Actualitat RSS

Desfilar o no desfilar? (1a part)

9 maig, 2013

Desfilada a la Mercedes-Benz Fashion Week Madrid / MBFWM

Andrés Sardá i Etxeberria ens parlen de la seva presència a la MBFWM.

Barcelona és moda es proposa descobrir per què les firmes catalanes decideixen invertir diners i esforços en una desfilada. I ho fem de la mà dels dissenyadors.

Aquí us deixem la primera part d’un reportatge en el que abordarem què cal tenir en compte per decidir si s’ha desfilar o no en una passarel·la. Aquests esdeveniments han de formar part de l’estratègia comercial d’una firma?  Ho preguntem a Andrés Sardá i Etxeberria. Ambdues firmes van desfilar en la darrera edició de la Mercedes-Benz Fashion Week Madrid.

Al juliol, us oferirem la segona part d’aquest reportatge. Llavors parlarem amb les firmes que participaran a l’edició d’estiu de la passarel·la 080 Barcelona Fashion.

Fent balanç

“Per valorar què significa desfilar a la MBFWM, a part del retorn econòmic, nosaltres tenim molt en compte el factor prestigi i el retorn per la imatge de la marca. Aquest darrer punt és fonamental i s’aconsegueix quan la feina mostrada és coherent i manté un bon nivell durant les diferents edicions. Pel que fa a l’impacte econòmic, hi ha empreses que monetitzen el retorn per a la marca que suposa sortir a la premsa”, explica la directora creativa d’Andrés Sardá, Núria Sardá.

Amb la dissenyadora hem comentat com ha viscut la firma que lidera el retorn a la passarel·la de la capital de l’Estat. Parlem de retorn perquè, per motius de calendari, l’anterior edició no va comptar amb aquesta veterana firma de llenceria que sempre ha apostat per mostrar també els seus dissenys a Madrid.

L’any passat, Sardà va desfilar a la passarel·la de Lima però aquella absència va ser una excepció i la firma ja confirma que la propera edició d’estiu de la MBFWM també comptarà amb ells.

El resultat de la seva desfilada el passat mes de febrer va ser molt positiu, segons la marca. Els dissenys d’Andrés Sardá van inaugurar la 57a edició de la MBFWM: una posició privilegiada en un calendari sempre competitiu i atapeït.

“Va ser una edició molt especial, mai havíem inaugurat la MBFWM”, explica la directora creativa de la firma conscient que donar el tret de sortida a un esdeveniment de moda internacional és una forma d’atraure encara més l’atenció dels mitjans de comunicació i del públic assistent.

Amb una col·lecció titulada Dualitat i inspirada en els anys 20, Andrés Sardá va voler representar “les dues persones que existeixen en cadascú de nosaltres”, tal com resumeix Núria Sardà.

Per a la marca Andrés Sardá, la MBFWM és la seva desfilada més important. Però també és cert que tant per a ells, com per a les diferents empreses que hi participen, formar part del calendari d’una d’aquestes plataformes de promoció de la moda és un esforç en temps i diners que cal calibrar bé.

És per aquest motiu que moltes firmes no poden desfilar tant com voldrien i han d’escollir quin escenari és més idoni en funció de la seva estratègia empresarial i de marca. En aquest sentit, Sardá explica: “El 2012 vàrem inaugurar la Lima Fashion Week, perquè ens va convidar l’organització. Va ser una excepció ja que normalment no participem en altres passarel·les internacionals”.

 

L’atracció de mitjans i compradors

Altres factors decisius a l’hora de triar passarel·la són, a més del tipus de públic, la quantitat d’assistents que atraurà l’esdeveniment.

En el cas de la 57a edició de la MBFWM, la xifra total va superar les 30 mil persones. Entre elles, segons detalla l’organització, un miler de professionals de la comunicació procedents tant de l’Estat com de fora. Aquests últims, rondaven el centenar i formaven part del programa de premsa internacional que la passarel·la porta a terme cada convocatòria, juntament amb l’ICEX, per afavorir la presència de mitjans estrangers.

Juntament amb els periodistes, la quantitat i les característiques dels compradors són també claus per optar per una passarel·la. Per això, els equips d’organització de les grans desfilades del calendari internacional, treballen dur per dissenyar programes d’atracció d’empreses amb gran capacitat comercial.

Concretament, la passada edició de la MBFWM va comptar amb representants de cadenes d’establiments i grans magatzems de països emergents com Rússia, o de mercats amb potencial per a l’exportació com Indonèsia, la República Txeca i Portugal.

 

Molts noms i molt talent

A més d’Andrés Sardá, durant els quatre dies de passarel·la, 41 creadors van presentar les seves col·leccions. Entre ells, firmes catalanes com Teresa Helbig, Ailanto, TCN, Maria Escoté o Sita Murt.

A aquestes reconegudes marques, s’hi van unir 20 dissenyadors emergents que van exhibir les seves propostes al showroom d’EGO, una plataforma d’impuls a nous talents que permet a empreses amb poc recorregut en el mercat o poc múscul financer introduir-se en el món de les passarel·les.

Etxeberria és un bon exemple de com les cites dissenyades per a talents emergents permeten, amb molt esforç i creativitat, fer el salt a les passarel·les principals i als mercats internacionals.

“Després de desfilar a CreaModa, a Bilbao, vaig desfilar a EGO, a Madrid. Allà vaig guanyar el premi l’Oréal a la millor col·lecció dues convocatòries seguides. Després, vaig poder mostrar aquell treball a Viena i Brooklyn, convidat per l’organització de les setmanes de la moda de les dues ciutats. Tot seguit vaig desfilar al certament OFF de Cibeles i finalment, aquest any, coincidint amb la meva sortida a les fires internacionals, he desfilat a la passarel·la oficial”, resumeix el dissenyador de la firma Etxeberria, Roberto López Etxeberria.

 

Salt a l’escenari internacional

Nascut a Eibar, Guipúscoa, Etxeberria va estudiar Disseny de Moda a l’escola Felicidad Duce de Barcelona i va treballar com a assistent del dissenyador Serguei Povaguin durant tres anys. Arran d’aquella experiència professional, va decidir crear també a la capital catalana la seva pròpia firma, dedicada a la moda masculina.

Ara, un cop ha desfilat per primera vegada a la MBFWM analitza la seva participació amb les següents paraules: “La passarel·la de Madrid ens permet mantenir la presència en els mitjans nacionals i comptar amb una posada en escena de gran qualitat”.

Per a aquest dissenyador que recull bones valoracions de la crítica gràcies al seu impecable patronatge i tall, quan treballes amb el calendari del circuit de roba per a home, comptes amb el següent avantatge: “El nostre calendari va dos mesos avançat al de dona. Per això, quan arribem a la MBFWM les accions de promoció i venda en l’àmbit internacional ja les hem cobertes”. Aquesta situació els permet gaudir amb més tranquil·litat els preparatius i l’organització de la desfilada de Madrid.

Tant Sardá com Etxeberria consideren la MBFWM com un bon aparador pels mercats internacionals. Tanmateix, el posicionament a l’exterior és, ara per ara, la prioritat de les dues firmes.

Com a punts forts d’una passarel·la, Etxeberria també destaca l’organització logística de l’esdeveniment. Aquí cal tenir en compte el càsting de models, les connexions amb els pavellons o fires, la coordinació d’esdeveniments paral·lels al calendari oficial i els horaris de la desfilada de cada firma.

“El càsting que ens van posar a disposició a la MBFWM era de primer nivell. Però a més, nosaltres vàrem poder comptar amb Shaun Ross un top model dels EUA que vam conèixer a Nova York i que es va enamorar de la nostra roba. Ell va desfilar per a nosaltres a Madrid de forma totalment desinteressada”, comenta Roberto López Etxeberria.

 

Davant la crisi, moviment

Tot i les despeses que suposa la participació en un passarel·la, mantenir la presència als principals escenaris internacionals de la moda és una estratègia necessària per assegurar la visibilitat de la marca en temps de crisi.

Però a més, i com també es va poder veure a la MBFWM, per capejar l’actual situació econòmica, les firmes adapten les seves col·leccions a les noves pautes de consum del mercat.

A l’antiga Cibeles del febrer, es van poder veure formats de col·leccions que responen a aquest nou consumidor que sorgeix en temps de crisi.

És el cas de les propostes presentades per Etxeberria: “Fins ara les meves col·leccions estaven formades per un equipament complet. Sempre s’incloïa peces de matí, tarda, nit i gala. Tot l’armari sencer. Aquesta idea de renovar l’armari era comprensible en una altra època, quan el consum desorbitat formava part del sistema, avui xoca amb la realitat social i econòmica que vivim”.

De fet, en les col·leccions de dona ja fa temps que es poden veure apostes per l’especialització en una peça o un moment del dia. “La nova col·lecció que hem presentat a la MBFWM, neix d’aquesta reflexió. Amb ella busco adaptar el meu treball al nou ritme del mercat i també a una societat que està més atenta a la qualitat que al consum”, reflexiona Etxebarria.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]