Actualitat RSS

Desfilar o no desfilar (2a part)

4 setembre, 2013

Desfilada Justicia Ruano / 080 Barcelona Fashion

L’estiu ha deixat enrere una nova edició de la Passarel·la 080 Barcelona Fashion. Amb la perspectiva d’aquesta última edició ja celebrada, preguntem als dissenyadors que hi participen sobre la importància d’aquest aparador tant per a les empreses, com per a la promoció i la projecció de la moda feta a Barcelona.

Per a molts dissenyadors que tenen la seva pròpia firma de moda, el certamen 080 Barcelona Fashion és un dels esdeveniments més importants de la temporada.

Hem parlat amb les dissenyadores Justícia Ruano, Cèlia Vela i Laia Roca —creadora de Who. Totes elles són fidels a la cita del 080. La més veterana és Cèlia Vela, que ha participat en 8 ocasions en la passarel·la barcelonina: «Estem molt contents a la 080. Per diversos motius: per la grandària de la nostra firma, pel mercat al qual es dirigeix i pel tipus de col·lecció que fem. En aquests moments, que són molt difícils, la nostra aspiració és seguir estant dins la 080». I afegeix: «Aquesta és la plataforma oficial del país. El seu nivell de producció és altíssim. Em sembla lògic que qualsevol dissenyador desitgi ser-hi».

Sobre aquesta mateixa qüestió, Justícia Ruano ho té molt clar a l’hora d’argumentar la seva elecció per la 080 com a passarel·la per mostrar cada temporada les propostes de la firma: «Jo visc a Barcelona, dissenyo a Barcelona i fabrico a Barcelona. Per a mi és el punt de partida per tenir visibilitat».

En aquest punt es posiciona també Laia Roca quan afirma que «la 080 és una plataforma per assolir un cert nivell de reconeixement per part del públic, sobretot, el local». «Si no presentes les teves col·leccions en alguna plataforma així, és difícil assolir aquest reconeixement», assegura Roca.

Potenciar la firma

Imatge de marca, visibilitat i renom nacional i internacional són alguns dels objectius de les firmes de moda que decideixen desfilar en una passarel·la. En el cas de la 080 Barcelona Fashion, celebrada al Disseny Hub de Barcelona el passat mes de juliol, van participar-hi 32 cases de moda, entre dissenyadors i marques. Totes elles van mostrar durant 5 dies les seves propostes per a la temporada primavera-estiu 2014.

Era l’edició número 12 i va aconseguir reunir prop de trenta mil persones segons la Generalitat de Catalunya, que és l’organitzadora de l’esdeveniment mitjançant el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya. Des del sector públic s’assenyala que l’objectiu de la 080 és, sobretot, «mostrar el talent creatiu dels dissenyadors catalans i projectar el sector tèxtil moda».

Prendre la decisió

Què és el més important a l’hora de decidir si desfilar o no en una passarel·la? Aquesta és una altra de les preguntes que hem adreçat a les tres dissenyadores de la 080. D’una banda, la creadora de la marca Who explica que és prioritari «tenir la capacitat econòmica per fer una desfilada i fixar un clar objectiu final» que per a ella és «vendre i donar nom a Who».

D’altra banda, Celia Vela recorda que també «és fonamental valorar honestament si es té prou maduresa com a firma i com a equip de treball». Aquesta creadora, que va desfilar el passat 10 de juliol i que compta amb un showroom permanent a Tòquio des del 2009, assegura que una desfilada ha de tenir sentit «més enllà de la satisfacció personal o d’alimentar el propi ego».

Vela sap bé del que parla. Fa prop de dues dècades que és sobre les passarel·les. Va començar desfilant el 1996. Llavors, ho feia a la Passarel·la Gaudí, on va repetir l’experiència en diferents anys consecutius. Ara, ja fa 8 edicions que és a la 080 mostrant propostes per a «una dona molt femenina i sofisticada». Quan se li demana per les característiques del seu treball assegura que li agraden «els finals feliços, la bona costura, riure, els interiors de les peces i els detalls». Tot plegat caracteritza els dissenys d’una firma que coneix sobradament la importància d’apostar per una passarel·la de moda com a valor per a la seva marca.

Per a Justicia Ruano «la 080 és el millor escenari per a la presentació de les seves col·leccions», diu. Posats a somiar, li encantaria veure els dissenys de la firma a passarel·les com «París, Londres o Nova York». De moment, però, aposta només per l’aparador local: «Ara no em puc permetre una altra desfilada. El pressupost que té la firma és per produir i invertir en accions d’internacionalització. Crec molt en les possibilitats que tenen els productes fets aquí als mercats exteriors».

Actualment, la seva firma de moda està present a l’Aràbia Saudita, Kuwait, el Líban, Qatar, França i Anglaterra, entre d’altres. «Els EUA, Taiwan, Brasil i Mèxic són els mercats en què estem fent inversions per poder-hi tenir punts de venda», explica Ruano. Alhora, recorda també les dificultats econòmiques que una firma com la seva té quan es proposa un procés d’expansió internacional.

Inversió amb retorn?

Sobre el retorn de la inversió que produeix una aposta com aquesta, les tres creadores asseguren que es tracta d’un procés a mitjà i llarg termini. «És enganyós valorar els resultats d’una desfilada a curt termini. Sí que és cert que es pot veure un creixement dels seguidors de la firma a les xarxes socials. Però per saber la repercussió en les vendes, haurem d’esperar a acabar la temporada i llavors traurem conclusions”, explica Laia Roca de Who.

La firma de moda que lidera Roca va néixer el 2000. «Tenia molt clar que em volia dedicar a això. A més, volia poder treballar amb llibertat i crear el meu propi somni», explica amb il·lusió Roca. Aquesta dissenyadora prové d’una família amb una llarga tradició en el sector tèxtil i coneix de prop les característiques d’aquesta activitat econòmica. Segurament per això, assegura que «ara el que cal és obrir mercat fora» i, és clar, «seguir fent créixer les vendes».

Sector tèxtil moda

A banda dels dissenyadors que van participar a la 080 del passat mes de juliol, la passarel·la també va comptar amb marques i firmes procedents del sector tèxtil. En aquest sentit, Cóndor va ser l’encarregada d’obrir les desfilades del darrer dia. Una jornada en la que també van participar marques com Bóboli, Naulover, Torras, Punto Blanco y Slazenger. Totes elles, juntament amb noms sobradament coneguts com Mango, Custo o Desigual, van tenir també un protagonisme rellevant al costat dels dissenyadors catalans.

La passarel·la 080 va donar el relleu a la fira Little Barcelona dedicada a l’univers de la moda infantil i que es va celebrar els dies 14 i 15 de juliol també a Barcelona, en aquest cas la ubicació escollida va ser el Poble Espanyol.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]