Actualitat RSS

Ester Ferrando, la modista del punt

22 març, 2018

Desfile de Ester Ferrando Knitwear en el 080 Barcelona Fashion / Ester Ferrando Knitwear / 080 Barcelona Fashion

Les peces de gènere de punt Ester Ferrando Knitwear destaquen per la qualitat i el disseny amb un toc d’artesania

Des de ben petita, Ester Ferrando –fundadora i dissenyadora d’Ester Ferrando Knitwear– es troba com peix a l’aigua entre cabdells de llana, agulles de fer mitja i tricotoses. “La meva passió pel punt va començar de joveneta. Encara que a casa no hi havia tradició tèxtil, les àvies i la mare em van ensenyar a teixir a mà, i fer ganxet o mitja era quelcom que m’entusiasmava”, explica des del seu showroom-estudi situat a Vilanova i la Geltrú.

Estada a l’estranger

Per poder convertir aquesta passió en professió, l’Ester va estudiar a ESDI, Escola Superior de Disseny, i gràcies a un acord que el centre té amb la prestigiosa Winchester School of Arts va poder fer el darrer curs al Regne Unit. “Allà em vaig treure el títol universitari oficial i vaig treballar com a dissenyadora en pràctiques en diversos projectes per a Pineapple Studios London, i més tard per a Studio Orta a París”, explica la dissenyadora, qui afegeix: “Alhora, em vaig comprar una màquina tricotosa domèstica per fer els meus primers esbossos. A mi sempre m’ha agradat seure davant la màquina i començar a investigar; no fer punts convencionals sinó buscar matèries, formes i textures noves”.
Ferrando recorda d’una manera molt especial aquesta etapa a l’estranger. “T’obre molt la ment. Et permet treballar amb dissenyadors internacionals, establir contactes, aprendre diferents maneres de fer, conèixer com es viu el disseny fora… Són experiències molt enriquidores”.

El retorn

En tornar a la seva Vilanova natal, l’Ester opta per muntar el seu propi taller on es dedica a fer prototips de dissenys i a investigar, alhora que treballa per a diferents firmes com Josep Font, Pedro Morago, Georgina Vendrell o Javier Simorra, entre altres. “Treballar per a altres dissenyadors t’aporta experiència i coneixements; com que el seu grau d’exigència és molt alt, aprens a fer molts acabats, a treballar les peces d’una manera molt acurada, el que t’ajuda a millorar”.
És en aquest període quan la dissenyadora combina la feina per a diferents dissenyadors amb la docència, i durant vuit anys imparteix classes de disseny tècnic i gènere de punt a l’Institut Català de la Moda (ICM). “Avui dono cursos monogràfics intensius sobre punt a professionals i, si en temes de formació en disseny Barcelona és puntera, en el gènere de punt manca una bona formació; malgrat que tothom s’hi atreveix, són pocs els dissenyadors que dominen la tècnica”. I és que, com Ferrando explica, “el punt és un món a part on el teixit el crees tu mateix; jo treballo des del fil, i aquí rau la màgia del punt, que crees el mateix teixit amb el qual faràs la peça”.

Crear la marca propia

El 2014, Ester Ferrando decideix crear la seva pròpia marca. “Feia molts anys que dedicava els meus coneixements i esforços als altres i em venia de gust invertir-los en la meva pròpia firma, on pogués expressar el que sento, com entenc el punt, i canalitzar les meves aspiracions i energia”, diu per, a continuació, explicar quina és la seva manera personal d’entendre el punt: “M’agrada treballar les textures, manipular el punt des de la màquina per aconseguir formes i volums diferents. Moltes peces les modelo sobre el maniquí, mentre que altres les faig amb patrons. Alhora, les aplicacions, els acabats, els polits… els faig a mà; en la meva feina hi ha una manera molt personal i artesanal de fer les peces, i el que pretenc és donar un tomb diferent al punt, tractar-lo d’una manera no convencional”.

Donar-se a conèixer

Per tal de donar-se a conèixer, Ester Ferrando opta per presentar la seva primera col·lecció en un showroom multimarca a París, en el marc de la Setmana de la Moda. “Participar en una fira era massa car i necessitava una estructura que no tenia, i vaig optar pel showroom a París. Vaig tenir molt bona acollida, a tothom li van agradar molt les meves peces, però com que no em coneixien deien que esperarien a la següent temporada…”. El que fa la següent temporada és estar present al showroom del 080. “A Barcelona també va anar molt bé, però vaig veure que moltes de les firmes que estaven al showroom també feien passarel·la perquè als compradors els encanta veure desfilar les peces i no només contemplar-les en un penja-robes. I aquest any 2018 he tingut la sort de ser seleccionada per poder desfilar i també tenir presència al showroom del 080”, detalla la dissenyadora vilanovina amb il·lusió.
Per a Ferrando, un dels principals avantatges de participar en una fira com el 080 és que “et dona molta visibilitat, el nom passa a sentir-se, a ser conegut, i obre moltes portes”, afirma. Aquesta visibilitat li ha permès rebre felicitacions, però també propostes de possibles compradors i distribuïdors. “Com que no tinc botiga pròpia –opció que de moment no es planteja–, venc a través de distribuïdors i showrooms que estan en contacte amb boutiques”, diu Ferrando.

Internet i les xarxes socials

Quan li demanem per la venda en línia, la dissenyadora explica que està preparant la plataforma per tenir un punt de venda propi a internet, “però fins ara no era una prioritat i no ho veia factible perquè el meu és un producte que realment cal tocar i emprovar-se. A partir d’ara, si els clients ja em coneixen, saben com treballo i com són les meves peces, veig més fàcil que comprin en línia”. Així i tot, l’experta en punt considera que és difícil que a través de la pàgina web es pugui copsar realment com és cada producte, la qualitat dels materials utilitzats, els acabats, etc. “Molts clients em diuen que, per molt maques que siguin les fotografies que pengem a les xarxes socials, aquestes no fan justícia a com són les peces”.
D’un temps ençà, l’Ester s’ha adonat de la importància que tenen les xarxes socials per donar-se a conèixer. “Ara hi estem incidint més perquè m’he adonat que tenen una força brutal. Arran de la desfilada la gent ens ha començat a seguir, a compartir fotografies, el que m’ha permès fer-me més visible. Soc conscient que a les xarxes socials hi he de ser, són claus, però això realment no ho veus fins que et passa a tu directament”, sentencia.

Fabricació de proximitat

Avui Ester Ferrando s’encarrega de dissenyar i fer els prototips de les seves peces, i a l’hora de fabricar-les compta amb la col·laboració de diferents tallers d’Igualada. “Els meus són productes de proximitat, km 0, elaborats amb materials 100% naturals, amb un treball artesanal i amb moltes hores de feina al darrere. Per aquests motius, prefereixo fer tiratges curts –encara que els tallers d’Igualada estan preparats per a fer el nombre de peces que faci falta– i que tinguin un punt d’artesania i d’exclusivitat. A Catalunya tenim un molt bon coneixement del tèxtil i especialment del punt, ja que és quelcom que s’ha fet tota la vida, i cal potenciar-lo”.

Punt amb un tret distintiu

Ferrando destaca que dissenya per a aquelles persones a les quals els agrada “sortir una mica del normal i vestir diferent, amb un tret distintiu”. Les seves peces són molt còmodes, fàcils de portar, “però tenen un punt d’exclusivitat que fan que qui les compra és perquè realment li agraden i vol lluir-les. Així i tot, –continua- he observat que aquí no s’aprecia tant el disseny local com a fora; a països com Alemanya o Itàlia, per exemple, es valoren molt més que aquí”.

Internacionalització

La internacionalització és un aspecte en el qual Ester Ferrando Knitwear està incidint, i a poc a poc incrementa la seva presència en nous mercats. “L’empresa és relativament jove i anem aprenent a poc a poc. A més, gràcies a l’assessorament del Clúster Català de la Moda no ens sentim tan sols. Conèixer l’experiència d’altres empreses, fer trobades, networking, assistir a cursos, etc., tot ajuda, enriqueix, t’ensenya i et dona tranquil·litat de què vas per al bon camí”, remarca la dissenyadora de Vilanova i la Geltrú.

Objectius

Ferrando no vol desaprofitar la inèrcia positiva que ha significat participar en la darrera edició de la fira 080 Barcelona Fashion. “Desfilar al 080 t’aporta un plus de confiança, ja que no tothom hi pot accedir: has de passar un jurat, t’han de seleccionar, i això garanteix que el producte és bo i que vas pel bon camí”, conclou la fundadora d’Ester Ferrando Knitwear.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]