Actualitat RSS

Com el color es converteix en tendència

11 juliol, 2014

Reunió bianual d'Intercolor / Intercolor - ESDI Color-LAB

Sabadell acull la reunió bianual d’Intercolor, una de les associacions mundials més influents a l’hora de fixar les tendències i els colors de moda.

Dos cops a l’any, professionals del sector de la moda es reuneixen en algun país del món per decidir les tendències i els colors més importants per a cada temporada.

L’ESDi Color_LAB de Sabadell ha estat enguany la seu d’una d’aquestes trobades, en concret, la que ha reunit els experts d’Intercolor. Aquesta entitat és un dels ens més influents a l’hora de marcar les pautes dels colors, els materials i els teixits que predominen en els aparadors de les botigues de moda i, finalment, en els armaris dels consumidors.

Representants de catorze països d’Europa i Àsia, principalment d’associacions empresarials i industrials, formen part d’Intercolor. Ells han posat en comú, durant dos dies, com interpreten les tendències que veuen en les seves respectives societats i han decidit els colors i els materials que predominaran la temporada primavera-estiu del 2016.

Essencial llegir tendències

El president del Comité français de la couleur i secretari general d’Intercolor, Olivier Guillemin, explica a www.barcelonaesmoda.com que «avui és més important que mai» la tasca que es fa des de l’entitat que representa i afegeix: «Amb Internet podem tenir la falsa sensació que som capaços d’identificar les tendències que neixen i predominen a qualsevol lloc del món. Però aquest procés no és tan senzill. Els professionals d’Intercolor realitzen una tasca essencial d’intercanvi creatiu i d’interpretació de la filosofia del color i les tendències a cada país. Arriben a una proposta conjunta i sempre ho fan des de la tradició, la cultura i l’essència de cadascun dels seus països d’origen».

La reflexió de Guillemin porta implícita una pregunta que adrecem a la directora de l’ESDi Color_LAB, Encarna Ruiz:

– Les tendències es creen o s’interpreten?

– Clarament s’interpreten; els membres d’Intercolor llegim tendències que veiem en els nostres països i en les ciutats de les que provenim. Reflexionem sobre els desitjos que hi ha al carrer, els donem un ordre i una estructura i, finalment, els convertim en una carta de colors i materials per a cada temporada.

El laboratori universitari que dirigeix Ruiz, ubicat a Sabadell, és des del 2012 el representant de l’Estat espanyol en l’associació Intercolor. Durant aquest temps, ha pogut veure com França juga un rol decisiu a l’hora de fixar la proposta de colors conjunta de tots els països: «França és un dels principals membres d’Intercolor i la seva paleta de colors és sempre la millor. És el gran prescriptor de tendències a Première Vision de París», diu Ruiz en referència a una de les fires de teixits amb més pes en la indústria de la moda en l’àmbit mundial. De fet, des de Première Vision s’acaben difonent les tendències que prèviament han acordat els experts d’Intercolor.

El rol de casa

La proposta de colors d’Espanya, i en aquest cas la que ha elaborat ESDi Color_LAB, també té sempre un protagonisme rellevant en la carta final de colors d’Intercolor. «Sempre aconseguim que alguns dels nostres colors entrin a la paleta. Per a la temporada vinent l’aposta conjunta són els tons clars, combinats amb els colors marrons, blaus i vermells. Aquestes seran les tendències per a la primavera-estiu del 2016», explica la directora d’ESDi Color_LAB.

Si bé es cert que els experts d’aquestes trobades han d’aconseguir un consens entorn dels colors finals que es prescriuran al sector de la moda, també ho és que hi ha diferències significatives entre les propostes de cada país: «No tenim molt clar perquè però des de l’ESDi Color_LAB sempre acabem construint paletes on hi predomina el blau i el vermell. Ens pregunten, tant a nosaltres com a Itàlia –relata Ruiz– com podem definir tants tipus de blau i nosaltres ens preguntem com Finlàndia, per exemple, és capaç d’identificar fins a cent tons de blanc diferents». La reflexió de Ruiz està profundament lligada a una de les qüestions que el    president del Comité français de la couleur s’esforça en subratllar:

– «Els membres d’Intercolor sempre mantenim la identitat de cadascun dels nostres països d’origen. Cada país té la seva pròpia personalitat, fruit per exemple de la seva religió, el color de la pell de les persones que hi viuen, o les tradicions pròpies. Tots aquests elements són decisius quan fem una proposta de colors i tendències. En concret, proposem d’una banda, macro-tendències que es podrien aplicar a tot arreu, però després, hi ha matisos de colors per a cada país. Mai hi ha els mateixos colors a tot arreu perquè, per exemple, la llum de Finlàndia i la d’Espanya no són iguals».

Sens dubte la cultura, la geografia, els moviments migratoris i les tradicions històriques juguen rols clau en el predomini dels colors i el sorgiment de tendències en cada país. «La Xina, per exemple, sempre presenta una proposta de colors i tendències pensant en les dones occidentals. Oblida el mercat intern, perquè els seus clients estan a occident» –concreta Ruiz– davant la paleta de colors d’un altre país, Tailàndia, on les textures brillants i estridents protagonitzen la seva aposta per a la primavera-estiu del 2016.

«La teoria del color ens explica que cal combinar els colors de forma tal que hi hagi un diàleg entre ells», afirma la responsable de la Unitat de Producte de l’ESDi, Elisabeth Ferrándiz, i conclou: «El color és un element decisiu en el procés de compra de qualsevol producte». Per això, el seu estudi i la seva aplicació als dissenys de moda és un dels processos més importants que afronten els professionals.

En el centre de les tendències

L’ESDi Color_LAB, que pertany a la Universitat Ramon Llull, és l’únic membre d’aquesta associació internacional prescriptora del color que prové del món acadèmic. La resta dels membres representen empreses i associacions. «Estem molt oberts a incloure nous socis a Intercolor, però no sempre és senzill coordinar-nos amb altres països perquè una entitat realment representativa d’allà s’hi incorpori. Filipines o Brasil són països interessants per unir-se a nosaltres en el futur », explica Guillemin.

Els beneficis de formar part d’Intercolor són, per encarna Ruiz, molt clars: «Els nostres estudiants poden aprendre de primera mà l’origen i l’aplicació de les tendències i els colors. A més, gràcies a la nostra participació a Intercolor ens situem com a referents i prescriptors del sector de la moda, i aquest és un rol essencial dins la indústria». 

Abans que ho fes l’ESDi Color_LAB, la representació espanyola a Intercolor l’ostentava l’Instituto Español de la Moda. Des del 2012, però, va ser aquest centre acadèmic universitari, ubicat a Sabadell, el que va prendre el relleu de l’entitat finançada pel Ministeri d’Indústria. Un canvi que ha afavorit el protagonisme de Barcelona i les tendències que es generen a la ciutat, dins la carta de colors que cada temporada reben primer els filadors, els teixidors i els estampadors. «Tots ells representen el primer esglaó de la cadena. Un cop els teixits estan preparats, es porten a les fires perquè els dissenyadors puguin adquirir-los i començar el procés de creació», recorda la directora del laboratori del color d’ESDi.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]