Actualitat RSS

Decàleg de finances per a petites empreses

25 octubre, 2016

Tallers sobre Finançament. Pla de Suport al Comerç Minorista 2016

Tenir nocions bàsiques de finances i comptabilitat és clau per a la supervivència i l’èxit de qualsevol empresa per petita que sigui. Aquí t’oferim els 10 consells més importants.

—–

Existeixen clares evidències científiques que proven que l’educació financera està associada amb un major èxit dels projectes empresarials. A nivell macroeconòmic a més, els països de la Unió Europea (UE) on hi havia més programes de formació financera per als ciutadans, van rebre un menor impacte de la crisi que just acabem de deixar enrere. Entre ells, tal i com assenyalava la UE en aquest informe, hi havia Alemanya, la Gran Bretanya i Àustria.

La complexitat dels productes bancaris, la major esperança de vida de la població, la digitalització de la societat, són alguns dels aspectes que els experts esgrimeixen per justificar la necessitat d’impulsar la formació en finances dels ciutadans en general i també, dels empresaris en particular.  En els darrers anys, ha crescut la sensibilitat sobre aquesta qüestió. El Govern dels EEUU per exemple, tenen des del 2013 el que anomenen Mes Nacional per a la Capacitació Financera. Una iniciativa endegada per combatre tasses encara massa baixes, de coneixement sobre finances. La mateixa preocupació es compartida pels òrgans de govern de la UE. Des d’allà, s’endegava fa un any, una iniciativa per combatre els efectes del desconeixement sobre temes financers bàsics i per promoure el que anomenen “competència i benestar financer”.  Més a prop encara, el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors s’unien al 2008, per endegar el projecte Finanzas para todos i fixaven el dia 3 d’octubre com el dia de l’Educació Financera.

 

Aprendre números

El consens entre aquests organismes és ampli respecte al fet que la recessió econòmica que va començar al 2008, va posar de relleu la manca de coneixement financers entre la població. La capacitat per entendre productes bancaris i també transaccions econòmiques, que omplen el dia a dia dels petits empresaris i dels consumidors en general, juga un rol decisiu per aconseguir economies pròsperes. La consultora experta en finances Elisa Martínez Benito, porta 26 anys treballant en l’àmbit de les finances. Una llarga experiència que li permet dir que “els petits empresaris, continuen tenint dificultats per entendre-les”. Ella va decidir donar un tomb a la seva vida professional i deixar de treballar en multinacionals, per dedicar-se a apropar el coneixement sobre finances, a les pimes. Creu que “el mètode amb el que s’expliquen les finances és decisiu perquè es comprenguin”. Per això, ha dissenyat Finanpolis. “Un joc per aprendre els conceptes bàsics financers de forma amena i pràctica”, assegura. “S’aprèn en equip i així, es fomenten els valors principals que tot emprenedor, empresari o estudiant ha de saber per al seu negoci”, explica aquesta consultora. Des de que va inventar aquest mètode, ha impartit multitud de tallers promoguts per corporacions públiques i també privades, que han contribuït a millorar el coneixement sobre finances de la població. El propers tallers en els que Elisa Martínez utilitzarà Finanpolis tindran lloc a la Cambra de Comerç de Barcelona durant el mes de novembre.

 

Bàsic per l’èxit

“Quan controles i entens les finances, controles la teva vida i el teu negoci”, conclou la consultora.  Posar atenció en els números pot ser la diferència entre un projecte amb futur i la seva desaparició. I quan es tracte de fixar-se en les finances, Martínez diu que hi ha 10 prioritats per als retailers i les pimes:

1. Cal donar la mateixa importància a les finances que al client i als productes. Treballant amb emprenedors i petits botiguers, Elisa Martínez veu com massa sovint “les finances es deixen només en mans dels gestors”. Mentrestant, els empresaris s’esmercen en millorar la seva atenció al públic i als productes que ofereixen. “Els botiguers donen moltíssima importància a tenir una  bona imatge online, atendre bé els clients, preparar aparadors i s’obliden que això és tan important, com les finances. Sense diners, no podran fer el que volen a la seva empresa i per això, és vital que controlin les finances”, assegura Martínez. Per aquest motiu, la consultora recomana com  a mínim una reunió al mes amb el gestor. “Ell porta les finances i els impostos, però tu has de tenir els coneixements suficients com per preguntar-li com va el teu negoci”, concreta.

2. Fer un bon pressupost: per començar un projecte, cal un pressupost. Això et permetrà controlar el teu negoci.

3. Quines despeses van primer? Prioritzar les despeses és, segons Elisa Martínez, fonamental. “Més sovint del que ens podem imaginar –assegura-, les pimes gasten part del pressupost en coses que no són prioritàries. Per exemple, comprant les taules i les cadires per quan l’equip creixi o llogant un local abans de compartir un espai de treball, quan encara ets petit”.

4. No sobredimensionis l’empresa. “Tot i tenir el finançament, ja sigui propi o amb un crèdit, és millor anar pas a pas i no voler créixer d’entrada”, explica Martínez.

5. Quina és la teva capacitat d’endeutament? pregunta Martínez als botiguers i emprenedors als que assessora.  A tots ells, els hi aconsella no utilitzar el crèdit, si no els cal. “Hi ha moltes altres formes de buscar finançament –explica-, com per exemple, els canals de crowfunding”.

6. Socis? No, si no és necessari. “El noranta per cent de les empreses no sobreviuen els primer 5 anys de vida”, recorda la consultora. Assegura que les disputes entre socis és un dels motius principals. “Un error comú és no comptar amb un pacte entre socis quan es constitueix l’empresa. En l’acord s’estableix totes les possibles solucions davant d’un conflicte. Deixar per escrit això, quan encara hi ha una amistat, és molt important”, subratlla l’experta.

7. La planificació financera va per davant. “Si no es compta amb ella, arribaran totes les despeses de cop, i una empresa petita no pot fer-hi front”, assegura Martínez. Per això, recomana periodificar en la mesura del possible les despeses que té una botiga al llarg de l’any. “Es pot demanar a la companyia d’assegurances que divideixi un rebut en diferents pagaments o intentar avançar una despesa si saps que coincidirà amb moltes altres que no pots posposar moure”, aconsella.

8. Si saps en què et gastes els diners, és més fàcil estalviar. “Sembla una tonteria –diu la consultora- però és així”.

9. Negociar. Segons Elisa Martínez encara “hi ha molta por a col·laborar”, tot i que segons ella, els emprenedors i les pimes surten guanyant quan ho fan. “Si tens botiga, i t’uneixes a algú que també en té, podeu comprar gènere junts i negociar millor els preus amb el proveïdor perquè augmenteu el volum”,  diu com exemple de col·laboració.

10. No s’ha de justificar el preu. Massa sovint, segons la consultora, s’esmercen esforços en justificar el preu d’un producte o servei. En la seva opinió el que cal és explicar bé les característiques d’aquest, fer-ne brillar les seves qualitats. “Això val cent perquè tu hi guanyaràs molt més si ho compres. És així com hem d’explicar el preu!”, concreta Martínez.

 

Referències per continuar aprenent

Amb Finanpolis els emprenedors amb els que treballa Elisa Martínez, comencen a ser conscients de la importància de les finances per al bon funcionament de l’empresa i aprenen alguns dels coneixements més importants.  Un cop acaba el joc, si es vol aprofundir, ella recomana dues lectures de Fernando Trias de Bes, El libro negro del emprendedor (Gestión del Conocimiento) i  El libro prohibido de la Economia (Espasa Libros)

 

Més informació sobre els tallers de finances impartits per Elisa Martínez a la Cambra de Comerç de Barcelona, en aquest enllaç:

Interpreta el números que et dona el teu gestor (7 de novembre)

Gestiona els números del dia a dia (9 de novembre)

Aprèn a planificar els teus pagaments i no et quedis en números vermells (14 de novembre)

Arriba a final de mes! Educació i planificació financera (16 de novembre)

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla Integral de Suport a la Competitivitat del Comerç Minorista d’Espanya 2016, finançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía y Competitividad i per la Unió Europea (FEDER).

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]