Actualitat RSS

Distinció. Un segle de fotografia de moda

26 gener, 2016

Exposició Distinció. Un segle de fotografia de moda / La Cenicienta. Eugenio Recuenco / Museu del Disseny de Barcelona

El Museu del Disseny de Barcelona mostra fins el 27 de març a l’exposició temporal ‘Distinció. Un segle de fotografia de moda’, el treball dels  38 fotògrafs més rellevants del panorama nacional en els últims 100 anys. Una mostra que dona a conèixer la col·lecció de fotografia creada pel museu en els darrers anys i que compte amb imatges des de 1902 i fins a dia d’avui, incloent el treball de fotògrafs com Leopoldo Pomés, Oriol Maspons, Antoni Bernad, Manuel Outumuro, Txema Yeste o Eugenio Recuenco.

Una exposició que consta de 7 àmbits i que mostra per ordre cronològic 160 fotografies compreses des de la època modernista, quan les revistes de paper d’alta qualitat van començar a mostrar fotografies de models i vestits, fins arribar a l’actualitat, amb els mitjans digitals. El concepte de distinció és el fil conductor d’aquesta exposició i hi aprofundeix en dos sentits: fent referència a l’elegància de la moda i a la diferència, en relació a les avantguardes artístiques.

Tot seguit comentem breument els diferents apartats dels que consta l’exposició:

Fotografia i moda abans de la fotografia de moda

A la primera sala es mostren les fotografies publicitàries del creador modernista Pere Casas Abarca. Un treball que va ser precursor de les futures pautes de la fotografia de moda, amb la  mostra d’atmosferes i estils de vida més enllà dels vestits.

Nova visió

Coincidint amb la consolidació de l’alta costura a la dècada de 1930 i la renovació del llenguatge visual que van introduir revistes com D’Ací i D’Allà, Tricornio, Imatges o Ford, va sorgir la primera generació espanyola de fotògrafs de moda. A l’exhibició, destaquen fotografies de Ramón Batlles, Samuel Suñé o Antoni Ollé Pinell, a les que es va utilitzar els  recursos estètics de la Nova Visió (descentraments de l’eix de simetria, fragmentació, punts de vista inusuals…) per il·lustrar articles i per a publicitats.

Interiors i exteriors

Amb Alta Costura (Barcelona 1943-1969), la primera gran publicació que va donar visibilitat a la fotografia de moda a Espanya, ens apropem als ideals femenins de la postguerra. En aquest apartat, Interiors i exteriors, es mostra el canvi que es va produir a la fotografia de moda entre les dècades de 1940 i 1950. En aquest sentit, a la dècada dels 40 es projectava una imatge de dona seductora i misteriosa, associada amb les artistes famoses de Hollywood i en escenaris interiors i allunyats quotidianitat. Aquest aspecte va canviar a finals de 1940 i durant la dècada de 1950, quan es va passar a utilitzar exteriors urbans i a mostrar una dona més activa, elegant i terrenal, basada en el New Look de Dior.

Moviments

A la dècada dels 60, amb l’arribada dels moviments artístics, contraculturals i les tribus urbanes, com els mods i els hippies, va canviar radicalment la concepció de la moda. Aquest fet, també va afectar a la fotografia de moda, que va introduir nous conceptes com el del moviment, que es va plasmar en models fotografiades amb gestos i postures pròpies de la dansa i el ball.

Escenificacions i fantasies

Tot i la capacitat de la fotografia per registrar la realitat, a Escenificacions i fantasies, l’exposició ens invita a reflexionar sobre com la fotografia de moda intervé en la realitat per crear escenaris idealitzats i extraordinaris, ja siguin futuristes, màgics, onírics o provocadors, per transmetre’ns sensacions i seduir-nos.

Identitat i diferència

El retrat és una de les pràctiques fotogràfiques amb més visibilitat a la fotografia de moda i l’exhibició dedica un dels seus àmbits a profunditzar sobre aquest concepte. Gairebé tot el segle XX, el retrat fotografic ha estat un símbol de distinció i poder, per a convertir-se, a partir de la dècada dels 60, en un joc per mostrar la identitat i la diferència.

Paisatges

L’últim apartat de l’exposició, mostra els paisatges de les fotografies de moda, que durant gran part del segle XX, s’han ambientat en els gratacels dels paisatges urbans com Nova York per transmetre una imatge de progrés, èxit i modernitat. En els darrers temps, l’ecologia i la sensibilitat mediambiental han contribuït a un canvi d’escenari, amb l’ús de paisatges naturals, sense humanitzar i en els que es fa difícil ubicar referents temporals, culturals i socials.

 

Activitats a l’entorn de l’exposició

El Museu del Disseny organitza diverses activitats paral·leles entorn a l’exposició com les tres taules rodones que moderarà la periodista i editora Joana Bonet sota el títol ‘Fashion Shooting. Del somni a la imatge’. La primera, ‘L’encàrrec’, tindrà lloc el 26 de gener a les 19h i comptarà amb la presència del fotògraf Sergi Jasanada, el conseller d’Arman Basi, Lluís Juste de Nin i la directora de la revista Metal, Yolanda Muelas. El 9 de febrer a les 19h es celebrarà la segona, ‘El treball del fotògraf’, amb la participació de la fotògrafa Bèla Adler, l’estilista Lara Ubago i el director d’art Gilbert Solsona. La tercera, ‘L’impacte de les imatges de moda’, tindrà lloc l’1 de març a les 19h i hi participaran el fotògraf José Manuel Ferrater, el director de Comunicació de la marca Desigual, Daniel Pérez i el director editorial de i-D Spain, Vicente Ferrer.

També entorn de l’exhibició, el 8 de març, s’organitzarà una sessió de cinema a càrrec de Charo Mora, a la que es presentarà el documental ‘Helmut by June’, que comptarà amb una conversa posterior amb fotògrafs presents a l’exposició.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]