Actualitat RSS

Colmillo de Morsa, moda local pensada pel mercat global

22 desembre, 2016

Elisabet Vallecillo i Javier Blanco de El Colmillo de Morsa / El Colmillo de Morsa

L’entrada al mercat internacional obliga a Colmillo de Morsa a reorganitzar-se per ajustar-se al calendari de vendes.

—–

És dilluns, avui Javier Blanco queda amb el seu agent comercial que des d’aquest any, representa la firma als mercats internacionals. Ambdós tenen una cita amb nous clients, japonesos i coreans. “Ella, l’agent, representa la nostra part més creativa, més especial”, explica Blanco que juntament amb Elisabet Vallecillo, directora creativa, estan darrera de la firma Colmillo de Morsa (CdM). Tenen una botiga taller en el cor del barri barcelonès de Gràcia. Des d’allà, s’inspiren per crear les col·leccions que es vendran a partir del gener vinent, als sis punts de venda que tenen repartits per tot el món i a les sis botigues espanyoles que comercialitzen els seus productes a l’Estat. Fins fa uns pocs mesos, tenien també un altre punt de venda al barri del Born de Barcelona, però l’aposta per comercialitzar globalment la firma i ajustar-se als calendaris de vendes, els ha fet replegar-se i centrar les seves forces en un únic espai.

 

Doble esforç

Aquesta és la primera temporada que Blanco i Vallecillo treballen amb una agent comercial. Una decisió que han pres per donar un nou impuls a la seva internacionalització ja que són conscients de la dificultat de gestionar ells sols, l’acció comercial a casa i a fora: “El mercat internacional és una prioritat. Gestionar-lo bé, és molt difícil cal controlar els temps, les qüestions administratives com els aranzels i moltes altres coses que fan molt complicat compaginar-ho amb totes les altres coses que fem. Ara, tenim una persona que se n’encarrega i ho hem d’aprofitar”. Per aconseguir treure el màxim suc d’aquesta aposta, el primer requisit és complir amb els temps d’entrega de les col·leccions a un any vista. Sembla un requisit fàcil, però a la pràctica per a un equip petit com el de CdM, no ho és.

“Quan passes de ser un dissenyador a ser una marca com nosaltres, cal combinar les col·leccions més creatives, les que pugen a les passarel·les, amb les col·leccions més comercials”, assegura Blanco. I això és el que han intentat fer des de que van néixer al 2009, però és ara, quan han volgut centralitzar tots els seus esforços en millorar l’estratègia comercial per a les col·leccions més creatives. El mercat local és encara un escull per fer-se un forat amb els seus dissenys més característics, aquells que subratllen la mirada de CdM sobre el món de la moda: línies senzilles, equilibris elegants, patrons molt acurats, teixits innovadors i de molt alta qualitat i artesania al servei de la comoditat. Una fórmula que es ven fàcilment en mercats com el japonès, però que a nivell local, troba més reticències. “La gent vol anar còmode en el seu dia a dia, tot i que comprin producte de qualitat, prefereixen bàsics que els faciliten la vida. Per això, el que trobes a la botiga no té res a veure amb el que veuràs sobre la passarel·la”, expliquen. Aquesta dualitat els obliga a tirar endavant dues línies de producció, de comercialització i de promoció. “Estem aprenent a equilibrar-ho tot i entendre que cada procés té els seu moment adequat.  Hem après a saber quan toca fer quelcom per a la botiga i quan per a la col·lecció més creativa. Cada dues o tres setmanes incloem nous dissenys al nostre espai de venda i cada sis mesos surt la col·lecció que representa la nostra part més especial”, reflexiona el responsable de CdM.

 

Producció en viu

La botiga taller ofereix el millor entorn per a  la línia pensada pel mercat local. “Aquí atenem nosaltres directament al públic. Sabem que això agrada molt i que hi ha gent que ve, perquè sap que ens trobarà i l’aconsellarem”, expliquen el socis de CdM, des del taller que hi ha a la botiga. L’espai s’obre totalment a la zona de vendes i les clientes poden veure en directe com treballa la firma. Una taula gran i senzilla serveix per fer els patrons, tallar les peces i compondre els prototips. A una banda, hi ha les màquines de cosir on tant Vallecillo com una cosidora de la firma, realitzen peces de curta tirada per la botiga i fan prototips per a les noves col·leccions. Aquesta escena subratlla el concepte d’artesania que des dels inicis, ha impregnat la filosofia de CdM. La botiga taller encaixa a més, amb una tendència creixent en el mercat de la moda, que tan Blanco com Vallecillo, ja estan apreciant: ”La gent cada vegada més, prefereix una peça feta aquí i de forma més artesanal, davant de la possibilitat de comprar-se moltes coses que són més econòmiques i s’han fet fora”.

La producció de CdM es fa tota a Barcelona i els seus voltants. També els teixits que utilitzen per a les col·leccions són elaborats en fàbriques d’aquí. “Comprem a Gratacós o a Rutex –esmenta Blanco entre un llistat llarg de proveïdors locals- i només uns tipus de teixit que tenen uns acabats molt tecnològics, semblant al plàstic, els adquirim a un productor francès”. Les fornitures les compren a Ramon Santaeulària, un referent barcelonès –que ha sobreviscut totes les crisis del tèxtil al nostre país-, des del 1914, en la venta d’accessoris i acabats per a la roba, com botons o sivelles, de les més altes qualitats. L’aposta de CdM per la producció local no té excepcions i es converteix en un atractiu més, que les clientes aprecien. Segurament també, perquè la firma manté uns preus adreçats a un segment mig i mig alt, que s’equiparen als de grans cadenes de moda que en molts casos, produeixen a països asiàtics. “Tenim bàsics des de 29 euros i els fabriquem tots aquí”, remarca Blanco assenyalant el seu taller. Allà, s’hi elaboren les peces que es venen a la botiga, mentre que les comandes que surten cada temporada de la nova col·lecció, es fabriquen en tallers amb els que col·labora la firma i que també són locals.

 

A on desfilar

Colmillo de Morsa va desfilar per primera vegada al 2011 convidat a l’Ego de la passarel·la Cibeles. Va repetir l’experiència l’any següent i fins al 2013. Després de dos anys sense pujar a les passarel·les es planteja de nou i a partir del mes de febrer de l’any vinent, incorporar-se al calendari d’un dels dos grans aparadors de la moda a l’estat, Cibeles o la 080 Barcelona Fashion. “Les dues botigues no ens permetien fer més coses –diu Blanco explicant per què van deixar de desfilar-, a més, una desfilada només per projectar la teva imatge no té sentit. Ha de ser un complement a l’estratègia empresarial. Ens plantegem tornar a pujar a la passarel·la, perquè ja tenim la botiga consolidada. Un impuls a la nostra imatge ens anirà bé en aquests moments”. Mentre que la passarel·la barcelonina els agrada per estar “casa”, estan convençuts que la projecció mediàtica de la passarel·la de Madrid “continua sent molt més potent”. Tot i això,  fins al moment de tancar aquest reportatge, els dissenyadors de Colmillo de Morsa continuaven valorant quin serà l’escenari que acollirà el seu retorn a les passarel·les i no s’han decidit encara, per cap dels dos.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]