Actualitat RSS

“Cocunat vol arribar el més lluny possible”

26 abril, 2017

Sara Werner, socia fundadora de Cocunat / Cocunat

L’empresa de venda online de cosmètica, Cocunat, preveu entrar en el mercat asiàtic aquest any i arribar al client de la botiga física amb un format encara sense concretar.

—–

“Una cosmètica sense parabens, derivats del petroli i sense sulfats”, amb aquestes paraules es presenta Cocunat davant el client. Des del 2013, la firma selecciona marques de “cosmètica 100% natural” per vendre-les a la seva botiga electrònica i elabora també, una línia pròpia de productes. Darrera de Cocunat hi ha els seus socis fundadors, Sara Werner i Ignasi Faus. Ambdós comparteixen a parts iguals el 60% de l’empresa. El quaranta per cent restant, el controlen diversos inversors, noms habituals en les start-ups amb un alt component tecnològic i firmes de comerç electrònic. Es tracta de Luís Martín Cabiedes, d’Elena Gómez del Pozuelo, presidenta d’Adigital i cofundadora de Womenalia, de l’empresa Entrepeneur Hunter i del fons PDG Invest.

La llavor de l’actual Cocunat la va posar Werner. Coneixia de primera mà la necessitat de trobar productes cosmètics sense ingredients sintètics i només procedents de matèries primeres naturals, degut a una malaltia de la pell de la seva mare. Va convertir aquella situació familiar en una marca cada vegada més reconeguda entre el gran públic i que enguany, ha emès els primers anuncis per televisió. Werner explica que l’objectiu de la firma és “fer arribar la cosmètica de Cocunat al major número de llars possibles”. Precisament per això, “el model de venda per Internet és el més adequat ara mateix”, concreta. Però tampoc descarta la presència en botigues físiques. Una idea que al 2014, van considerar seriosament i que de nou, tenen sobre la taula: “La nostra aposta no és només online, però és cert que a Internet és on som bons ja que jo venia del sector online i el meu soci també. Tenim pendent l’entrada al món offline. Hem de veure com evoluciona el 2017, però és possible que ens veieu en algun espai físic. Volem fer quelcom diferent, com som nosaltres. Per això, busquem una forma creativa i fresca d’estar al mercat [físic]”.

Complements

Werner i Faus es van conèixer quan la primera treballava a la revista online per a dones, Nosotras.com i el segon, a l’empresa Akamon que desenvolupa jocs socials a Internet. Tots dos tenien una gran experiència en els dos elements claus de la base del negoci de Cocunat: la cosmètica i les plataformes online. A més del seu pas per Akamon, Faus havia treballat durant prop de 10 anys, a Microsoft, als EEUU, com a responsable del programa d’experiència d’usuari. Werner aportava la seva formació prèvia en cosmètica química i la seva experiència com a directora de màrqueting i comunicació, durant un any, a Alqvimia, una altra de les empreses de referència del sector de la cosmètica i dels productes de bellesa naturals.

“Amb Ignasi ens vam conèixer quan ell era part d’Akamon i jo de Nosotras.com. Estàvem a la mateixa oficina i ens ajudàvem. Quan li demanava ajuda per alguna qüestió relacionada amb l’experiència d’usuari i la innovació de la web, m’adonava que era una fora de sèrie! Vaig veure que era la meva altre meitat per fer un projecte com el que volia fer. Ell aporta l’anàlisi i la innovació tecnològica i quan li vaig explicar el concepte de fer un empresa de cosmètics sense tòxics, d’apostar per un món orgànic i saludable, els dos ho vàrem veure clar i ho vam fer”, recorda Werner sobre els inicis de Cocunat.

A creixent a tota velocitat

A Cocunat es viuen dies de 48 hores. El ritme natural d’una start-up on tot passa molt ràpid i les decisions s’han de prendre amb molt poc marge de temps, marca el dia a dia dels dos socis de la firma i també, de les 13 persones que en formen part. “No hem crescut molt a nivell de plantilla –Cocunat va començar amb 8 treballadors. Apostem per l’I+D en tots els processos de l’empresa. Tota la tecnologia és nostra i el que fem es optimitzar els processos. Quan veiem que algun d’ells s’encalla, l’analitzem, busquem solucions per millorar-lo. Una simple activitat com és fer una caixa per transportar els nostres productes, intentem reduir-la a un pas en comptes de dos. Això ens permet créixer molt pel que fa a la facturació, mentre que no cal que incorporarem nou personal. No som una start-up de 30 persones, però sí de perfils d’alt nivell. Això augmenta l’abast de les nostres accions”, explica amb detall Werner qui es mostra feliç assegurant que l’empresa “creix i ho fa molt ràpid”.

Cocunat vol arribar el més lluny possible”, assegura la seva sòcia fundadora. Des del principi, no s’han posats límits i assegura que “volen fer quelcom molt potent”. En aquesta direcció, se situa la seva decisió d’entrar a diferents mercats asiàtics aquest mateix any. Països com Hong Kong, Taiwan, Singapur i Japó estan dins el pla d’internacionalització de la firma pels propers mesos. Les clàusules de confidencialitat de l’empresa no li permeten donar dades de facturació, però diferents fonts que han consultat les dades públiques disponibles, apunten que la firma va facturar al 2015 –tres anys després de la seva creació-, un milió d’euros i aquesta mateixa xifra ha anat en augment en els següents exercicis econòmics. Actualment, Cocunat ven 1200 referències a les quals s’hi sumen les variants de color i mida de cadascuna d’elles. Té ja set productes propis i es planteja fer-ne fins a vint-i-cinc.

La selecció de les millors firmes de cosmètica natural, i “lliure de tòxics” tal i com puntualitza Werner, és una de les seves activitats més importants. Però cada cop més, la línia pròpia de Cocunat agafa protagonisme dins de l’activitat de l’empresa. Aquesta és la qüestió que li ocupa més temps i esforços a l’equip. Werner subratlla que l’objectiu és “trobar els millors ingredients i els més adequats per als clients per elaborar els seus productes”. En aquest sentit, recorda que Cocunat només formula amb “ingredients lliures de tòxics i que són orgànics i el màxim de respectuosos amb el medi ambient”. Per assolir aquests objectius, la firma té un equip propi d’experts en química i formulació estètica, encapçalat per l’experta Marta Estevanell, que havia treballat també abans, per Alqvimia. “Podem garantir la qualitat dels nostres productes perquè formulem a casa, tenim la propietat intel·lectual dels productes que creem”, matisa.

En aquesta línia i més enllà de fer créixer el negoci, Cocunat s’adreça d’una banda, a aquells clients que ja estan conscienciats amb la importància de comprar productes naturals i respectuosos amb el medi ambient. De l’altra, es dirigeix al públic en general i al propi sector perquè la seva missió és, com diu Werner, “canviar els patrons de consum de la cosmètica i adreçar-los a un consum més sostenible i orgànic”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]