Actualitat RSS

Els eixos comercials revitalitzen el comerç de proximitat

3 octubre, 2018

Les 24 fitxes col·leccionables per redescobrir el Barri Gòtic, que es van distribuir gratuïtament des dels comerços més propers als llocs d'interès. / Barna Centre

Associacions i entitats impulsen iniciatives per difondre l’oferta comercial i cultural dels diferents barris de Barcelona i atraure la clientela local

—–

El comerç fa ciutat, però per aconseguir-ho és necessària la col·laboració i l’impuls d’entitats i associacions de comerciants que fan bona la dita de “la unió fa la força”. Segons l’estudi Les associacions de comerciants com a promotores socioeconòmiques del territori, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, les associacions de comerciants han jugat i juguen un rol important de cohesió, representació i interlocució del teixit comercial amb els poders públics i la visualització de marques territorials. A més, en la segona dècada del segle XXI s’observa un major èmfasi en la responsabilitat social de tots els agents que intervenen en un territori, i els comerços i les associacions que els apleguen s’han trobat immersos en aquesta social responsability que també busca fórmules per ajudar el petit comerç o comerç de proximitat.

L’estudi també destaca la necessitat que les associacions tinguin un funcionament òptim, perquè una millora en la reputació de les associacions redundarà en una major afiliació i més recursos per poder representar amb propietat les persones i empreses associades.

Actualment, les associacions de comerciants de la ciutat porten a terme diferents iniciatives –en el marc del Programa de Comerç Minorista cofinançat per la Secretaria d’Estat de Comerç del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea– per fer difusió de l’oferta cultural i comercial de la zona. Destaquen entitats com Barna Centre, Amics de la Rambla o l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial, entre altres, que han impulsat diferents activitats per revitalitzar el comerç de proximitat i vincular-lo amb interessants propostes culturals.

 

Redescobrir el Barri Gòtic de la mà de Barna Centre

Redescobrir el Barri Gòtic a través de les petites històries amagades als carrers del barri és l’objectiu d’una de les darreres iniciatives de Barna Centre, entitat creada el 1973 de la mà d’un grup de comerciants i empresaris del Barri Gòtic que busca dinamitzar el centre històric mitjançant l’associacionisme i la implicació del comerç de proximitat.

Una manera de fer-ho ha estat amb 24 fitxes col·leccionables que es van distribuir gratuïtament des dels comerços més propers als llocs d’interès i que promouen el redescobriment d’aquesta zona de Barcelona a través de les petites històries amagades als carrers del barri. Les fitxes estan numerades de l’u al 24 i a cada establiment n’hi ha una de diferent que explica el fet o llegenda més proper a l’emplaçament.

“Les fitxes expliquen petites anècdotes, curiositats històriques i culturals com, per exemple, quina és la història de l’àngel de Portal de l’Àngel; qui va ser el veí del carrer Llibreteria que ningú volia; en quin carrer de la ciutat es va inspirar Picasso a l’hora de pintar Les senyoretes d’Avinyó, o qui és el bandoler preferit del barri del Pi”, explica Isabel Rodríguez, gerent de Barna Centre.

La iniciativa, molt ben acollida pels comerciants i per la clientela, ha posat en contacte la riquesa cultural del territori amb el comerç, “perquè entenem que el comerç és una forma de cultura i d’expressió”, diu Rodríguez.

Amb aquestes petites i curioses històries s’ha volgut que el client local se sorprengui i que redescobreixi el centre de la ciutat. “La intenció era convidar el client a fer una ruta per les diferents botigues per aconseguir totes les fitxes a partir d’un mapa”, afegeix la gerent de Barna Centre, entitat que ha repartit 5.000 fitxes entre els comerços del barri.

Una altra iniciativa que l’entitat portarà a terme pròximament són les rutes guiades al voltant dels espais recollits en les fitxes. “A les noves rutes convidarem la clientela dels comerços de proximitat, o sigui, a la gent de la zona, veïns i barcelonins que vulguin redescobrir la seva ciutat”. Són rutes gratuïtes que començaran el mes de novembre i que conviden a la ciutadania a conèixer el Barri Gòtic i els seus comerços, i que -com diu Rodríguez- “se’ls facin seus”.

La gerent de Barna Centre considera necessari portar a terme iniciatives com aquestes per revitalitzar el comerç i la zona, i fer-la més propera als barcelonins. “El comerç viu moments d’incertesa; tothom és conscient que s’està produint un canvi, i això genera neguit. A la nostra zona, especialment, perquè d’un temps cap aquí hi ha la percepció que la gent de la ciutat no ve com venia abans a comprar i a passejar pel centre”. Rodríguez destaca que s’estan fent esforços importants per part del comerç per renovar-se, “perquè les botigues de proximitat necessiten el client de ciutat”, remarca l’experta.

 

Comerç, gastronomia i cultura amb els Amics de la Rambla

La Rambla, un dels carrers més emblemàtics de Barcelona, té la seva associació d’amics. En concret, es tracta de l’Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de La Rambla i de la Plaça de Catalunya. Aquesta va ser creada el 1960 per defensar i promoure els interessos socials, comercials i culturals d’aquest passeig universal, i fer que recuperés el prestigi que havia perdut. En aquests gairebé seixanta anys d’història, l’Associació d’Amics de la Rambla ha liderat la promoció i la regeneració del passeig amb campanyes en defensa dels interessos de veïns i comerciants.

Malgrat que a la Rambla gairebé no hi trobem comerç de proximitat, l’associació treballa per oferir serveis als establiments que hi ha ubicats –restauració, hoteleria i grans marques, principalment– i als clients i veïns. “El que intentem és que els nostres associats, que són tant comerços com veïns i gent que estima la Rambla, facin ús dels comerços que hi ha, dels hotels i dels restaurants, i que hi hagi una col·laboració i una bona entesa”, explica Xavier Masip, gerent de l’Associació d’Amics de la Rambla. Per fer-ho possible, l’entitat va crear una targeta de soci que permet obtenir avantatges i descomptes als establiments de la zona.

Alhora, l’entitat és molt activa fent difusió de l’oferta cultural i comercial de la Rambla. “A la  pàgina web ramblejant.com –explica Masip– anunciem l’oferta cultural i comercial, i alhora tenim un altre portal més dinàmic –laramblabarcelona.com– on fem promoció de totes les activitats que es porten a terme a la Rambla i rodalia”. A més, l’associació també publica un blog –ramblejant–, edita una newsletter mensual, un butlletí en paper i, cada sis mesos treu una nova edició de Ramblamap, un plànol amb informació comercial de la zona.

A més, a principis d’octubre l’entitat organitza la festa del Roser, “que és la festa de la Rambla, on intentem atraure el públic barceloní. Per fer-ho, decorem amb flors diferents espais del passeig i els seus edificis, i fem diverses activitats culturals”, explica Masip qui remarca que totes les activitats que organitzen busquem atraure públic local “per tal que els barcelonins redescobreixin la Rambla, el carrer amb una oferta cultural més extensa, ja que compta amb el Liceu, teatres, sales de concert… A la Rambla hi ha molta activitat cultural”.

Una altra de les activitats que organitza l’Associació d’Amics de la Rambla és el tast gastronòmic. Aquesta trobada té lloc el mes de juny també busca captar el públic barceloní i millorar el nivell de la gastronomia que hi ha a la Rambla. “Des de l’associació ajudem a fer que el centre de la ciutat sigui l’escenari d’activitats i fets interessants, que siguin atractius per als barcelonins”, conclou el gerent de l’Associació d’Amics de la Rambla.

 

Amb Reialitza’t, la plaça Reial reconquista els barcelonins

La plaça Reial és un dels indrets més emblemàtics de Barcelona que ha viscut etapes de tots colors. Èpoques d’esplendor s’han alternat amb altres de més fosques, el que ha provocat que de mica en mica els barcelonins s’hagin allunyat d’una de les poques places porticades de la ciutat, creada el 1848 on abans hi havia el convent dels Caputxins i reformada entre el 1982 i el 1984.

Amb la voluntat de donar a conèixer l’essència, la història i els serveis que podem trobar-hi, l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial ha creat el projecte audiovisual Reialitza’t, “on, de la mà de l’oferta gastronòmica i cultural de la zona, mostrem la vitalitat, la tranquil·litat i l’autenticitat d’aquest singular enclavament de Barcelona que, amb les seves palmeres, podria definir-se com un autèntic oasi”, explica Patricia Radovic, gerent de l’Associació d’Amics i Comerciants de la Plaça Reial.

Gastronomia, cultura, oci nocturn, música en viu i negocis són els principals pols d’atracció de visitants, turistes i residents a la plaça, “uns negocis que han creat sinergies, que col·laboren per al bon funcionament i la convivència en aquest espai de Ciutat Vella que vol recuperar la clientela de tota la vida, els barcelonins”. Gràcies al projecte Reialitza’t –ideat per Patricia Radovic, i dirigit i realitzat per la periodista Marta Pons– més d’una vintena de càpsules audiovisuals inviten a visitar la plaça i ajuden a conèixer la seva història, com quan els marins del segle passat anaven a prendre unes birres a la cerveseria Colón, la primera que va tenir tirador de cervesa de Barcelona; els remeis naturals de l’Herboristeria El Rei, amb dos segles de vida; o el mític restaurant Glaciar, del 1929. A més, cal apuntar que és un espai que compta amb música en viu els 365 dies de l’any.

La iniciativa, amb un vídeo de presentació on s’explica la singularitat de la plaça a través dels seus establiments, “una plaça que no s’apaga mai situada al cor del Barri Gòtic”, es complementa amb la resta de càpsules que donen a conèixer les diferents propostes comercials i culturals que trobem a la plaça Reial. És tanta l’originalitat que es desprèn, que són diverses les iniciatives que han volgut aprofitar aquesta creativitat per mostrar la seva activitat, com és el cas de la Fundació Setba, dedicada a difondre la cultura amb valor social; The Foundery, espai de cooworking i acceleració de start ups, o la revista Time Out. El president de l’associació, Enric Gimeno, apunta: “Més de 500 persones treballen en aquesta plaça, tan autènticament genuïna i espontània que si no existís, no es podria inventar”.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Programa de Comerç Minorista 2018, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo i el Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) de la Unión Europea.


Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]