Actualitat RSS

El comerç posa fi a les revolucions

28 març, 2010

D'esquerra a dreta, el conseller delegat del grup Farggi, el soci-consultor d'Axis Consultants, la directora general de Cóndor i la directora d'expansió i de la unitat de negoci de Catalunya i Balears de Gaes.

El sector retail afronta moments difícils i les seves més de 100 mil empreses han de capejar molt fronts alhora. La caiguda de la demanda, la falta línies de finançament o la reducció de marges de beneficis són alguns dels reptes que han generat la conjuntura econòmica actual. Davant d’aquesta situació, els experts i les empreses que van participar en la jornada “Estratègies en el retail en temps de crisis”, organitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona, asseguren que cal ser molt creatius. “Potenciar la imaginació, amb menys pressupost, és una de les armes que hem d’utilitzar davant de la crisi”, explica Isabel Mesa, directora de la consultora WGSN per Espanya i Portugal.

Aquesta és una de les respostes per superar la principal debilitat del sector retail des de l’inici de la crisi econòmica al 2008: la caiguda de la demanda. En aquests sentit, pel cap del Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Ramon Rovira, les dades confirmen que la sortida de l’actual crisi no vindrà donada pel creixement en el consum. És per això, que els analistes del sector aposten per una evolució dels formats ja existents, més que no pas per posar a prova noves fórmules revolucionàries i arriscades més pròpies de períodes expansius.

Evolucions positives

“A Farggi ens hem vist obligats a vendre productes que mai abans hauríem pensat que oferiríem. Així hem complementat la nostra oferta de sempre”, explica el conseller delegat del grup Farggi, Eduard Farga. Aquest empresari assegura que davant dels moments complicats “cal reinventar-se” tot i que “els canvis que ha fet la seva empresa no han estat fàcils”. L’exemple de Farggi, en el sector de la restauració, també es repeteix en altres àmbits del retail com el sector de la salut. Així per exemple Gaes, empresa dedicada a les pròtesis d’audiòfons, ha hagut d’adaptar les seves línies de finançament a un comprador molt més reflexiu. “Abans els nostres clients prenien la seva decisió de compra en la primera visita. Avui el procés és molt més llarg i la majoria necessita consultar la seva decisió amb la família”, explica la directora d’expansió i de la unitat de negoci de Catalunya i Balears de Gaes, Susana Quesada. És per això que l’empresa ha llançat tarifes planes que s’adapten a les noves característiques de les economies familiars.

És una evidència que els temps de la compra compulsiva han quedat enrere. Ara qualsevol procés de compra s’acompanya d’una anàlisi acurada del valor real de l’adquisició. Aquesta és també l’opinió del soci-consultor d’Axis Consultants, Josep Maria Galí. Aquest expert en pautes i comportament del consumidor assegura que xifres com les que indiquen que el 2009 entre un 20 i un 30 per cent de la població tenia problemes per arribar a final de mes, “potencien un consum molt més intel·ligent”.

Però també l’àmplia informació de la que disposen els clients ha capgirat el sector retail, tal i com assegura aquest expert: “Les persones es pregunten ‘aquest marge de benefici és legítim o no?’. Avui s’ha acabat el misteri, la gent té molta informació i sap el cost real dels productes. Per això, no acceptarà marges abusius”. En aquest sentit Galí ho té clar: “Cal abaixar els preus”. Però reconeix també que no és senzill, en una conjuntura com l’actual, fer aquest tipus de recomanacions a les empreses: “Nosaltres diem als nostres clients que si abaixen els preus, veuran com hi haurà demanda”.

Una solució que no sempre és possible. Per la directora general de Cóndor, Roser Ramos, quan la producció està tota a casa, els marges que es tenen no “són per tirar coets”. És per això, que aquesta firma, especialitzada en la fabricació de leotards, mitjons i roba infantil, vol “aguantar al màxim els preus actuals i també la seva qualitat”. Les solucions de Cóndor, que des del 2005 comercialitza també els seus productes a través de 3 botigues pròpies, passen per flexibilitzar els períodes de les comandes. “Hem notat que s’han frenat les compres dels nostres clients. Tenim 4 mil clients al detall repartits arreu del món, que ara fan comandes inicials més petites. Per això, permetem la repetició de les compres. Els enviem el producte quan el necessiten”, explica Ramos. Aquesta nova opció suposa per Cóndor un increment dels costos de gestió d’estocs però també, una resposta flexible i resolutiva davant el panorama actual.

Actualment, el sector retail representa el 14% de la població ocupada a Catalunya i genera el 12,7% del Valor Afegit Brut de l’economia. La seva importància és “indiscutible”, segons assenyala el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que també posa de relleu “el grau d’iniciativa i innovació que ha caracteritzat sempre el sector”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]