Actualitat RSS

El futur del sector de la joieria: cercant nous llenguatges (I)

16 desembre, 2013

Col·legi Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya

La creativitat, la tradició i la marca Barcelona són les eines al servei de la  joieria per dinamitzar un mercat colpejat per la davallada del consum intern.

És ben sabut que els contextos econòmics de crisi no són òptims per al consum en general i això és més cert encara quan parlem de la joieria. A Catalunya els professionals i creadors, conscients d’aquesta realitat, busquen fórmules innovadores per adaptar-s’hi.

El formigó, el titani, la pell, el cartró, el plàstic o la porcellana són alguns dels materials que protagonitzen les joies contemporànies i que pretenen adaptar-se a uns pressupostos per a la compra de joies que a Catalunya han caigut any rere any des que va començar l’actual recessió econòmica.

El president del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya (JORGC), Francesc Fayos, coneix de ben a prop els reptes d’aquest sector i assegura que la cerca d’un llenguatge propi i distintiu dels professionals que treballen sota el paraigües de la marca Barcelona, és un projecte en el qual cal treballar decididament: «Hem de ser capaços de crear el nostre llenguatge propi. De fet, ja existeix una fórmula pròpia de la joieria mediterrània que podem identificar i que és francament exportable».

Joves joiers que volen emprendre un negoci propi, dissenyadors que experimenten amb materials més competitius o empreses familiars que s’adapten als nous comportaments dels consumidors són un resum del treball que estan desenvolupant els protagonistes del sector de la joieria a Catalunya.

Les xifres

Aquesta activitat econòmica va facturar 317 milions d’euros el 2012. Si bé la xifra és un 16% inferior a la de l’any anterior, les perspectives del Col·legi de Joiers, d’Orfebres, de Rellotgers i de Gemmòlegs de Catalunya apunten que el 2013 s’haurà tancat amb una menor davallada.

Si es compleixen els càlculs caldrà atribuir-ho a l’esforç que està fent el sector en diversos fronts. Un d’ells, el comerç electrònic. Més d’un cinquanta-vuit per cent de les empreses han invertit en accions de comercialització en línea dels seus productes i serveis. Una aposta que s’uneix a les activitats d’internacionalització que realitzen la meitat de les empreses d’aquest àmbit. «Sortir a l’exterior amb un llenguatge propi i fer-lo reconegut en els mercats internacionals, és una aposta que pot servir de tractor per dinamitzar també el consum intern», explica Fayos fent èmfasis de nou en la capacitat del sector d’articular una gramàtica de la joieria pròpia del nostre país que generi també expectatives ens els consumidors de casa.

«Ara estem molt acostumats a dir que el mercat és savi i que sap el que vol, però
penso que el consumidor espera que nosaltres fem propostes de dissenys i de productes que els sedueixin», argumenta el president del JORGC. En aquest sentit, la proposta de Fayos és que cal ser proactius i encaixar una oferta pròpia i distintiva amb un consumidor que, més enllà dels materials preciosos, avui llegeix les joies també com una peça d’art.

Compradors valuosos

Indubtablement, aquesta realitat ja es pot apreciar en el consum dels turistes que arriben a Barcelona i que centren bona part de la seva activitat d’oci en la compra de moda, complements i peces de joieria. «Gràcies a això, hi ha una part del sector que està veient un creixement de la seva activitat tot i el context actual. Ara bé, parlem d’unes zones molt determinades i que podríem identificar a Barcelona i els seus eixos comercials, la Costa Brava, Tarragona i Reus. Allà, l’atracció de turistes amb alt poder adquisitiu beneficia la venda de productes de joieria. En paral·lel, però, en aquelles àrees que només depenen del consum intern, es pateix clarament la situació de crisi econòmica», concreta el president dels professionals de la joieria.

Planter potent

«No hi ha dubte que tenim professionals amb un molt bon nivell. El seu saber fer és
exportable al món. D’una banda, hi ha joves amb una gran capacitat creativa i, de l’altra, famílies joieres que són clars exemples d’excel·lència», explica Francesc Fayos en resposta a la pregunta sobre el futur de la professió. En aquest sentit, creu que actualment hi ha dues línies diferenciades quant als nous professionals. D’una banda, es troben el joves creadors que surten de les escoles de formació, entre elles la del propi JORGC, que pensen sobretot a crear i distribuir els seus dissenys: joiers emprenedors. I de l’altra, les següents generacions familiars de joieries tradicionals que preparen el relleu dins l’estructura empresarial. «Davant d’això, sabem que tenim i un repte i alhora una prioritat que és aconseguir encaixar la demanda de professionals que té el teixit empresarial joier, amb els tipus de professionals que formem. Aquí encara trobem un decalatge», conclou el president del JORGC.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]