Actualitat RSS

Finalitza la 17a edició del 080 Barcelona Fashion amb una assistència de gairebé 42.000 persones

22 febrer, 2016

080 Barcelona Fashion / 080 Barcelona Fashion

La Casa Llotja de Mar va ser l’escenari de l’última edició del 080 Barcelona Fashion, que es va celebrar entre l’1 i el 5 de febrer, per presentar les col·leccions per a la propera tardor-hivern 2016/17 de 31 dissenyadors i marques catalanes.

L’edifici, amb més de sis segles d’història, ha estat al llarg dels anys testimoni privilegiat del desenvolupament del comerç, l’art i l’arquitectura catalana i el conformen un conjunt d’edificis superposats que daten des del gòtic al neoclassicisme. Al Saló de Contractacions, al nucli gòtic de l’edifici, hi van tenir lloc les desfilades de la passarel·la del 080, a la vegada que transcorrien les activitats paral·leles a altres ubicacions. Al Saló Daurat, es va poder veure l’exposició d’homenatge al dissenyador d’alta costura Pedro Rodríguez, al pati, les tesines d’escoles de moda i a Saló del Consolat, el 080 Barcelona Fashion Showroom.

 

Les xifres i la vessant comercial

Pel que fa al pes econòmic del sector, a la inauguració, el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va recordar que “3.000 empreses, més de 15.000 milions de facturació i el 16% del PIB ens donen una dimensió de la importància del sector”. No obstant això, va voler afegir que “més enllà de les xifres, el sector moda tèxtil català participa d’uns valors, com el talent, la creativitat, la voluntat d’internacionalització, que són també els valors del 080”.

D’altra banda, al seu torn, l’alcaldessa de  Barcelona, Ada Colau, va  assenyalar que “la moda ha estat i és un sector estratègic per Barcelona” i va assegurar que  “des de l’Ajuntament de Barcelona fem una aposta per la recuperació de l’ecosistema tèxtil pels nostres dissenyadors i apostem pels sectors que ens són propis”.

Al finalitzar la 17a edició, gairebé 42.000 persones havien passat pel certament, entre assistents a les desfilades, mitjans de comunicació, bloggers, compradors i públic en general. Una xifra que iguala l’assistència de la passada edició, celebrada el passat mes de juny a l’Estadi Olímpic Lluís Companys.

Durant la setmana, un total de 163 compradors -entre representants d’empreses i centrals de compra, distribuïdors i plataformes online, agents comercials i showrooms- van visitar el certament, un 10% més que a l’edició anterior. Del total de compradors, el 15% va ser de procedència internacional.

Centrant-nos en la vessant comercial, aquesta edició també va comptar amb el 080 Barcelona Fashion Showroom, la iniciativa impulsada pel Clúster Català de la Moda (MODACC) i el 080 Barcelona Fashion per fomentar els contactes comercials i de negoci entre compradors internacional i marques catalanes. Durant la setmana de la moda, el showroom va acollir més de 144 trobades 2b2 entre una vintena de compradors procedents dels Estats Units, Canadà, Xile, Colòmbia, Dubai, Alemanya, Itàlia i Croàcia i 26 marques de moda. En paraules del president del MODACC, Francesc Maristany, les marques catalanes “han considerat extraordinàriament positiva la iniciativa i la suma de la passarel·la i el showroom ha creat un trampolí comercial per les marques que desfilaven, i ha reforçat la seva promoció internacional”. Per la seva banda, els compradors internacionals “han elogiat la ubicació de la passarel·la, la qualitat i creativitat de les marques que desfilen i l’organització i el format”. Segons Maristany, “Molts han manifestat el seu interès per tornar a Barcelona durant la propera temporada per aprofundir en les relacions amb marques catalanes”.

Pel que fa al 080 Barcelona Fashion Market, la carpa ubicada a l’exterior de la Casa Llotja de Mar amb 20 botigues efímeres i oberta al públic; al tancament del certament les marques participants havien generat una facturació de gairebé 15.000 euros i valoraven molt positivament les ventes i els contactes realitzats durant la setmana.

 

Les desfilades i els guanyadors dels premis al disseny emergent i a la millor col·lecció

La firma CARLOTAOMS, guanyadora de la passada edició del Premi Nacional al Disseny Emergent, va obrir, juntament amb el dissenyador Pau Esteve, la 17a edició del 080 Barcelona Fashion. Amb la col·lecció “Itineranti”, les dissenyadores Isabel Carlota i Elisenda Oms, van presentar una proposta per a la propera tardor-hivern amb la que pretenen apropar la comoditat de la roba de muntanya a la del món urbà, pensada per una societat de commuters, a la que necessitem desplaçar-nos constantment. Amb aquesta col·lecció d’estil unisex i a la que predominen els colors negre, gris i blau, les dissenyadores van tornar a guanyar el Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya al disseny emergent 080 Barcelona Fashion, dotat amb 15.000 euros, per donar suport a nivell empresarial i logístic als dissenyadors emergents.

A continuació van presentar les seves propostes els dissenyadors Celia Vela i Miquel Suay, per acabar tancant la primera jornada de desfilades TCN; amb una col·lecció en la que el prêt-à-porter va ser el protagonista, tot i que també es van veure peces de cotilleria i llenceria.

Durant la segona jornada de desfilades, Txell Miras va presentar la col·lecció “Conventual”, guanyadora del Premi Nacional de la Generalitat de Catalunya a la Millor col·lecció tardor-hivern 2016/2017 080 Barcelona Fashion. Un homenatge a la solemnitat i la sobrietat del vestuari de les ordres religioses, confeccionada amb llana, jacquard, neoprè, viscosa, bambula i prisats i amb colors negre, blanc, gris i marró. Al rebre el guardó, Txell Miras va expressar la seva “satisfacció i agraïment, perquè era una col·lecció arriscada i és important que es valori el risc”. Així mateix, en relació amb el 080 Barcelona Fashion, va destacar la importància de “tenir una plataforma que permet als joves creadors mostrar les seves col·leccions i alhora que ens permet als dissenyadors que ja portem temps, mostrar-nos al món”. “Barcelona és la ciutat del disseny”, va concloure Miras.

Per la tarda, Miriam Ponsa, va presentar la col·lecció “Aviadores AW 2016/17”, inspirada en els orígens de l’aeronàutica i en les dones que van aconseguir obrir-se camí en aquesta nova professió. Una proposta formada per peces funcionals i oversize, amb múltiples cremalleres i a les que predomina el gris, el caqui i el negre.

L’endemà, Naulover, va omplir la passarel·la amb colors d’un jardí d’hivern i estampats florals aplicats en peces fluïdes i ajustades a la cintura. Per la tarda, Justicia Ruano, va presentar una col·lecció inspirada en unes paraules del filòsof, matemàtic i astrònom francès, Pierre Louis Maupertuis: “petits llocs, la llum dels quals és només una mica més gran que la foscor de l’espai celestial”, en la que destacaven els brocats i crepès de seda amb brodats joia i els efectes mate i brillant.

Dijous, 4 de febrer, Aldomartins va presentar “Vent del Nort”, un viatge imaginari a l’Amèrica de principis del segle passat, inspirat en teixits tribals dels indis americans. Una col·lecció rica en color, dibuixos de Jacquard i treball en les tècniques del punt. A primera hora de la tarda, Yerse, va presentar la col·lecció “Vegvísir” inspirada en els horitzons d’Islàndia.

El divendres, Bóboli i CND by Cóndor van clausurar el calendari de desfilades amb les seves respectives col·leccions: “Rockabilly Blue”, inspirada en el pop anglès dels anys 80, i “Núvols de cotó OI16”, basada en les formes insòlites dels núvols, que fan volar la imaginació.

 

MANOLO BLAHNIK: “Fleeting Gestures and Obsessions”

L’última jornada, reservava, però, una altra sorpresa. La presència de Manolo Blahnik, el prestigiós dissenyadors de sabates, a la 17a edició del 080 Barcelona Fashion, per presentar el seu llibre MANOLO BLAHNIK: “Fleeting Gestures and Obsessions”.

Durant la presentació, Blahnik va reflexiona sobre la seva vida i sobre la seva carrera professional, acompanyat del periodista i amic, Carlos García-Calvo. El dissenyador es va declarar “ciutadà del món”, tot i que va reconèixer la seva passió per Barcelona “com a ciutat mediterrània”. “Les ciutats del Mediterrani, com Barcelona, Palermo o Sicília, m’encanten” va assegurar. Sobre les seves influències, el dissenyador va confessar que el cinema és la seva passió i que la seva primera vocació va ser dissenyar pel cinema i pel teatre però “són uns mons molt histèrics, i no es poden fer coses amb calma en un món tan nerviós” per això va reorientar la seva  vocació cap al disseny de sabates.

Blahnik va reconèixer que “és un antic” i que fa temps “que no estic al corrent de la moda”. En aquest sentit, va reivindicar el procés artesanal en la producció de moda. “Des de fa més de trenta anys, treballo amb els mateixos tallers” va explicar Blahnik, que va afegir que “m’agrada tocar el teixit i que la producció es faci manualment”.

Tot i que va assegurar que “no és un nostàlgic” i que “s’adapta als canvis”, va reconèixer que no li agraden les desfilades de moda. “Crec que hem de fer quelcom per evitar la monotonia dels fashionshows. Cal presentar la moda d’una forma molt més interessant”, va comentar.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, va lliurar a Manolo Blahnik una “xemeneia” de Gaudí com a homenatge de la Generalitat de Catalunya a la seva trajectòria i a la seva aportació al món de la moda i li va oferir ser ambaixador de la moda i de la cultura catalana al món. Oferiment al el dissenyador va respondre que “serà un honor”.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]