Actualitat RSS

Com poden les xarxes socials atraure clients a la botiga física?

30 octubre, 2018

Taller de comerç: Com poden les xarxes socials atraure clients a la botiga física?

La Cambra de Comerç de Barcelona organitza un nou taller (el 19 de novembre, a les 9.30 hores) per aprendre tècniques efectives de màrqueting digital low-cost per potenciar el comerç de proximitat

—–
Els botiguers tradicionals, els que estan darrere el taulell, no ho tenen fàcil per lluitar contra la venda online. Aquests han fet una bona inversió per ubicar el seu negoci en un carrer transitat, per on passi molta gent, però veuen com internet està modificant els hàbits dels consumidors. “Avui moltes persones van a la botiga, miren i toquen el producte físic, i li diuen al botiguer: “ja m’ho pensaré”, i aquest “ja m’ho pensaré” es converteix en una compra online, per internet”, diu Raül Lucena, formador i especialista en màrqueting que disposa d’una llarga experiència a departaments de màrqueting d’empreses i actualment col·labora a projectes que tenen models de negoci 100% digitals.

Lucena explicarà –el dilluns, 19 de novembre, de 9.30 a 13.30 hores, a la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona (avinguda Diagonal, 452)– què ha de fer el botiguer tradicional per aconseguir que les xarxes socials li portin clients a la botiga física.

“Sovint el botiguer pensa que avui, per tirar endavant, el que li cal és tenir una botiga virtual i vendre online, però la realitat del dia a dia s’imposa i veu que no és viable que pugui estar darrere el taulell, atenent la clientela, mirant mostraris per veure què comprarà per a la temporada vinent… amb tenir un negoci online“, comenta Lucena, qui considera gairebé incompatible portar una botiga física i una virtual a la vegada si el botiguer no té el temps necessari ni la formació específica adequada, entre altres motius perquè el comerciant tradicional no és un expert en vendre a través de la xarxa “i l’equilibri de tenir un peu a cada botiga és difícil d’assolir”, remarca.

També es dona el cas del comerciant tradicional que decideix arriscar-se i començar a comercialitzar els seus productes online i crea la pàgina web, promociona els productes, té presència a les xarxes…, “però l’experiència ens ha demostrat que el que acaba succeint és que el venedor passa a ser consumidor: consumeix tota l’oferta que hi ha a internet, des de Facebook, Instagram i Google Adwords, passant per la pàgina web, la programació, etc.  Hi inverteix molt temps i molts diners, i sovint tot plegat no acaba de funcionar”, apunta l’expert, quin considera que sovint la botiga virtual representa una inversió important de temps i diners, però no sempre té el retorn esperat.

 

La prioritat del comerciant

Per aquest motiu, segons Lucena, “la prioritat del comerciant no hauria de ser intentar vendre online“, sinó que, gràcies a la informació que facilita al consumidor a través d’una activitat ben enfocada i constant des de les xarxes socials, fer que el ciutadà estigui informat i tingui interès per anar a la botiga física a adquirir el producte que ha vist a internet.

Durant el taller que impartirà a la Cambra de Comerç, i que forma part del Programa de Comerç Minorista cofinançat per la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea, Lucena explicarà als petits comerciants que “aquests no han de tenir una botiga online, sinó que han d’establir una bona comunicació amb els seus clients potencials per tal que aquests rebin impactes constant des dels perfils socials del comerç per conèixer quines novetats hi ha, o a les xarxes socials per veure si estan fent alguna promoció”.

L’expert remarca que el comerciant no pot deixar de tenir presència a internet, “ha d’estar dins del circuit digital”, i entre la seva feina diària hauria d’incorporar fer dues o tres accions vinculades amb les xarxes socials com, per exemple, penjar una fotografia, un vídeo, promocionar un producte, etc. amb l’objectiu de ser sempre visible a la xarxa i sortir al mapa de Google. “A partir d’aquí s’inicia una relació entre el botiguer i els seus consumidors locals sense que pràcticament el comerciant els conegui”, diu Raül Lucena, qui remarca: “Cal donar-se a conèixer als clients potencials, mantenir el contacte amb aquests a través de les xarxes i d’aquesta manera aconseguirem que un dia, perquè tenen una necessitat, vinguin a l’establiment físic i començarem una relació “de tu a tu” a la botiga”.

Les xarxes socials a les quals Lucena recomana tenir presència són Facebook i Instagram, “que ens permeten allargar el primer contacte, convidar el client a què vingui a la botiga per participar en un esdeveniment, etc.”. I és que, el que cal aconseguir és atraure la clientela a la botiga, i les xarxes socials poden ser una bona manera per donar-se a conèixer i aconseguir que el consumidor es desplaci.

 

Cal ser atractius a les xarxes

Però per aconseguir que el client es fixi en el nostre establiment cal ser atractius a les xarxes. “Hem de tenir cura dels continguts, que els textos estiguin ben elaborats i les fotografies siguin de qualitat”. No es pot estar a internet de qualsevol manera, ja que la imatge que es transmet és important. A més, aquesta ha d’estar en consonància amb el producte o servei que es comercialitza i també amb el mateix establiment físic. Que tot estigui en sintonia, que hi hagi un equilibri, una harmonia.

“Durant la sessió explicarem tàctiques que tothom pot aplicar i donarem a conèixer eines per generar aquesta vinculació entre el comerç físic i les xarxes socials”, afegeix Lucena, qui dona unes recomanacions finals.

 

Recomanacions

És important conèixer molt bé el client i saber què espera de nosaltres.
Com més especialitzat estiguis, més fàcil serà atraure el client que necessita allò que tu ofereixes, i més imprescindible seràs per a aquest perfil de client.
És necessari ser constant, i intentar tenir una línia de treball continuada.
Cal ser valent i arriscar-se a innovar. Darrere de cada publicació s’ha de proposar quelcom que faci que el client ens escolti, i que sigui més fàcil comunicar-se amb ell. Cal ser capaç d’activar al client perquè vingui a la botiga, però després hem de vigilar no decebre’l, o sigui, no crear falses expectatives.
No tenir por a equivocar-se. Provar les diferents xarxes, veure quines ens ofereixen els millors resultats, i fer de cada equivocació un aprenentatge per, la pròxima vegada, fer-ho millor.

 

Enllaços d’interès

Per a més informació sobre el programa i inscripcions al taller de comerç, Com poden les xarxes socials atraure clients a la botiga física, que s’impartirà a Barcelona el 19 de novembre, podeu consultar aquest enllaç.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]