Actualitat RSS

Hergenhahn, artesania al servei de la moda

28 octubre, 2013

Susanne Hergenhahn

La firma de moda Hergenhahn Knitwear fa 24 anys que està establerta a Barcelona. Dissenya i produeix aquí dues col·leccions de punt a l’any —una per a home i l’altra per a dona— i una gran col·lecció d’accessoris.

Hergenhahn Knitwear. Darrera d’aquest nom comercial hi ha Susanne Hergenhahn, dissenyadora alemanya nascuda a Munic que va començar a treballar en el món de la moda als 18 anys.

Quan de jove va haver d’escollir estudis no va pensar en la moda. Inicialment, va optar per formar-se en el món del teatre. Però la frontera entre les arts escèniques i la moda és molt estreta, i ella la va creuar. Just després d’acabar els estudis de teatre, va decidir formar-se com a patronista i confeccionista.

L’ofici la va seduir. Al costat d’una dissenyadora de Frankfurt, va fer els seus primers passos en aquest sector. Primer, creant i cosint superfícies tèxtils per a abrics, jerseis i cinturons d’alta qualitat. I després, va estar un temps a Madrid treballant en el sector, per continuar el camí a l’Escola d’Arts i Tècniques de la Moda de Barcelona, on va completar la seva formació.

A la capital catalana va arrelar. Fa més de dues dècades que és aquí. Durant aquest temps Hergenhahn Knitwear s’ha anat fent gran com a marca i com a empresa. «De tots aquests anys, el moment més important va ser l’inici. Vaig començar a treballar pel meu compte el 1994 i els meus dissenys van tenir molt èxit en poc temps», explica Susanne Hergenhahn.

Llavors, no només treballava per a la seva empresa, sinó que també dissenyava per a altres marques: «Tenia tanta feina que havia de dir que no a algunes ofertes i comandes. Això no es pot ni imaginar avui».

Senzillesa i singularitat

Les peces de roba que dissenya i produeix Hergenhahn són actuals, còmodes i especials «sobretot, pels detalls artesanals i únics que totes tenen». «El procés de creació comença amb la matèria primera: el fil, la llana i els colors que demano per al mostrari», explica la creadora.

Reconeix que quan es lidera una empresa pròpia en el sector de la moda, la majoria d’hores de treball no es dediquen al disseny: «Quan es crea es gaudeix moltíssim, però és cert que el disseny és una part mínima d’una empresa de moda. La majoria del temps l’has de dedicar a les altres fases com la producció, la venda…».

Enmig de totes aquestes tasques de gestió i administració, Hergenhahn manté sempre els ulls molt oberts: «Faig esbossos i prenc apunts durant tot l’any. Les idees vénen quan no les esperes. M’inspiro en la vida de cada dia, en allò que passa al carrer, en una exposició, al cinema o escoltant música».

Tot i aquests primers traços sobre el paper, el seu procés de creació sovint comença de debò amb els patrons: «El volum m’importa moltíssim i moltes vegades dissenyo realment, quan faig els patrons».

Si bé les formes determinen els dissenys que fa, la materia primera té un protagonisme central en la seva roba. «Faig servir fils i llanes naturals, principalment. M’importa molt la qualitat i vull que el client final tingui un bon resultat i se senti molt còmode».

El medi ambient i la durabilitat de les propostes són altres de les variables que aquesta dissenyadora té sobre la taula, a l’hora d’escollir materials i crear nous dissenys.

Més endavant

Hergenhahn Knitwear és una empresa petita, «gairebé d’artesania», explica ella. Però la dimensió no és un obstacle per realizar dues col·leccions de punt a l’any, tant per a home com per a dona i una gran col·lecció d’accessoris que ven arreu de l’Estat espanyol, a Alemanya —Frankfurt i Berlín— i als EUA —Nou Mèxic. En total, té prop de 16 punts de venda. Com moltes altres empreses de la seva grandària no descarta vendre aviat també per internet.

Quan va començar en el sector de la moda, Hergenhahn no s’imaginava amb una empresa pròpia i dissenyant des de zero peces de roba que portarien el seu nom. Ara, quan mira al futur, revela que li «encantaria fer una col·lecció completa, no només de roba de punt». Però aquest pas haurà d’esperar, de moment, ja que segons la dissenyadora «caldria ampliar l’empresa i contractar gent». «Ara mateix és molt arriscat», explica.

Agatha Ruiz de la Prada, Antonio Miró, Jocomomola of Sybilla són algunes de les marques amb què Susanne Hergenhahn ha col·laborat o treballat al llarg de la seva carrera professional. De tots n’ha après alguna cosa: «Qualsevol experiència és bona. T’obre els ulls i et permet conèixer millor la realitat. A cada empresa es treballa diferent i aprens a adaptar-te al seu estil. N’hi ha en què has de treballar amb molts límits i d’altres que et permeten dissenyar amb tècniques increïbles».

Hergenhahn no és persona d’un sol projecte i, si bé durant els seus inicis col·laborava amb diferents marques, ara també compagina les múltiples responsabilitats de la seva firma fent de tutora de projectes de final d’estudi de disseny de moda.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]