Actualitat RSS

Cubiñá: la sàvia combinació de disseny, qualitat i servei al client

29 juny, 2018

Botiga Cubiñá al edifici modernista Casa Thomas del carrer Mallorca de Barcelona / Cubiñá

L’empresa familiar barcelonina fabrica i comercialitza mobles, il·luminació i objectes de disseny de qualitat per a particulars i professionals

—–

L’impressionat edifici modernista Casa Thomas –situat al carrer Mallorca, 291, de Barcelona, projectat pel mestre Lluís Domènech i Montaner l’any 1895 i que va albergar un taller de litografia– acull l’empresa familiar Cubiñá, una companyia centenària consagrada al disseny, l’interiorisme, la fabricació i la distribució de mobles. Abans, però, la família Cubiñá comptava amb diferents botigues, entre elles l’emblemàtica La Favorita –un edifici de deu plantes al carrer Urgell amb Sepúlveda– on era possible adquirir tot tipus de mobles i objectes de decoració de diferents estils i per a tota mena de públics.

“El 2006 vam decidir fer un canvi i posicionar-nos d’una manera diferent”, explica Edgar Cubiñá, propietari i director general de l’empresa. “Vam adquirir la Casa Thomas, vam canviar el nom de l’establiment, posant-li el cognom familiar amb el qual tothom del sector ja ens coneixia, i vam optar per oferir un mobiliari més contemporani, de disseny, amb una forta presència de firmes internacionals”, afegeix el besnet del fundador qui ha fet realitat la dita de “roda el món i torna al Born”. Economista i amb una àmplia carrera directiva en diverses empreses del sector turístic i de la restauració, quan fa un parell d’anys el seu pare -Jordi Cubiñá- va comunicar-li que tenia la intenció de passar a un segon pla, l’Edgar va decidir fer un pas endavant: va adquirir el 80% de les accions dels seus tres oncles i va prendre el control de l’empresa familiar. Avui comparteix maldecaps i satisfaccions amb el seu pare, qui té el 20% restant de la companyia.

El negoci ha aconseguit trampejar la crisi i actualment avança a bon ritme gràcies a la sàvia combinació de la venda al detall al seu showroom i les instal·lacions (contract), a una clientela que abraça particulars i professionals –interioristes, arquitectes, aparelladors, etc.- que operen com a prescriptors.

 

Més de 1.500 m2 dedicats al disseny

A la botiga, un espai ampli i diàfan de més de 1.500 metres quadrats repartits en dues plantes, hi trobem representades una trentena de marques nacionals i internacionals –”però treballem i distribuïm més de seixanta firmes”, remarca Cubiñá– que permeten al visitant endinsar-se en les últimes tendències en mobiliari i decoració. “Volem oferir al client una experiència de compra sorprenent, que comença amb l’edifici i continua pels diferents ambients creats. Intentem que tot estigui molt ben presentat i tenim cura dels detalls per tal que la clientela passi una estona agradable”, explica el propietari de Cubiñá, firma que troba a faltar l’espai que ha deixat Vinçon i que “salvant les distàncies, intentem honorar un concepte tan únic i irrepetible, ja que aquí es respira disseny i creativitat, i oferim una experiència de compra relaxada, tranquil·la, sense camins, per poder descobrir la botiga al ritme que el client desitgi”. Cal apuntar que, per aconseguir-ho, Cubiñá ha comptat amb la col·laboració de l’interiorista Blai Puig, una de les figures més reconegudes en el sector del disseny d’interiors a Barcelona.

 

Showroom per a professionals

A més, en aquesta nova etapa Cubiñá segueix apostant pel contract. “Col·laborem amb arquitectes, interioristes, dissenyadors, aparelladors, constructors, etc., i els oferim tota mena de mobiliari i solucions a mida per a restaurants, cafeteries, hospitals, àrees de servei, aeroports…”, explica. Entre els darrers projectes en els quals han col·laborat trobem el restaurant L’Olivé, el restaurant Bravo de l’hotel W o el Gran Hotel Havana, tots tres a Barcelona. A més, de la mà d’Areas –”que fa gairebé 30 anys que és client nostre”–, ha participat en grans projectes internacionals, com una gran àrea de servei a Florida i diversos locals a París o a l’aeroport de Miami.

 

La impressió de la clientela

Quan demanem a Edgar Cubiñá què considera que valoren els seus clients particulars, aquest apunta tres aspectes: l’experiència i la tradició, “fa més de cent anys que ens dediquem a aquest sector i hem estat sempre una empresa molt estable, el que genera seguretat al client”; les marques que distribueixen, “com que fa molt temps que estem en el sector, anem a fires, tothom ens coneix, i per a algunes firmes estar presents a Cubiñá és un plus”, i l’edifici, “ja que oferim una experiència de compra gratificant”.

En el cas del contract, el propietari i director general de l’empresa, considera que “és més dur, perquè es treballa molt més a preu”. Així i tot, la firma és competitiva perquè participa en una fàbrica a Torelló que li permet fer mobles especials, a mida, personalitzats, amb els acabats que el client demana. “Tenir fàbrica pròpia ajuda molt, podem fer mostres, canviar el que sigui necessari, adaptar-nos, i complir amb els terminis, i això per a un hoteler o un restaurador és molt important”. Segons Cubiñá, actualment lliurar el material en els terminis establerts “té un valor brutal”, perquè els proveïdors no sempre compleixen. “En el nostre cas, si ens falla un proveïdor, busquem com solucionar-ho perquè el client pugui fer l’obertura quan està prevista i, si cal, li deixem un producte similar o li fabriquem. Intentem oferir solucions i transmetre tranquil·litat als nostres clients”, remarca el besnet del fundador.

 

Canvi de nom

Canviar el nom d’un negoci no sempre és fàcil, i tampoc és garantia d’èxit. No obstant això, la família Cubiñá ho va tenir clar. “Amb el canvi de seu vam iniciar una nova etapa, i ens calia explicar que ens dirigíem a un segment diferent del de La Favorita. A més, el cognom Cubiñá ja era molt conegut dins del sector, estava ben posicionat, i ens va semblar que el canvi seria positiu”, explica l’Edgar, qui afegeix que no han fet una comunicació específica explicant aquest canvi de nom. “Vam fer-lo el 2006, el 2007 va començar la crisi i des d’aleshores el nostre objectiu ha estat intentar tirar endavant i promocionar molt el contract, ja que els hotels i els restaurants continuaven fent comandes i era el que ens permetia avançar en el dia a dia”.

Actualment el 55% de les vendes són en el segment contract i el 45% restant les realitzen particulars a la botiga. “El 2017 la botiga va créixer molt, un 28% més que l’any anterior, encara que el darrer trimestre del 2017 va ser difícil, i el contract un 12%”, apunta Cubiñá, qui veu difícil vendre mobles de qualitat online. “Tenim la pàgina web i un catàleg digital que s’actualitza de manera constant, però no venem per internet, ja que el nostre client vol veure, provar, tocar els productes, parlar i comentar la compra amb el venedor, i comptar amb un bon servei postvenda que li pugui solucionar de manera immediata i sense entrebancs qualsevol incidència”. Així i tot, la firma està treballant en un e-commerce amb una marca diferent de productes més econòmics, “un concepte diferent del de la botiga que sí que és viable vendre en línia i que dirigim a un altre tipus de clientela”.

Per avançar en tot el que són les noves tecnologies, Cubiñá ha sol·licitat a través de la Cambra de Comerç de Barcelona un fons europeu que, “amb una inversió màxima de 7.000 euros ens subvenciona el 40% sempre que sigui en temes tecnològics, que poden incloure des del sistema informàtic de gestió fins a pantalles digitals dins de la botiga perquè l’experiència de compra sigui més interactiva, o bé un televisor a l’aparador o una inversió anual en SEM, per exemple. Està molt bé!”, conclou Edgar Cubiñá.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.


Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]