Actualitat RSS

El futur del sector de la joieria: cercant nous llenguatges (II)

20 desembre, 2013

Peces exposades a Joya / Joya

Barcelona promociona la joieria d’art. Amb un planter d’artistes que treballa dia a dia pel seu reconeixement internacional i amb escoles punteres en formació, la ciutat vol ocupar un lloc entre les capitals de la joieria d’art.

La joia com a peça d’art és una relació llargament establerta. Alguns experts assenyalen, però, que l’increment de la capacitat de consum dels ciutadans, a partir de la segona meitat del segle xx, l’havia fet oblidar. Ara, l’escassetat de la demanda massiva, així com també l’aposta de joves promeses del sector per impulsar nous llenguatges artístics aplicats a les peces d’or, plata i d’altres materials preciosos, donen com a resultat joies que dialoguen més amb l’art que amb les tendències.

Expressió d’individualitat

«Vivim en un món cada vegada més global, on la individualitat és indispensable. Aquí, és on la joieria d’art té un avantatge competitiu», explica el codirector del certamen celebrat a Barcelona, Joya, Paulo Ribeiro. Amb ell, hem parlat del sector de la joieria per analitzar el seu present i també el seu futur en aquesta sèrie de dos reportatges dedicats al sector.

Joya cada any, des de en fa cinc, reuneix a Barcelona alguns dels màxims representants de la joieria contemporània internacional. Ha establert convenis amb centres formatius com l’Escola Massana o l’Escola d’Art i Superior de Disseny de València o també amb l’Associació de Ceramistes de Catalunya o el FAD per aconseguir ser, a més, un aparador únic del talent joier de Barcelona: «Col·laborem perquè s’exporti la creativitat que podem presentar aquí un cop l’any i per tant que es pugui veure en molts altres racons del planeta».

Ciutat joiera pel món

«Barcelona a més de ser una ciutat avantguardista pel que fa al disseny, té una tradició joiera contemporània molt important. Potser això és així per l’Escola Massana o per molts dels artistes catalans que han estat reconeguts arreu del món des de fa molts anys», explica el directiu de Joya.

Per entendre, però, l’auge de la relació joia i art a Barcelona, cal parlar a més de les galeries de la ciutat que estan treballant, com explica Ribeiro, per promocionar i descobrir al món la joiera d’art més creativa feta aquí. És el cas de Klim 02 Gallery o La Basílica Galeria.

La realitat està mostrant que la joia d’autor és cada vegada més demandada: «Certament, la joieria d’autor tant d’aquí, com de qualsevol altra part del món, és cada vegada més valorada. Les escoles catalanes cada any preparen artistes amb un alt nivell creatiu i tècnic. Tots ells surten amb una gran capacitat competitiva i exportadora. Es poden dedicar tant a la fer les seves pròpies peces, com a ser directors creatius en grans empreses».

Com ja passa en molts altres sectors de la moda, la internacionalització és una de les opcions que ha pres cada vegada més força, en els darrers anys: «Ha estat clau. I per  a nosaltres és la paraula imprescindible des que va néixer Joya. Treballem per reunir a Barcelona les principals figures de la joieria d’autor internacional, però al mateix temps atraiem compradors internacionals que vénen a conèixer i a promocionar tant els artistes locals com els de fora».

Els artistes

Noms com José Martín o Anna Puig són bons exemples del talent d’aquí, que van estar presents en la darrera edició de Joya a Barcelona el passat octubre. Tant ells com  altres dels artistes destacats en aquella trobada, Carla Matos, Amira Jalet o Christina Karakalpaki, fins un total de 215 joiers, van presentar al públic els seus diàlegs amb materials com el formigó, el titani, la pell, el cartró o el plàstic: «Els materials, com també la seva reinterpretació, són un dels pilars de la joieria d’art. Innovar,  experimentar, descobrir noves propietats i aportar valor a una matèria primera que
inicialment no el té, és allò que sobresurt en aquest tipus d’obres. La joieria d’art és quelcom molt especial i innovador. Però alhora és desconeguda pel gran públic, això juntament amb els valors que vol transmetre, la doten de singularitat».

La propera edició de Joya, que se celebrarà el 2014, ocuparà un nou espai, encara per concretar, que serà més gran que el que s’ha utilitzat fins al moment, el Convent dels Àngels de Barcelona. A més, comptarà amb l’artista francesa Yannnick Mur i amb galeries del sud d’Àsia i escoles d’Àfrica. «L’objectiu és atraure els exponents més innovadors dins d’aquest sector, siguin d’on siguin d’arreu del món. Tots a Barcelona en una cita inèdita», assegura Paulo Ribeiro recordant que es vol fer de Joya la fira de joieria d’art de referència d’Europa.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]