Actualitat RSS

És vintage?

26 abril, 2016

Botiga Holala! Plaça Castella. Barcelona / Holala!

La passió per la moda vintage viu un moment daurat a Barcelona amb botigues de referència com Le Swing, Blow by Le Swing, l’Arca i Holala!

—–

«Vintage es refereix a peces que tot i que hagin passat els anys, continuen tenint un cert valor, ja sigui pel dissenyador que les va crear o pel magnífic patronatge. Roba que com el bon vi, millora amb els anys», diu Rainier Guerra. «Una mini de Mary Quant, això és vintage! Una peça emblemàtica de l’època i que té més de 20 anys», afirma convençut Jean-Claude Mesana, referint-se a la dissenyadora anglesa que va inventar les minifaldilles. «Peces que estan ben fetes i que després de 40 anys, continuen lluint. La gent valora les peces ben acabades i amb patronatges únics que ja no es troben», assegura Mario Suárez. «El real? El vintage de veritat ha de tenir un mínim de 20 anys, ha de ser una peça de l’alta costura, sense retocs, sense aureoles. Una peça de la col·lecció d’aquell temps», respon Dorian Lebarbier.

Guerra, Mesana, Suárez i Lebarbier tenen en comú el coneixement acurat de la moda vintage i la passió que senten per un disseny antic. Un sentiment que s’ha estès a Barcelona i que es pot comprovar amb l’increment de l’oferta de roba vintage ‒i també antiga, encara que queda clar que per als experts, no és el mateix‒ que ha tingut lloc darrerament a la ciutat. Gràcies a això, negocis com els que lideren Mesana i Guerra i com els que Suárez recull en el seu darrer llibre, Seagram’s Gin. Guía Vintage Barcelona, han experimentat un creixement en la demanda.

 

Client format

La clau d’aquest interès és la formació més gran del client –encara que més sovint és una clienta– pel que fa a la història de la moda i també, a les característiques estrictament tècniques d’una peça de vestir ben confeccionada. Aquest coneixement més ampli, gràcies a la gran quantitat d’informació que Internet posa a l’abast del públic, ha permès que sorgeixi una nova generació de clientes que estan disposades a pagar per una bossa de mà o una jaqueta única un preu també exclusiu.

«Hi ha una cultura més selecta de la moda. Abans, anàvem als mercats a comprar les caçadores de cuir i poc més. Ara, el públic, femení sobretot, vol trobar un original de Kenzo o de Saint Laurent dels anys daurats d’aquestes marques. Els objectes més únics del prêt-à-porter clàssic són els que més atracció generen. La seva demanda ha promogut que apareguin botigues especialitzades en aquests productes únics. No venen roba de segona mà, perquè ja n’hi ha de nova que és molt econòmica, venen productes exclusius. Només els trobaràs allà i tenen molta història», explica en Mario Suàrez.

Juntament amb la també periodista Anabel Vázquez, Suárez va escriure l’any passat, Seagram’s Gin. Guía Vintage Barcelona, editada per Lunwerg i Columna. El llibre no només inclou establiments de moda, sinó també molts altres espais que tenen una relació directa amb el món vintage. «Llocs amb un mobiliari únic, que han preservat una part de la història de la Barcelona mítica dels anys cinquanta i seixanta. La ciutat té, per exemple, cocteleries fantàstiques com Boades, que ens recorden la vida social dels anys quaranta. Allà, ens podem imaginar tots aquells emigrants que van anar a Cuba i van tornar», explica Suárez des de Madrid, on resideix. En el llibre s’hi explica, per exemple, la història de la mítica Sombrereria Mil, de l’exclusiva Santa Eulàlia o de la romàntica Magnolia Antic.

 

Descobrir tresors

Però aconseguir una peça de moda exclusiva i antiga no és senzill i requereix dominar les regles dels canals de venda en els que es poden trobar. «Darrere una peça que venem a Le Swing hi ha moltes hores de feina. A vegades, tenim sort i en un viatge trobem coses meravelloses. D’altres, tornem amb les mans buides», explica Rainier Guerra que acaba d’arribar dels EUA. Des dels anys noranta, està al capdavant de Le Swing i Blow by Le Swing, dos establiments de referència entre el públic de Barcelona, amant de la roba vintage. Durant el viatge, ha visitat Los Angeles, on se celebra una de les fires de roba vintage més important –allà també ha anat recentment el propietari d’Holala!, Jean-Claude Mesana. En referència a aquests tipus de visites comercials, Guerra assegura que «és com anar a buscar or. Mai se sap si en trobaràs», o si acabaràs amb les mans buides. Guerra és cubà de naixement, com també els seus socis. Està convençut que els seus orígens han marcat l’estil de Le Swing i Blow by Le Swing.

«Apreciem les coses antigues, perquè són les que hem tingut sempre a Cuba. Ni la globalització ni les grans marques han arribat al país. Hem hagut d’aprendre a reutilitzar les coses i, sobretot, a veure la part més bonica de les peces antigues», explica Guerra. Es mostra orgullós de tenir entre la clientela més freqüent estilistes, professionals del cinema i de la publicitat que saben que a Le Swing trobaran peces úniques per a les seves produccions audiovisuals. Guerra resumeix així la seva passió per les coses antigues: «Una peça amb molts anys té una història i t’explicarà alguna cosa. Jo ho prefereixo abans que una peça nova».

Ara bé, com expliquen els protagonistes d’aquest reportatge, no és gens fàcil aconseguir una troballa única en el sector de la moda. Dorian Lebarbier, que ara té la botiga en línia Paris Vintage i que estava al capdavant d’una botiga física a Barcelona, dedicada també a la moda vintage, assegura que el seu somni hauria estat tenir un Balenciaga. «Un vestit llarg del anys cinquanta, o qualsevol peça de les col·leccions d’aquest gran mestre. També de Pedro Rodríguez, és un dels meus preferits», confessa. Tot i que aquestes peces no han arribat mai a les seves mans, sí que n’ha pogut vendre de creadors que van marcar la seva joventut com Dior, Miss Dior, Chanel, Courrèges i Yves Saint Laurent.

Quan un d’aquests tresors es creua en la vida d’un amant de la moda vintage, no és fàcil posar-lo a la venda. Guerra encara recorda perfectament una bossa de mà d’Hermès, l’emblemàtic model Kelly, que va vendre fa un parell de mesos: «El vam trobar a París, era de color verd, preciós! El van comprar i ja no el tenim, però el recordes sempre».

 

De qui?

Però no totes les peces emblemàtiques són de firmes conegudes. De fet, Mesana assegura que cotitzen molt alt les creacions de modistes desconegudes que brillen per la perfecció tècnica. «Algunes cosidores anònimes eren autèntics genis! Més fins i tot que els dissenyadors populars. En les subhastes de roba vintage el seu treball es paga a preus molt elevats», assegura el responsable d’Holala!

Mesana està convençut que part de la dificultat per trobar peces emblemàtiques avui dia, «rau en el fet que les marques de moda innoven poc». Expressa la seva controvertida opinió amb les paraules següents: «La moda recicla contínuament idees antigues. André Courrèges va ser l’últim gran creador, després la innovació es va aturar. Altres grans noms com Galliano, Gaultier, o els dissenyadors d’Amberes, s’inspiren en tendències passades i, fins i tot, en roba de segona mà».

El propietari d’Holala!, on només el 20 % de l’oferta és vintage i la resta és roba de segona mà, ha viatjat també recentment a la Inspiration Fair de Los Angeles. Allà –diu–, hi ha el nombre de firmes especialitzades més gran en moda vintage. Un altre gran pol d’atracció per als compradors del sector és la ciutat de Pasadena a Califòrnia. Guerra, juntament amb els seus socis, hi ha anat aquest any. També han visitat diversos wearhouses o magatzems de roba antiga, molt populars als EUA. «La majoria de roba que s’hi troba la porten particulars que volen seguir consumint i reciclen les peces més emblemàtiques que tenen, per comprar-ne d’altres també fantàstiques», explica Guerra qui confessa que la recerca de grans icones de la moda vintage és un treball meravellós i esgotador a parts iguals.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]