Actualitat RSS

Consolidar-se primer i créixer després, la fórmula d’ese O ese

9 març, 2015

Botiga ese O ese a la Rambla Catalunya de Barcelona / ese O ese

Créixer enmig de la crisi econòmica actual ha estat a l’abast de molt poques empreses. Ese O ese ho ha aconseguit. Només el 2013, van augmentar la facturació un 14 %.

—–

Van aprendre a capejar les crisis abans d’aquesta última sacsejada, la del 2008 que encara perdura. Era la Barcelona dels anys noranta, just després de les olimpíades. Ese O ese, una petita marca de moda, havia nascut a la ciutat feia pocs anys, el 88. El seu  incipient procés de creixement es topava de cara amb un mercat atònit davant les xifres d’atur desorbitades a l’Estat –un 24 % de la població–, el volum de deute públic proper al 68 % del PIB i tres devaluacions de la pesseta en només nou mesos. «Vam estar a punt de desaparèixer, érem molt petits i de cop es va parar el món. Pensàvem que no seguiríem endavant», recorda la directora creativa i fundadora d’ese O ese, Eva García. La realitat és que la firma va continuar el seu projecte empresarial. D’aquell capítol en van aprendre moltes lliçons.

García riu quan ens referim a ese O ese com una empresa veterana, que ja compta amb dues dècades llargues de vida. «És cert, no ho havíem pensat, però ja som veterans, sí!», repeteix alegre. Les seves paraules sempre van precedides de certa prudència i també d’uns minuts de reflexió. Què vàreu aprendre de la primera crisi, la dels anys noranta?, li preguntem. De nou, uns instants de reflexió: «Vam aprendre a superar aquesta que hem tingut ara. Ho dic sense arrogància. Llavors, va ser quan vàrem adonar-nos que cal lligar curta una empresa, controlar-ne tota l’estructura i els processos, i només fer passos quan tens consolidats els anteriors». Però no s’atura aquí: «Les expansions em fan por. La prioritat és mantenir-se i consolidar-se. En el sector de la moda, avui estàs de moda i demà ja no ho estàs perquè s’han oblidat de tu. Cal innovar constantment, investigar en processos i productes i no deixar de pensar».

Balanç mentre creix

Al març, ese O ese obrirà una nova botiga a Bilbao i, després, traslladaran l’establiment que tenen al centre comercial de Salt fins al bell mig de Girona. «Abans, no hi podíem estar, ara sí!», remarca. L’any vinent tocarà Palma, Saragossa i Sevilla. Encara no fa un any –el maig del 2014– van obrir la botiga insígnia d’ese O ese a la Rambla de Catalunya, al cor comercial i turístic de la ciutat de Barcelona. Un local de 150 m2 que anys enrere havia estat la seu d’un taller de costura. Aquestes arrels encara es poden veure en el mobiliari i la decoració del nou establiment de la firma. També el 2014,  a l’octubre, van inaugurar un altre punt de venda propi, en aquest cas a Sant Cugat del Vallès. «Podríem tenir més botigues, de fet els membres més joves de l’equip sempre m’animen a fer-ho. Però cal tenir seny. Potser en tenim massa?», es pregunta la fundadora d’ese O ese.

Eva García confessa sentir-se molt contenta del bon funcionament de la firma: «Si tot acabés aquí, pensaria que ha anat molt bé i no demanaria més!». Tot i això, les inèrcies pròpies del mercat de la moda i també les previsions de creixement que s’han marcat, exigeixen a ese O ese incrementar l’estructura empresarial, tant en punts de venda propis com en clients multimarca, en nous mercats internacionals i també, és clar, pel que fa a l’equip propi. «Enguany hem incorporat una persona per potenciar la botiga en línia. És una prioritat per a aquests propers mesos», posa com a exemple García.

Les persones i el producte

Eseoese va facturar per valor de dotze milions d’euros al 2014 i enguany, les seves previsions situen la facturació del 2015, per sobre dels tretze milions. Així mateix, té previst arribar al milió d’euros en ventes en els mercats internacionals durant aquest exercici –avui venen per valor de set-cents cinquanta mil euros.

Ara bé, quan li preguntem a la seva fundadora pel principal projecte de la firma, ella apunta als fonaments de qualsevol projecte empresarial que vol continuar sent exitós entre els seus clients: «Tenir cura del nostre equip de professionals i millorar el producte».

García es disculpa per projectar un discurs molt clàssic parlant de producte i de persones, «quan en realitat a tothom li agrada parlar d’expansió», remarca. Però el cert és que ella té la ferma convicció que només invertint en innovació, en nous teixits, fils, processos de costura i disseny seran capaços de mantenir l’atractiu entre la competència. «N’hi ha molta i també hi ha algunes empreses que copien els nostres dissenys. L’única forma de competir en aquest context és innovar i no deixar de ser creatius mantenint el nostre ADN», subratlla. I afegeix: «Si entrem en una batalla de preus no tenim res a fer. Sempre hi haurà gent que pot produir mantenint els preus més baixos que nosaltres. Hem de destacar investigant en teixits i provant coses noves».

Avui és dimarts i cada dimarts, a ese O ese, tenen reunió de patronatge. Ha acabat fa poques hores i hi ha assistit, com és habitual, una responsable de les dotze botigues pròpies que té la marca. «Què diuen les clientes d’aquesta brusa?», li pregunta Eva García. «Que és molt còmode, però pel que fa als pantalons diuen que no s’acaben d’ajustar bé», respon la responsable de botiga que assisteix, avui, a la reunió d’ese O ese. «A veure, ajup-te. Com si agafessis el nen», indica García a la model que protagonitza el fitting d’aquest matí.

Aquesta és una possible escena de tots els dimarts a les oficines d’ese O ese. «Per a nosaltres és el moment més important. Fem tot tipus de preguntes a les responsables de botiga i moltes proves amb la nostra roba. Estem sempre pendents d’allò que passa als establiments, de les sensacions que genera el producte. Això és més important que les tendències. I quan ho fem, pensem en una dona normal, que agafa el metro, va al parc amb els fills i treballa. Una dona molt normal», remarca Eva García, després de relatar la reunió de patronatge d’aquest matí.

Distribució del procés

El disseny i els processos d’innovació d’Eseoese estan totalment centralitzats a Catalunya. La producció de les peces de la firma es reparteix entre Portugal, el quaranta per cent, l’Estat el trenta per cent, i la resta al Marroc, Turquia i altres països asiàtics.  

Aquí, ese O ese manté una estreta relació amb productors de fil i de teixits d’Igualada: «Constantment fem proves amb noves combinacions de materials per fer fils i teixits diferents. Aquesta és la nostra essència. A més, a Igualada produïm tot el tricot. Hi ha professionals i artesans excepcionals».

La directora creativa d’ese O ese, que va començar en el sector de la moda quan era molt jove, juntament amb l’atre fundador de la marca, Willy López, ha après tot el que sap resseguint de ben a prop cadascun dels passos del procés de producció. En aquest sentit, recorda que per ser un bon professional, hi ha detalls importants que no estan als dibuixos ni a les aules. «Els tints, els colors, els acabats que necessita cada peça i, en definitiva, en la part més industrial de la moda hi ha la clau per fer un bon producte», reflexiona.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]