Actualitat RSS

De la botiga al museu: Salvatore Ferragamo, Gucci i Loewe

26 maig, 2014

Galería Loewe Barcelona / Loewe

Aprofitant una vista a Florència, on estan ubicats els museus Salvatore Ferragamo i Gucci, Barcelona és moda, es proposa analitzar a través d’aquests dos casos i el de la Galeria Loewe de Barcelona, com aquestes tres marques de luxe i reconegudes a nivell internacional, recreen la seva història i tradició a través de les sales dels seus museus.

La història, la innovació i la qualitat com experiència de marca

Tant al Museu Salvatore Ferragamo, com al de Museu Gucci, des de la primera sala, ens endinsem en la història dels seus fundadors, on se’ns explica els orígens de la marca i les innovacions que van aportar pel que fa a la qualitat, als materials, com a la tècnica. Moltes de les creacions s’han convertit en icones que amb el pas dels anys han passat a la història de la moda, com a símbols reconeguts a nivell internacional. A la Galeria Loewe de Barcelona, el plantejament expositiu és similar, amb un recorregut per la història i la tradició de la marca, però amb l’accent en el treball artesanal que hi ha darrera de les peces icòniques com la bossa de mà Amazona. El domini de la tècnica, la qualitat i la història són elements indispensables d’aquestes marques de luxe per fer-nos somiar i desitjar els seus productes.

El Museu Salvatore Ferragamo, ubicat al soterrani de la seu de la marca des de 1938, al Palazzo Spini Feroni, ens presenta al seu fundador com un creador innovador que ha passat a la història de la moda pels seu interès en investigar la forma perfecta del calçat i crear el seu propi mètode. Entre les innovacions que va aportar, també destaca l’ús de materials inesperats com la ràfia, el suro, el fil de niló o els papers per embolicar caramels, durant els períodes d’escassetat de materials al voltant de la Segona Gerra Mundial. D’aquests processos innovadors van sorgir sabates icòniques com les sandàlies invisibles de fil de niló o les sandàlies kimo amb mitja turmellera intercanviable. Pel que fa al color, més enllà del negre, el marró i el blanc, Salvatore Ferragamo va utilitzar colors atrevits i brillants per crear sabates elegants i amb personalitat pròpia. L’exposició temporal, que es podia visitar fins al 18 de maig, The Amazing shoemaker, ens transportava al món màgic dels contes de fades, on la sabata no era només un objecte, sinó tot un símbol.

El Museu Gucci, també comença amb la història del seu fundador, Guccio Gucci, qui va treballar com ascensorista al Hotel Savoy de Londres, on va quedar fascinat per l’elegància de la classe alta dels anys vint. Aquesta experiència el va inspirar per crear els productes de marroquineria i accessoris que més tard confeccionaria al taller que obriria a Itàlia. En el recorregut per les tres plantes del museu, Gucci ens presenta els elements que han fet de la marca el que és actualment: les bosses de viatge, el símbol GG, els vestits de nit que llueixen les celebrities en els actes més importants del món del cinema, el teatre i la música, així com les peces icòniques de la firma. Entre elles, la bossa de mà Bamboo, el motiu floral, Flora, que es reinventa cada temporada, o el mocassí amb horsebit. La bossa de mà Bamboo, creada al 1947, es va convertir en tot un èxit de la firma per la seva innovació i creativitat, ja que per a la seva confecció es va utilitzar pell de porc i bambú, com a resposta a l’escassetat de materials durant la guerra.    

Pel que fa a la Galeria Loewe, l’experiència que ofereix és una mica diferent. Durant el seu recorregut, tot i que també s’hi troben peces històriques de la casa i la recreació d’un dels aparadors més significatius de la firma, l’experiència està més centrada en la experimentació de la marca. A través d’instal·lacions multimèdia i elements vinculats a l’experiència sensorial, el visitant percep el valor afegit de la marca. L’arbre de textures, color i acabats de la primera planta permet apreciar a través del tacte la qualitat de les pells que utilitza Loewe. D’altra banda, l’holograma de l’entrada, ens explica en pocs minuts el treball artesanal que hi ha darrera del procés creatiu d’una bossa de mà Amazona. Una de les peces icòniques de la firma, que es va crear al 1975 i que des de llavors s’ha reinterpretat en diferents colors i materials, tal i com mostra la instal·lació interactiva.    

La vinculació amb l’art

La vinculació amb l’art és un dels elements que sempre ha estat present a les marques de luxe, ja sigui al llarg de la història amb col·laboracions amb artistes o, com ens ocupa ara, en la dedicació d’espais en els seus museus. L’art és un element clau d’inspiració per les marques que tenen en el seu ADN la creativitat, el disseny i l’avantguarda. En els casos que ens ocupen, aquests exemples històrics es veuen en la col·laboració de Salvatore Ferregamo amb el pintor futurista Lucio Venna per a la creació esbossos publicitaris o el de la firma Gucci, que va crear el tema Flora en col·laboració amb el il·lustrador Vittorio Accornero. Actualment també es veu aquesta vinculació en el cas del Museu Gucci amb l’espai dedicat a l’art contemporani, o a la Galeria Loewe, amb les exposicions temporals que s’hi organitzen periòdicament. A aquesta galeria, la presència artística també esta present en l’espai expositiu. Per exemple, a la zona dedicada als mocadors de seda, on s’hi troba la instal·lació de l’artista Daniel Wurtzel, ‘Flamenco Dance’, que sorprèn per la seva bellesa, quan dos teles d’organza ballen al ritme de flamenc.

Sempre és un bon moment per vendre

La moda, tot i ser una indústria creativa, té per objectiu vendre’ns i els museus i galeries són una oportunitat més. Ja sigui per la seva ubicació, com el Museu Salvatore Ferragamo, al costat de la botiga, o amb invitacions a visitar les botigues, com en el cas del Museu Gucci o la Galeria Loewe. En aquest sentit, el Museu Gucci és el que ofereix una experiència de marca més completa, ja que en el mateix museu s’hi ubica una petita botiga a la que s’hi venen les icones de la marca, una llibreria especialitzada en moda i disseny i una cafeteria-restaurant. La Galeria Loewe, en canvi, ens invita a descobrir la botiga que tenen al passeig de Gràcia, a poca distancia, tot i que allà mateix també hi s’hi ven accessoris i complements d’una manera gairebé imperceptible. Serà una forma més sofisticada de venta creuada?

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]