Actualitat RSS

El comerç i les xarxes socials: una relació molt positiva

13 març, 2012

BOBO CHOSES - SS12

“Cal ser-hi” és la frase més repetida en les reunions empresarials quan es parla de les xarxes socials. Els experts en la matèria, consultors de comunicació 2.0 principalment, hi estan d’acord, però recorden també que iniciar una estratègia de comunicació empresarial a través de les xarxes socials no és senzill. És tracta d’un projecte a llarg termini que no té sempre un retorn assegurat o tangible.

Com passa amb moltes altres innovacions, les xarxes socials requereixen formació. La presència d’una marca en els anomenats entorns 2.0 ha d’anar acompanyada d’un projecte previ que reculli els objectius i totes les accions periodificades que es duran a terme per assolir-los. No fer una planificació prèvia dels passos que cal donar en el marc de les xarxes socials pot portar una marca a cometre errors, adverteixen aquells que ja porten un cert temps en aquests entorns.

És per això que la Cambra de Comerç de Barcelona ha dissenyat el curs “Xarxes socials en el comerç: una eina per vendre més”. La formació, que s’impartirà el 26 de març, busca posar a l’abast dels professionals del sector detallista les claus bàsiques de la comunicació als mitjans socials. Estratègies que serveixen per millorar els valors de la marca i aconseguir, indirectament també, potenciar-ne les vendes.

Directe al client

Avui, són cada cop més les marques que han fet una aposta decidida per comunicar-se, sense intermediaris, amb els seus clients a través de les xarxes socials. Entre elles hi haBobo Choses. És una firma de moda infantil que ha volgut situar aquests canals de comunicació com un dels principals mitjans de contacte amb els seus clients. La cofundadora i directora creativa d’aquesta jove empresa catalana que té presència a 26 països d’arreu del món, Laia Aguilar, explica: “Sempre hem dit que Bobo Choses no hagués existit mai, en la mida que ara té, sense Internet ni les xarxes socials”. Segons Aguilar, les xarxes socials els “han posat el món a l’abast”. Ara, és normal trobar aquesta firma a una botiga del Japó, Hong Kong o Los Ángeles. La internacionalització de Bobo Choses es pot atribuir, segons l’empresa, directament a “l’estratègia de comunicació en xarxes socials”.

Comunicar en aquests entorns 2.0 vol dir vendre més? Aquesta és la pregunta recurrent que fan petits i grans detallistes. Per respondre-la, des de la Cambra de Comerç de Barcelona subratllen la importància de les xarxes com “una eina més per aconseguir fer créixer les vendes”. És més, els experts del departament de formació de la corporació recorden la importància de “les xarxes socials per derivar trànsit, i per tant clients, cap a la pròpia web”.

“No pots vendre a les xarxes socials, però no pots deixar de fer-ho”, expliquen també a la Cambra. Està comprovat que la publicitat, tal com l’hem coneguda fins ara, no té una bona rebuda en aquests nous espais de comunicació i, per això, la majoria d’estratègies de marques van adreçades a oferir als seus clients contingut de valor afegit en les seves publicacions a llocs tan populars com TwitterFacebook o Foursquare.

Aquesta és l’aposta de Mimòtica Micola. La marca de moda que lidera l’empresària Raquel Micola, va situar-se des dels seus inicis en les xarxes socials més populars i també en aquelles pròpies del seu sector, menys conegudes, però decisives per trobar nous clients. “De la mateixa manera que enviem notes de premsa als mitjans de comunicació, no podem deixar passar l’oportunitat de parlar directament amb els nostres clients. Les xarxes socials són una eina ideal per poder-ho fer”, afirma Micola.

L’estratègia de comunicació en xarxes socials d’aquesta firma consta, entre altres perfils, de dues pàgines a Facebook –en castellà, amb prop de dos mil fans, i en anglès– un canal propi a Youtube i el seu propi blog. Per poder “alimentar” tots aquests espais, Raquel Micola recorda que “una persona dins l’empresa pot assegurar l’agilitat i la rapidesa que requereixen les converses i interaccions que s’hi produeixen”.

No menys important és el fet que totes aquestes xarxes permeten també recollir el sentiments i opinions dels teus clients, un factor que subratllen experts i marques. “Ens agrada molt tenir de primera mà la resposta dels nostres seguidors. Això ens permet millorar tot el que sigui millorable”, afegeix Laia Aguilar.

La importància de les xarxes socials és cada cop més decisiva en les polítiques de comunicació de les marques; per això creixen també a Internet, els espais on experts i empresaris debaten sobre els millors plans de comunicació 2.0 i les estratègies més sòlides per assolir objectius amb èxit. És el cas de Retail Meeting Point, una àgora de debat sobre aquesta temàtica, amb més de set mil detallistes conversant, que en períodes de pressupostos ajustat expliquen com aquesta nova via de comunicació és una alternativa competitiva.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]