Actualitat RSS

Des Garçons de Café omple els restaurants de moda

23 setembre, 2015

Joan Camacho, fundador i director de Des Garçons de Café

Unir cuina i moda és l’objectiu de l’empresa Des Garçons de Café. Des del 2008, dissenya i produeix els uniformes per a restaurants de tot l’Estat.

—–

Crear peces que tothom desitgi, però pensades per vestir el personal dels restaurants. Una idea que ha guiat el treball de Joan Camacho des dels inicis de Des Garçons de Café,  l’empresa que va fundar fa set anys i que viu un moment àlgid, després que coneguts restauradors i cuiners hagin comptat amb ell per dissenyar els uniformes dels seus cambrers.

El Celler de Can Roca, escollit en dues ocasions el millor restaurant del món per la revista britànica Restaurant i guardonat  amb tres estrelles Michelin, és un dels seus últims clients. «Treballem amb un disseny basat en materials molt lligats a la història del celler que vol transmetre com són ells. Em fa molta il·lusió. A tots els projectes dels meus clients, els dono amor i hi inverteixo molta energia, però quan són d’aquí, de casa, em fa molta il·lusió», explica Camacho.

De fet, no és la primera vegada que col·labora amb aquests reconeguts cuiners, ja ha treballat abans per als germans Josep, Joan i Jordi Roca dissenyant i produint els uniformes per als cambrers del Mas Marroch, un espai de celebracions privades que porta la firma de la família. «Per a aquest projecte hem creat unes casaques llargues, tipus gel·labes. Necessitaven alguna cosa molt pràctica que poguessin lluir els nois del càtering que són joves. Per això mateix, vam pensar en una única peça tres quarts, tant per a noi com per a noia, amb línies molt rectes i netes. El material que hem fet servir és el polièster que és molt pràctic, no s’arruga. Els cambrers van impecables. El personal n’està molt content!», remarca.

Per a Camacho l’opinió d’aquells que acabaran vestint els seus dissenys és molt important, tant com la del client. «A tots ens agrada anar ben vestits, i les persones que serveixen no són una excepció. Ens agrada que ens vegin bé i quan es tracta de posar-se la roba de treball és molt important que ens agradi. Aquest és el concepte que nosaltres intentem canviar. I per això, m’agrada molt parlar amb el personal. Ells tenen el 50 % de la decisió sobre la proposta que presento. Saben si allò funcionarà o no. Però no parlo de fer disfresses!», diu en referència a les línies que defineixen el seu treball.

La proposta d’aquest dissenyador és que restaurants i moda siguin dues paraules fàcils d’unir. «Vull que el concepte i la imatge de la moda es traslladin cap a aquest sector. Quan creo, no penso en la safata i el plat, no. El client ha de veure el catàleg i ha de trobar-hi roba que el fascini!»”, explica el fundador de Des Garçons de Café. Amb aquest nom, Camacho ha volgut transmetre també l’essència dels cafès tradicionals de França i les arrels de la gastronomia del país. L’elegància de la capital parisenca i la importància de la imatge, com a part de l’experiència que viu el client en un establiment de restauració. «La nostra aposta és innovar constantment i subratllar el component de moda en la indumentària. Però prioritzem que el personal que ha de dur els nostres uniformes se senti a gust, es vegi elegant i això doni força no només al local, sinó a la persona que hi treballa. Si estàs a gust amb tu mateix, també ho estàs amb la gent de l’entorn», assegura.

Els uniformes que proposa Joan Camacho han seduït primer els propietaris de restaurants dels segments més alts de la cuina de restauració: «Això no vol dir que només treballem per a ells, sinó que ens hem centrat en aquest tipus de client perquè hi veu més enllà del seu servei o del menjar que ofereix. Té una visió de conjunt del projecte que porta». En resum, els clients de la firma es caracteritzen per apostar fort per la seva imatge i per cuidar tots i cadascun dels detalls de la marca. Amb menús de més de 150 euros, Camacho recorda que «és molt important donar un valor afegit a l’experiència del client més enllà del producte i tenir en compte tot l’entorn en el que té lloc la trobada».

«Teníem por que, si fèiem quelcom molt creatiu i diferent per al sector, la nostra proposta no encaixés», confessa el dissenyador. Però la realitat ha estat totalment diferent. La bona acollida de les creacions de Camacho ha fet aflorar la demanda que existia entre els restauradors d’unir moda i experiències culinàries. Un altre bon exemple, és el restaurant DiverXo, liderat pel conegut cuiner Dabiz Muñoz, amb tres estrelles Michelin i ubicat a Madrid. Per a ell, Camacho va dissenyar una indumentària de sala inspirada en una camisa de força. «Volia una bogeria i vam posar-hi tota la nostra energía perquè sortís bé i fos el que el client desitjava. Se n’ha parlat molt!»,
assegura el dissenyador.

Ara bé, Des Garçons de Café es proposa arribar a «tots els clients de restaurants mitjans i alts» i, per tant, ampliar la seva llista de clients potencials. «És cert que la nostra proposta, que no sabíem com encaixaria, va atraure primer els clients amb estrelles Michelin. Va ser una sorpresa, i això ens ha guiat el camí a seguir!», explica. El futur, creu Camacho, passa per seguir reforçant el concepte de moda que proposen amb els seus dissenys. «Vull innovar en el sector de la moda, encara que els meus dissenys no siguin per al públic en general. Però vull que tinguin un impacte en el sector de la moda. Per això, cal ser cada vegada més creatiu i aconseguir peces que les desitgi qualsevol persona. Però només dirigides al sector de la restauració», assegura amb passió.

Fa deu anys que Camacho forma part d’aquest sector. Abans de fundar Des Garçons de Café, ja treballava en un firma de moda que venia els seus dissenys a botigues multimarca. «Llavors, vaig veure que hi havia la necessitat d’incorporar el concepte de tendència a la indumentària dels restaurants. I així va sorgir el projecte actual», aclareix. Però Camacho va entrar en un sector que desconeixia completament: «És cert, no hi havia estat mai, però vaig dir-me ”no deixa de ser roba”». A partir d’aquí, va iniciar un estudi de les necessitats del sector i del tipus de teixit que podia utilitzar. Explica que, tenint en compte la funció dels uniformes, havien de ser pràctics i fàcils de
rentar.

Racionamiento creativo va ser el nom de la primera proposta que Camacho descriu com a «molt minimalista i sense excessos quant a disseny». Un punt de partida exitós que l’ha animat per seguir reforçant la creativitat i les tendències dins els restaurants. Actualment, Des Garçons de Café, que compta amb una sala d’exposicions a Barcelona, el formen un equip de quatre persones i compten amb un taller a Montigalà. «Tota la producció i el disseny, és clar, el fem aquí», conclou el dissenyador.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]