i d’impressió que permeten que siguin més lleugers, sostenibles, resistents, etc. De l’altra, la combinació del tèxtil i l’electrònica fa que una peça de vestir es converteixi en un gadget; és quan parlem dels wearables, eines que permeten transmetre, recollir i analitzar dades, i que s’estan aplicant especialment en l’àmbit de la salut i de l’esport.

 

Centres implicats

Davant aquest nou escenari, la indústria tèxtil catalana ha sabut no perdre el fil i s’està reconvertint gràcies, en part, a desenvolupar les seves pròpies tecnologies en col·laboració amb Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya; Fitex, Fundació per a la Innovació Tèxtil i el Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil-Escola de Teixits de Canet de Mar (CRTTT). Tots tres centres aporten innovació i faciliten la transferència de coneixement perquè les empreses, especialment les pimes, puguin obtenir prototips de nous productes i plantejar-se la fabricació comercial.

Una altra de les eines amb què compten les empreses del sector és Reimagine Textile, una xarxa de col·laboració impulsada per Eurecat amb la col·laboració de Tecnocampus i Asegemaque, que connecta els principals agents al voltant del tèxtil per reimaginar-ne les aplicacions per al segle XXI. Alhora, aquest té un programa d’alt rendiment d’acompanyament per a emprenedors amb una idea de negoci en el sector tèxtil-moda i que vulguin incorporar innovació.

Cal apuntar, també, que Mataró, Terrassa i Igualada són ciutats cofundadores de l’Associació de Col·lectivitats Tèxtils Europees (ACTE), entitat que compta amb més de 70 membres d’Alemanya, Bèlgica, França, Itàlia, Polònia, Suècia, Romania i Espanya.

 

De la tradició a la innovació

Des del Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de Canet de Mar –gestionat per Eurecat en col·laboració amb Diputació de Barcelona– destaquen l’esforç que s’està fent. “Que existeixi una tradició a Catalunya és molt important, ja que el tèxtil que s’ha quedat aquí és el que aporta un valor afegit al producte, i els teixits intel·ligents són part d’aquest tèxtil”, destaca Òscar Figuerola, responsable de documentació i difusió del CRTTT. Miquel Rey, director general de Negoci d’Eurecat, es mostra d’acord amb aquesta observació i afegeix: “Fa vint anys eren intel·ligents els teixits que servien per anar a esquiar i no pesaven 20 quilos. O els que eren transpirables i, a la vegada, no deixaven penetrar l’aigua de la pluja. En aquells moments eren innovacions i avui són productes estàndard. Les samarretes amb sensors que mesuren el ritme cardíac, la temperatura o la pressió sanguínia són les innovacions d’avui que aviat seran estàndards i que ajuden a les persones a viure millor i a les empreses que les desenvolupen a ser més competitives”. Tant Rey com Figuerola destaquen que és en l’àmbit de la salut i en el de l’esport en els quals més s’està investigant, i on hi ha més necessitats i demanda, “perquè permet incrementar la qualitat de vida i prevenir riscos o malalties”, subratlla el director general de Negoci d’Eurecat. El representant del CRTTT posa diferents exemples com els sofàs i seients d’automòbils calefactables o noves aplicacions en els teixits d’ús mèdic.

Per la seva part, Lídia Morcillo, responsable d’Innovació de Fitex, Fundació per a la Innovació Tèxtil, destaca que la tecnologia ofereix oportunitats en tota la cadena de valor. “Avui, gràcies a la tecnologia –explica l’experta en el marc de la jornada Innovació en la moda i el tèxtil: digitalitzant tendències, que va tenir lloc en el marc de la 080 Barcelona Fashion– podem simular patrons i futurs teixits sobre superfícies sense necessitat d’arribar al procés d’estampació i confecció. Aquest gran avantatge ens ha de permetre ser capaços de canviar mentalitats perquè les empreses sàpiguen que ara ja no cal arribar a tocar el teixit final per saber si un disseny funcionarà o no, ja que podem veure aquesta simulació en pantalla o fins i tot projectada sobre els materials aconseguint un excel·lent nivell de detall”.

Així i tot, Miquel Rey considera “que per tal que aquest sector avanci és necessària una gran transformació en la qual participin agents de múltiples disciplines i nivells, on la innovació ha de formar part tant del procés de producció com del procés de disseny o dels models de negoci”.

 

Iniciatives amb tecnologia pròpia

Body per prevenir lesions lumbars

Wearlumb és un body elàstic que integra diferents tipus de sensors per prevenir riscos de fatiga lumbar, una patologia que produeix incapacitat laboral a 142.000 persones a Espanya cada any. La samarreta intel·ligent monitoritza la postura del treballador i proporciona informació sobre l’evolució d’aquest i alerta de la probabilitat de recaigudes. En el seu desenvolupament hi ha participat l’empresa SGS Tecnos, especialitzada en la prestació de serveis de seguretat i salut laboral, i Worldline, dedicada al desenvolupament i la implementació de solucions en mobilitat. Alhora, la Unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat ha aportat el seu coneixement en electrònica impresa sobre base tèxtil i, en particular, en la línia de sensors impresos.

 

Mallot ciclista amb calefacció

El mallot calefactable de Comfortec Sport –firma especialitzada en equipament esportiu de nova generació- és lleuger, flexible i còmode i permet que els ciclistes suportin millor temperatures de fins a 10 graus sota zero. Això és possible gràcies a incorporar una tecnologia única al teixit per mitjà d’un sistema de calor actiu. El mallot funciona amb una bateria que proporciona una autonomia de diverses hores, i el ciclista pot controlar i graduar la temperatura de la peça gràcies a un control que porta a la zona del pit.

 

Banyador que canvia de color

L’equip de natació sincronitzada d’Ucraïna va quedar quart en els Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, però va captar l’atenció mediàtica de tot el món amb els seus vestits de bany. Aquests van ser un encàrrec de la catalana Anna Tarrés, entrenadora de l’equip ucraïnès i antiga responsable del combinat espanyol. La idea va donar lloc a unes peces tèxtils que, gràcies a la pintura hidrofòbica, mutaven de color en entrar en contacte amb l’aigua. El projecte va implicar el treball de diverses empreses, entre elles Bunchsports (sublimació) i Tuc Tuc (patronatge).

 

Estora de ioga

SmartMat és el nom d’una estora per a la pràctica del ioga equipada amb sensors connectats a una aplicació del telèfon mòbil. Aquests proporcionen informació de les postures, i monitoritzen la pressió i l’equilibri del cos. L’estora ha estat desenvolupada per la firma Sensing Tex que, entre altres productes, també ha creat una samarreta que monitoritza la posició de la columna vertebral i els ritmes cardíac i respiratori de la persona que la porta posada.

 

Teles impreses digitalment

La firma japonesa Epson ha apostat per la impressió digital tèxtil en col·laboració amb destacats dissenyadors com Ion Fiz o Richard Quinn. Segons dades de la companyia, Espanya és el segon país europeu en aquest tipus de producció i estima que pràcticament el 50% de la producció espanyola és digital. La impressió digital tèxtil permet realitzar tiratges curts, flexibles, àgils i aconseguir una major personalització dels dissenys. Alhora permet imprimir sobre tota mena de superfícies, reduir estocs i poder atendre les demandes que realitza un mercat en canvi constant.

Cal apuntar que els equips d’impressió tèxtil mitjançant injecció de tinta permeten un 80% d’estalvi energètic, consumeixen un 60% menys d’aigua i, per tant, redueixen de forma notable la generació de residus.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]