Actualitat RSS

Comerç electrònic: per on començo?

3 octubre, 2018

Taller comerç: Comerç electrònic: per on començo?

Passos a seguir per iniciar-se –i triomfar– en el món digital

—–

Vivim un canvi sociològic que està determinant la nostra manera de consumir productes i serveis. Per aquest motiu, si vol sobreviure, el comerç de proximitat o tradicional ha de modificar les estratègies que ha portat a terme fins ara per adaptar-se als nous estils de vida i als valors del consumidor d’avui. Lluís Serra, assessor, formador, conferenciant, provocador digital i expert en noves tecnologies, farà una xerrada el dilluns 29 d’octubre a la seu principal de la Cambra de Comerç de Barcelona (9.30 hores, avinguda Diagonal, 452) per donar a conèixer les pautes perquè els comerços i els petits emprenedors sàpiguen per on començar en aquesta nova dimensió: la del comerç electrònic.

“Malgrat que avui no és imprescindible vendre online, el que sí que és imprescindible és tenir una estratègia digital”, apunta Lluis Serra. “Aquesta -continua l’expert- dependrà de tres factors: del tipus de comerç, de producte i de client. En general, els comerços físics també han de fer servir les eines digitals. No cal que venguin online, però sí que cal que facin servir els canals de comunicació digitals, que tinguin una web corporativa o un blog de continguts… Han de fer una transformació digital perquè avui, el client és digital”, remarca Serra.

Per fer aquesta transformació digital, el comerciant -però també la gran empresa, la pime o l’autònom que vulgui introduir-se en el món de les noves tecnologies- ha de seguir unes pautes que el portaran a definir la seva estratègia digital.

 

Els 10 punts a tenir presents per preparar el projecte digital

Lluís Serra ens avança el que serà un dels apartats de la conferència que impartirà a la Cambra, els 10 punts que poden ajudar a preparar un projecte digital i que després s’hauran de perfilar segons les característiques de cada negoci.

1.- El producte: aquest no és important per al client. El client no necessita els nostres productes, però sí que els desitja. Per aquest motiu, hem de canviar els missatges, i hem d’entendre que ja no podem parlar del nostre producte, sinó que hem de parlar d’emocions. El client ha canviat molt, i té molta informació del producte que nosaltres venem; per aquest motiu, el que hem d’aconseguir és emocionar-lo amb arguments de venda que no van focalitzats cap al producte sinó cap a ell. Hem de saber explicar al client els beneficis que li aporta la compra del nostre producte.

2.- Branding: a l’hora de vendre productes, aquest no és important; la marca tampoc; el preu no es pot tocar, és sagrat, i el que és important són les persones que venen aquell producte. D’aquí la importància del branding, la marca personal digital que hem de tenir tots. Aquesta és molt important i poca gent la treballa bé.

3.- Partners: són els companys de viatge. Cadascú té un ofici, i cal envoltar-se d’experts en cada àmbit. Per a Serra, hi ha quatre partners importants: el tecnològic, que és qui fa la programació, el disseny de les plataformes, etc.; el logístic, empreses de logística, que és el gran repte que té avui el comerç electrònic; els professionals (centrals de compra, grups de compra, cooperatives…), ja que el secret no és vendre sinó que moltes vegades és saber comprar i arribar a bons acords amb el fabricant; i el legal, que és un advocat digital, molt important per totes les lleis que hi ha en aquest àmbit, com la de cookies, de protecció de dades, etc.

4.- Objectius: cal tenir clar quins són els objectius de cada empresari en aquesta transformació digital. Segons Serra, “aquest acostuma a ser el punt que presenta més dificultats perquè el comerciant no aconsegueix trobar els objectius digitals perquè no té suficients coneixements, no té temps de fer formació, etc. I hi ha qui, en lloc de pensar en objectius, acaba plantejant fites. Per aquest motiu és molt important reflexionar, pensar ‘què volem ser de grans’ i què volem aconseguir amb aquesta transformació digital”.

5.- Canvi de xip: és necessari canviar el xip per fer servir nous canals de comunicació; cal oblidar-se dels mitjans obsolets.

6.- Disciplina personal i professional: es tracta de ser constant, de no començar amb molta energia i il·lusió i al cap de dues setmanes deixar-ho córrer perquè el dia a dia de les botigues és molt estressant. Cal tenir una rutina de compartir informacions a les xarxes socials.

7.- Comunicació: és necessari saber comunicar a les xarxes socials un contingut emocional, on expliquem els beneficis del producte al client i potenciem el branding, una reputació digital important.

8.- Màrqueting digital: parlem de màrqueting personal, emocional i relacional. Avui el màrqueting es dirigeix a l’usuari, al consumidor, al possible client; és una relació entre dues persones, molt més emocional. Si emocionem el possible client, aquest ens acabarà comprant.

9.- Analítica: les dades són importants. Cal analitzar-ho tot, de la mateixa manera que analitzem les botigues físiques. Els resultats de l’anàlisi és el que ens ha de permetre poder millorar.

10.- Fidelització: com fidelitzem a aquell client a qui hem fet impactes emocionals, amb qui ens hem comunicat a través de les xarxes socials, etc.

 

Una vegada aplicats aquests 10 punts o passos, Lluís Serra ofereix cinc  recomanacions:

1.- Reflexionar sobre els deu punts. “És molt important seure en un banc a pensar, a reflexionar on ens trobem, cap a on volem anar… És clau per poder avançar”, remarca l’expert.

2.- Analitzar la competència, si hi ha algú que fa el mateix que jo i com ho fa.

3.- Quina és la proposta de valor personal i professional que s’aporta al projecte.

4.- Analitzar el possible client i consumidor i intentar conèixer-lo.

5.- Preparar l’estratègia digital. A partir d’aquí cal una estratègia digital: decidir si volem una web, o un e-commerce, el posicionament que volem aconseguir, Google Adwords, etc.

 

“Els deu punts primers i els quatre darrers s’han de fer sols. Són reflexions que t’han de portar a tenir un pla d’acció”, remarca Lluís Serra. “Per al darrer punt, el de preparar l’estratègia digital, sí que cal formació i comptar amb la col·laboració d’experts. Cal tenir les pautes per a l’estratègia”, i d’aquest segon aspecte també en parlarà Serra a la trobada de la Cambra de Comerç que tindrà lloc el pròxim 29 d’octubre a la seu de Barcelona organitzada en el marc del Programa de Comerç Minorista cofinançat per la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

 

Perfil del ponent

Lluís Serra és assessor, formador, conferenciant i provocador digital. CEO & Fundador de Lluís Serra Training Group. Ha estat botiguer –va convertir la seva ferreteria de poble en Bricmania.com, un gran negoci digital– i avui és expert en noves tecnologies, millora personal i professional, lideratge i tècniques de venda i imparteix o ha impartit classes a la Universitat de Barcelona, Pompeu Fabra, Universitat Politècnica de Catalunya i Universitat de Vic, a més de a la Cambra de Comerç de Barcelona i de Terrassa, Barcelona Activa i la Diputació de Barcelona, entre altres institucions.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]