Actualitat RSS

Ciutat Vella dona un nou impuls al comerç i la restauració

6 novembre, 2019

Les entitats del districte porten a terme iniciatives per potenciar i posar en valor el comerç de proximitat i els establiments d’oci i restauració de la seva àrea d’influència

Entitats, associacions i centres comercials urbans treballen per fomentar el comerç de proximitat i donar-li un valor afegit, el que acaba repercutint en una major satisfacció del consumidor –especialment el local– i un increment de les vendes. Per fer-ho, aposten tant per les accions de màrqueting digital com per les que podríem denominar convencionals. A continuació, expliquem què fan les entitats Barna Centre, Amics de la Rambla i l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial per ajudar el comerç de proximitat i els establiments d’oci i restauració de la seva àrea d’influència.

 

RECUPERAR LA RAMBLA PER ALS BARCELONINS

Amics de la Rambla porta a terme diferents iniciatives per recuperar l’esperit de la Rambla i aconseguir un espai sostenible que atragui els barcelonins, i no només els turistes. Per aconseguir-ho, des de fa quatre anys organitza la Festa del Roser amb activitats vinculades al món de la flor. Com explica Xavier Masip, gerent d’Amics de la Rambla, “fem decoracions florals a tot el passeig on participen comerços, hotels, entitats i fins i tot particulars que decoren els balcons. El que busquem, amb activitats com aquesta, és cridar l’atenció dels barcelonins perquè recordin que a la Rambla hi ha flors, i que les hi comprin; aquesta és una tradició de molts anys, que fins i tot dona nom a un tram de la rambla, “la rambla de les flors”, i que intentem potenciar”. A més de la Festa del Roser, la resta de l’any –encara que especialment durant la primavera– Amics de la Rambla també organitza accions en col·laboració amb altres entitats de la zona, com classes gratuïtes d’art floral o regalar plantes amb flor per promocionar el negoci de la flor.

 

Una altra acció innovadora que han fet aquest any vinculada amb el comerç, la restauració i l’hostaleria, ha estat un joc interactiu: el Rambling. “Aquest és com una gimcana amb el mòbil que té lloc a la Rambla i que permet interactuar amb diferents comerços. El que hem volgut és que els barcelonins vinguin a jugar amb la nostra plataforma i redescobreixin el passeig a través d’una mirada diferent”, remarca Masip, qui afegeix: “Amb les diferents accions no busquem tenir més turistes, sinó que vingui més públic local, més gent de Barcelona. Que els barcelonins recuperin la Rambla, se la tornin a fer seva i que tinguin ganes de participar en les activitats i accions que organitzem”, conclou.

 

BARNA CENTRE MOSTRA UNA NOVA MANERA DE CONÈIXER EL GÒTIC

Barna Centre vol acompanyar les persones que visitin el Gòtic i, a partir de diferents fitxes i càpsules audiovisuals, donar a conèixer curiositats, detalls i llegendes de la història del barri i dels comerços associats. “El projecte (Re)descobreix el Gòtic s’adreça al públic que ja coneix el barri, però nosaltres volem demostrar-li que aquest té molts detalls que segur que no té present”, explica Isabel Rodríguez, gerent de Barna Centre, qui afegeix: “Les càpsules de vídeo proporcionen nous continguts d’aquest espai de la ciutat, que té molta història, vida i comerç, i que és part del dia a dia de la ciutat”.

Amb les càpsules es mostra, a partir de diferents carrers, el potencial de riquesa històrica i cultural de la zona; “es tracta de vídeos molt propers, on apareixen carrers, veïns, comerços… de manera que es genera un aparador molt positiu que ofereix informació real i amable de la zona”, remarca Rodríguez.

Amb aquesta iniciativa, Barna Centre vol anar més al detall del comerç, posar en valor diferents establiments que formen part d’un model comercial valuós del centre de la ciutat, i que no sempre té les eines per presentar-se de manera digital. “Tenim botigues que responen més a un perfil de petita empresa familiar, i que ofereixen una oferta comercial singular i atractiva, i considerem important donar-les a conèixer i fer-les destacar”.

Una altra de les accions realitzades per Barna Centre ha estat un estudi per conèixer l’afluència de visitants al Gòtic. “N’havíem fet anteriorment, però en aquesta ocasió vam mesurar la quantitat de persones que venien i el perfil d’aquestes, dades que ens podien ajudar a entendre el comportament comercial de la zona i conèixer els horaris i mesos de més afluència de visitants”, explica la gerent de Barna Centre.

L’estudi va ratificar la necessitat de fer un seguit d’accions perquè la gent que acudeix al barri no té un comportament comercial; “o sigui, que s’està una mitjana de 34 minuts i aquest no és temps suficient per comprar, i la xifra no varia els dissabtes, el dia més comercial de la setmana. Per aquest motiu són importants accions que posin el focus en els espais i els comerços amb identitat pròpia, fet que ens ajudarà a incrementar les vendes”, remarca Isabel Rodríguez. A la vegada, els comerciants han valorat positivament aquest estudi com una eina per conèixer la realitat de l’entorn i poder actuar tenint-la present.

 

LES ACTIVITATS CULTURALS MOUEN LA PLAÇA REIAL

Enguany l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial fa 20 anys, i ho celebra amb diverses activitats que s’emmarquen sota el paraigua ‘La Reial ens Mou’. Entre aquestes destaquen una exposició sobre refugiats anomenada “Línia de fuga” que es va fer al mig de la plaça, diverses activitats per commemorar el Dia de la Dona, com una coral en la qual van participar dones de renom, i una marató de piano en el marc del Maria Canals. “Mentre s’anaven succeint els concerts de piano durant el Maria Canals, també vam fer tallers amb la gent de Drap Art. El resultat va ser un jardí vertical a partir d’objectes reciclats que, posteriorment, vam donar a la biblioteca Andreu Nin”, explica Patricia Radovic, gerent de  l’Associació d’Amics i Comerciants de la plaça Reial.

A més, l’entitat també organitza altres activitats durant el curs, com classes de ioga o cinema a la fresca el mes de juliol. “Enguany hem fet el Barswingona, hem col·laborat amb el festival Más y Más amb concerts a la plaça, a més d’organitzar un acte per conèixer l’escriptor Carlos Zanón, i aquest octubre fem la gimcana dels exploradors de la Reial”, afegeix Radovic.

Les activitats a la plaça Reial no s’aturen, i per al mes de novembre hi ha prevista la presentació del llibre Vides i miracles de la plaça Reial, “que hem fet amb la Fundació Setba en col·laboració amb l’Ajuntament”, comenta Radovic, tot afegint: “Volem que la plaça Reial sigui un lloc agradable, on passejar i passar una estona; per a nosaltres el comerç és com un veí més amb qui treballem molt en xarxa. Per aquest motiu, intentem que tots els esdeveniments que fem, molts dels quals són de caràcter cultural, tinguin la complicitat d’altres entitats del barri i dels veïns. Com associació tenim l’obligació de fer quelcom perquè els ciutadans de Barcelona i els del barri vinguin a la plaça i en gaudeixin”.

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]