Actualitat RSS

Es presenta el Museu Virtual de la Moda de Catalunya

22 març, 2018

Museu Virtual de la Moda de Catalunya / Museu Virtual de la Moda de Catalunya

El passat 15 de març es va presentar a l’auditori del Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Virtual de la Moda de Catalunya, el projecte cultural guanyador del Premi Lluís Carulla 2016.

La presentació va comptar amb la participació de Pilar Vélez, directora del Museu del Disseny, Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla, Bernat Puigtobella, director de la revista cultural Núvol i Laura Casal-Valls, ideòloga del Museu Virtual de Catalunya.
Un acte obert al públic en el que els assistents van poder presenciar el llançament d’aquest museu virtual que engloba un catàleg de més de 600 peces de vestir històriques catalanes fotografiades i documentades procedents de 38 museus d’arreu de Catalunya. Entre els museus que hi han col·laborat, el Centre de Documentació Tèxtil de Terrassa, el Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal d’Anoia, el Museu Marès de la Punta d’Arenys de Mar, el Museu del Disseny de Barcelona o el Museu de l’Estampació de Premià de Mar.

Una tasca de cerca, documentació, catalogació i fotografia de les peces de vestir que ha durat gairebé un any fins al seu llançament i que s’ha dut a terme gràcies al treball de la historiadora de l’art especialitzada en història de la indumentària, així com ideòloga i directora del projecte, la Dra. Laura Casal-Valls; juntament amb la resta de l’equip interdisciplinari de l’associació Walden, un grup de gestió del patrimoni cultural i històric.

Un projecte que ha vist la llum gràcies a la dotació econòmica del II Premi Lluís Carulla d’estímul a un projecte cultural i que actualment es troba davant del repte de seguir buscant finançament públic i privat, per arribar a documentar les més de 6.000 peces de vestir històriques que hi ha a Catalunya, de les quals, només un 5% estan a l’abast del públic. La majoria es troben amagades a les reserves i magatzems dels museus que les custodien.

El web, accessible a través de l’adreça www.museudelamoda.cat, està dirigit tant a especialistes com a públic general i està dissenyat de forma intuïtiva i visual, amb trets similars als dels webs que venen roba online. En aquest sentit, el catàleg permet la cerca de les peces a través de 10 tipus de filtres, sent alguns d’ells habituals en aquests tipus de plataformes, com per exemple, la cerca per tipus de peça, colors, textures, etc.

Pel que fa al contingut, cadascuna de les peces del catàleg està documentada pel que fa a la moda, és a dir, a les característiques físiques del vestit; al context, per entendre la època històrica, política i social en la que la peça va esdevenir moda; a la firma, especificant si és anònima o no i, si no ho és, si és una creació d’un/a modista, un sastre o un/a dissenyador/a; i al consumidor, fent referència a l’ús (indumentària civil, indumentària de cerimònia…) i al destinatari (home, dona, infant…).

A més a més, per als que no són especialistes, cada peça compte amb un espai en el que l’usuari pot consultar el vocabulari especialitzat.

Per als que els agradi el projecte i tinguin ganes de posar el seu granet de sorra, el Museu Virtual de la Moda de Catalunya ofereix a l’usuari opcions per donar-hi suport, com per exemple, “apadrina una peça”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]