Actualitat RSS

Els comerços de l’Eix de Sant Andreu es renoven sense perdre l’essència

4 juliol, 2019

L'Eix de Sant Andreu aposta pel lema A un pas. / Eix de Sant Andreu

Avança a bon ritme el Pla de Comunicació i Branding de l’Eix Comercial de Sant Andreu, que s’emmarca en el Pla Estratègic del Comerç de Sant Andreu

 

El carrer Gran de Sant Andreu –l’antic camí romà, després camí Ral i anys més tard carretera de Ribes–, juntament amb la plaça del Mercat –avui plaça del Comerç– i el centre històric i administratiu de la plaça Orfila eren el centre comercial i social de l’antic poble de Sant Andreu, annexionat a Barcelona el 1897. Avui l’Eix de Sant Andreu està ubicat en aquests mateixos carrers, juntament amb altres vies també comercials com la rambla de Fabra i Puig o el carrer Concepció Arenal. Es tracta d’una zona amb prop de 800 comerços on les botigues de caire familiar conviuen amb nous comerços que aposten per la sostenibilitat i el producte local, les cadenes comercials, les franquícies i els establiments que es dediquen al sector serveis.

Per fomentar el comerç de proximitat, donar suport al teixit associatiu comercial, promoure el treball en xarxa, augmentar la visibilitat i l’oferta de Sant Andreu, crear sinergies amb l’entorn, atraure nova clientela i adaptar-se a noves necessitats, l’Ajuntament de Barcelona impulsa el Pla Estratègic del Comerç de Sant Andreu, amb el suport de la Cambra de Comerç de Barcelona, en el marc del Programa de Comerç Minorista. Aquest va posar de manifest la necessitat d’una revisió de la identitat visual, de la marca i de la comunicació, i també en el marc d’aquest Programa, es va tirar endavant el Pla de Comunicació i Branding i la renovació i actualització de la marca Eix de Sant Andreu que engloba uns 200 establiments de la zona.

A partir d’aquest pla, l’Eix busca renovar la seva identitat visual potenciant valors com la qualitat dels productes dels establiments associats, la producció artesanal, la tradició, el producte local, etc., tot vinculant l’oferta comercial amb l’engranatge cultural del districte.

“Cal explicar com és el comerç de Sant Andreu, posar-lo en valor, destacar-ne aspectes com la qualitat, els procediments, els oficis… i tot acompanyat d’una oferta d’oci i de cultura de qualitat, que ja existeix, com Fabra i Coats o el SAT, el que ha de permetre atraure la gent jove del barri, les noves famílies i les persones que s’han instal·lat a Sant Andreu o que s’hi mouen”, explica Afra Quintanas, consultora d’innovació i estratègia, i executora del Pla Estratègic de l’Eix de Sant Andreu i de la reformulació de la marca i la comunicació.

Tant Afra Quintanas com Pol Solsona, dissenyador gràfic, director d’art i comunicador visual que també treballa en el projecte, van rebre l’encàrrec de millorar i reforçar la comunicació a partir de renovar l’estratègia de marca i la identitat visual de l’Eix, però fent que aquest fos el paraigua que agrupa tots els establiments associats. En concret l’Afra s’ha encarregat de tirar endavant l’estratègia de marca i en Pol la identitat visual.

 

Primer pas: conèixer la realitat

El primer que calia, però, era conèixer la realitat. Per aquest motiu, el primer pas va ser fer diferents rondes de workshops, tallers, en els quals van participar tant membres de l’associació com persones externes, “la majoria vinculades al comerç, i totes elles van donar a conèixer el seu punt de vista sobre què calia fer, què es volia mantenir i què no, com es podia millorar el que ja existia i quin públic es volia atraure”, recorda l’Afra, tot afegint: “En aquestes primeres trobades vam copsar que hi havia una tradició molt arrelada, i que els sistemes de comunicació que s’utilitzaven no eren prou eficients per arribar a on es volia arribar”.

 

Potenciar la comunicació interna i externa

A partir d’aquesta primera anàlisi es va començar a treballar per potenciar la comunicació interna i l’externa. “Calia oferir una imatge renovada de cara els nous associats perquè al barri hi ha negoci jove que comença i hem d’aconseguir que s’identifiqui amb l’Eix, però alhora havíem de fer que els associats de sempre, els de tota la vida, també es trobessin a gust amb la nova imatge i amb la nova comunicació que calia començar a impulsar. Una de les primeres coses que s’ha canviat ha estat el nom: hem eliminat ‘Comercial’ i només diem Eix de Sant Andreu, perquè ha de ser un tot”, explica Quintanas.

A la vegada, a més de potenciar la comunicació interna, i que aquesta sigui ben rebuda per part de tots els associats, també és important establir una sintonia, una comunicació fluida amb la clientela, amb els veïns i veïnes de sempre, amb les persones que més recentment han anat a viure a Sant Andreu i amb les que hi són de pas.

 

Com comunicar

Per connectar amb tot aquest públic s’han creat diferents materials com un directori d’establiments de la zona amb fotografies de Leo Croma, “on s’han volgut destacar els comerços més singulars a través de l’ull d’un fotògraf professional; a la nostra guia hem volgut remarcar el coneixement i els processos de producció local, els oficis, la manufactura artesana i detalls rellevants dels establiments i dels productes que es comercialitzen al barri”, explica l’Afra.

El directori va ser el primer llançament de la marca, que va tenir lloc el 2018. “Per festes, quan unes 35.000 persones visiten la Fàbrica dels Reis de Sant Andreu, vam fer un test per veure l’acollida de la nova marca. El dissenyador Santi Guerrero va fer una unitat de promoció mòbil que vam ubicar a la sortida de la Fàbrica i on regalàvem el directori i una bossa. La nova marca va tenir molt bona acollida i la resposta va ser molt positiva”.

A més del directori, també s’han elaborat diferents materials, com adhesius distintius per a les botigues, i s’està treballant per potenciar a través de les xarxes socials tant l’Eix com els establiments associats. Paral·lelament s’està creant un web molt bàsic informatiu que inclou una agenda cultural, experiències que es poden fer a Sant Andreu, un mapa amb els comerços associats i fotografies de productes i processos. A més, s’ha fet un fulletó de serveis per a futur associats molt simple i visual on s’explica amb poques paraules en què treballa l’Eix i què ofereix perquè tothom qui ho desitgi pugui conèixer amb un cop d’ull què s’està cuinant al districte.

Una altra de les accions que s’està portant a terme és el redisseny i l’actualització de la revista Aparador, amb una llarga tradició entre els santandreuencs. El que es vol és fer-la més atractiva, amb entrevistes que destaquen els processos que avalen la qualitat del comerç del barri, la tradició i l’experiència que hi ha darrere de cada ofici i els detalls més interessants dels establiments. La revista també comptarà amb una agenda que vincularà el comerç amb l’oci i la cultura que tindrà lloc al districte.

A la vegada es treballa per crear una agenda conjunta del barri i que l’Eix pugui esdevenir l’altaveu de tot el que passa a Sant Andreu, tant a la Fabra i Coats i al SAT com a les entitats més petites i els tallers que organitzen els diferents establiments. “I és que la Fabra i Coats o el SAT són una realitat del districte, i cal treballar conjuntament amb aquestes institucions i fer visible que es tracta d’un tot, d’entitats que formen part del barri i que aporten, cada una en la seva especialitat, uns valors i que acaben sumant en benefici de tots, dels comerciants, dels veïns, de les persones que estan de pas… Cal aglutinar esforços”, remarca la consultora qui posa com a exemple els artistes –molts d’ells residents– que acull Fabra i Coats, la Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona. “Volem que coneguin el comerç, el de l’Eix de Sant Andreu, que trobin allò que els cal comprar a prop, al mateix barri, i que les necessitats dels artistes i l’oferta del comerç de la zona estiguin en consonància”. Per afavorir-ho, “hem de fomentar les relacions, aconseguir que tothom es conegui i dinamitzar l’entorn”, remarca la consultora.

 

El lema

Per fomentar la bona entesa entre comerços, entitats, institucions, veïnat i visitants, l’Eix aposta pel lema “A un pas”. “A un pas de la qualitat, de la proximitat, del treball artesà, de la cultura, d’una àmplia oferta comercial… Amb aquest lema volem explicar que a Sant Andreu tot està a prop, a un pas, i volem potenciar i promocionar aquesta proximitat, el fet que no cal anar gaire lluny per trobar allò que busquem”, remarca l’experta.

 

La identitat gràfica

A més del lema, l’Eix té una nova identitat gràfica que agrupa tots els comerços associats. “S’ha volgut que la identitat gràfica de l’Eix aporti una nota d’elegància i de qualitat, a més de parlar de l’ofici i del procés artesanal. Per aquest motiu hem optat per mantenir el segell, un segell clàssic, tradicional, i el color blau, a més d’incorporar un parell de colors que aporten personalitat i dinamisme a la marca”, conclou Afra Quintanas.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2019, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.

 

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]