Actualitat RSS

El Born avança amb aires renovats

31 juliol, 2019

L'associació Born Comerç posa en marxa el Pla de Comunicació #Rebornem per recuperar la vitalitat del barri i atraure barcelonins i visitants.

Born Comerç –associació de comerciants del Born-Ribera– posa en marxa el Pla de Comunicació #Rebornem per recuperar la vitalitat del barri i atraure barcelonins i visitants

—–

El Born és un barri amb més de dos mil anys d’història ple de vida, de contrastos, on conviuen la Barcelona històrica –amb el passeig i l’antic mercat del Born (avui El Born Centre Cultural), el Fossar de les Moreres, la basílica gòtica de Santa Maria del Mar i les cases senyorials i palaus del carrer Montcada, entre altres– amb comerços de tendències innovadores, propostes de moda, gastronomia i art.

Per conèixer la realitat del barri i donar un impuls als seus establiments, l’associació Born Comerç ha portat a terme el Pla Estratègic del Comerç del barri, que compta amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona en el marc del Programa del Comerç Minorista. El Pla Estratègic ha posat de manifest la necessitat d’elaborar un Pla de Comunicació, creació de marca i branding per a l’associació Born Comerç. Carla Serena i Kati Lanhe, de Serena Studio, han estat les encarregades de tirar endavant aquest darrer pla, que també s’ha elaborat en el marc d’aquest programa.

“El Born ha viscut una etapa complicada, amb una davallada del consum local i del turisme de qualitat, i calia recuperar el carisma autèntic i divers que ha distingit aquest barri de Barcelona, dinamitzar-lo i posicionar-lo en les agendes urbanes, donar a conèixer l’oferta cultural, de restauració i comercial que el caracteritza, i crear un lobby perquè els empresaris del comerç, l’art i la restauració treballin conjuntament en defensa dels interessos dels establiments del barri”, explica Carla Serena, directora creativa de Serena Studio.

Per fer-ho, tant la Carla com la Kati han treballat mà a mà amb Born Comerç, associació integrada per un grup d’empresaris que pensa, treballa i actua per afavorir el creixement econòmic del barri Born-Ribera potenciant els elements de qualitat, singularitat i autenticitat que caracteritzen el comerç de la zona.

 

Rebornar Barcelona

“Partim de la idea que Barcelona comença al Born i que des del Born rebornem toda Barcelona”, explica la creativa Kati Lanhe. Per aquest motiu, des de Born Comerç han posat en marxa el Pla de Comunicació #Rebornem “amb l’objectiu de treballar en models de gestió característics dels BIDs (Business Improvement District), també anomenats APEUs (Àrea de Promoció Econòmica Urbana), que són iniciatives públic-privades que faciliten la cohesió, la promoció i el desenvolupament dels barris”, afegeix l’experta tot subratllant: “Un dels nostres objectius és que els barcelonins es tornin a enamorar del Born i que aquest reneixi de la mà de l’associació Born Comerç”.

 

Nou Pla de Comunicació

El nou Pla de Comunicació #Rebornem inclou una estratègia de màrqueting digital juntament amb una agenda anual dels esdeveniments que s’organitzen al Born, unificant totes les iniciatives i generant noves sinergies entre tots els associats. “En primer lloc calia promoure l’associació i incentivar que els comerciants del barri en volguessin formar part, que estiguessin il·lusionats de treballar per al seu barri. Per fer-ho vam crear una nova imatge corporativa i un dossier explicant al soci els objectius de Born Comerç”, detalla la Carla.

A més de crear la imatge corporativa, s’ha adaptat la pàgina web, s’han rellançat les xarxes socials, “que tenien abandonades”, s’ha comunicat a la premsa les accions que s’han portat a terme i s’ha renovat l’oficina, “un punt molt visible i molt important de comunicació offline“, remarca la Kati.

La Carla afegeix la importància d’explicar als socis les accions realitzades i les previstes, i com se’ls vol ajudar. “Els comerciants s’estan adonant que l’associació ha agafat una nova direcció i velocitat, que està fent coses i que tot està canviant cap a millor. De moment ja hem obtingut els primers resultats; per exemple, Born Comerç ha passat de 72 socis als 140 que són avui!”, subratlla la directora creativa de Serena Studio, qui explica que de cara a l’octubre l’associació està preparant un esdeveniment molt especial centrat en els artesans que ajudarà que els barcelonins tornin al Born.

 

Recuperar la vitalitat

A més, ja s’han fet altres accions com les jornades de comerç al carrer, la festa del ViNovell o el BORN StreetFood, un festival gastronòmic impulsat per l’associació Barcelona Born Gourmet on xefs i comerciants gourmet del Born van treure les seves cuines a peu de carrer en una proposta gastronòmica oberta al públic. “La idea és continuar fent accions enfocades al comerciant per aconseguir recuperar la vitalitat del comerç de la zona i, des del Born, rebornar tota Barcelona”, remarca Serena, qui afegeix: “L’associació ha de demostrar què pot arribar a fer i porta a terme accions perquè els comerciants s’adonin de com n’és d’important tenir una entitat com Born Comerç que els aglutini i aconseguir crear un lobby de comerciants que tingui força per assolir els objectius que es plantegin”.

 

Una nova imatge gràfica

Com explica la Carla, el Born és un barri molt viu, dinàmic, diferent si es visita al matí, al migdia, a la tarda, al vespre o a la nit. “Per aquest motiu, a l’hora de redissenyar el logotip de l’associació vam optar per una tipografia específica que és única i dinàmica com el barri: les lletres es mouen i canvien de forma, fent-se més amples o estretes”, comenta la directora creativa.

El logotip s’emmarca en una forma que representa el contorn del barri en un mapa i un distintiu. “Si dibuixes en un mapa la silueta del Born t’apareix una figura, la de l’espai físic del barri, que és la nova identitat gràfica de Born Comerç. La solució del contorn de la marca ens ha permès realitzar aplicacions personalitzables i creatives”, afegeix la Kati.

La nova identitat corporativa, que ha estat reconeguda el 2019 amb un Premi Laus de bronze, ja la trobem a l’oficina de l’associació. “Calia donar més visibilitat a l’oficina i, a la vegada, potenciar la nova imatge gràfica. Per aquest motiu vam optar perquè tingués presència en els dos grans aparadors de l’oficina de Born Comerç”, comenten les impulsores del projecte.

Una vegada creada la nova imatge gràfica, aquesta s’ha aplicat en diferents objectes com bosses, samarretes o cintes que permeten limitar espais del carrer, fer intervencions i customitzar qualsevol espai amb la marca Born Comerç. “L’ús d’aquestes cintes també dona el missatge que tot encara està en construcció”, afegeix la Carla. Aquestes s’han fet en diferents colors, que representen els eixos, a la vegada que aporten dinamisme. “El color corporatiu és el pedra, que és neutre, elegant i el color de les pedres centenàries que podem trobar al Born. A més, també juguem amb altres colors que aporten més vida, força, vitalitat, com el taronja coral, el blau que recorda el Mediterrani i el verd oliva o militar, un color reivindicatiu”.

Amb tot, l’objectiu de les creatives és “fer marca”. “L’empresari ha de ser conscient que, entre tots, hem de fer ‘marca Born’, i que la gent vulgui lluir amb orgull una bossa o una samarreta del Born perquè li agrada el concepte del barri o l’atrau la marca”, conclouen la Carla i la Kati.

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]