Actualitat RSS

Igualada vol ser el punt d’origen de la moda

30 setembre, 2013

Igualada Fashion Backstage - Sita Murt

Igualada Fashion Backstage és el nom del programa que impulsen conjuntament sector públic i privat per atraure empreses del sector tèxtil que vulguin produir de nou a la comarca de l’Anoia.

La deslocalització industrial que va tenir lloc durant els darrers deu anys d’expansió econòmica, va suposar el tancament de moltes empreses dedicades a la producción tèxtil. Però no de totes. És per això que ara que, segons els representants del sector, es comença a albirar un procés de relocalització, les empreses que van ser capaces d’aguantar la competència de les fàbriques situades a l’Àsia, especialment, es preparen per a un possible creixement de les comandes.

«Hem fet diversos estudis basant-nos en l’exportació i la importació de matèries primeres, amb xifres facilitades per les duanes i en diferents moments de l’any passat i d’enguany. Tots ells assenyalen que s’està produint aquest retorn de la producció a la zona euromediterrània», explica el gerent de l’Associació Tèxtil Fagepi, David Garcia.

Segons les dades d’aquesta entitat, Turquia seria actualment el país més beneficiat per aquesta nova demanda de producció de moda a la zona. «Seguidament, trobem Portugal i després Espanya. Nosaltres estem dins el sector i veiem clarament com s’està produint aquest moviment de retorn. Durant deu anys, el paradigma dominant era produir a l’Àsia. Ara, la cotització de l’euro, la volatilitat de la demanda, l’encariment dels costos en aquella zona i altres factors estan afavorint aquesta relocalització», explica Garcia.

Atractius indispensables

Amb aquesta anàlisi ben present, la capital de l’Anoia s’ha organitzat sota el nom d’Igualada Fashion Backstage per atraure inversors i firmes de moda que vulguin tornar a produir en aquesta comarca de llarga tradició tèxtil.

Les empreses del sector tèxtil i l’Ajuntament d’Igualada han preparat un dossier per presentar les oportunitats que ofereix la comarca des del punt de vista productiu i un web que mostra el potencial del territori.

«Disponibilitat de sòl industrial, mà d’obra qualificada i tradició en la producció tèxtil» són alguns dels atractius que assenyala la tinent d’alcalde de Dinamització econòmica de l’Ajuntament d’Igualada, Àngels Chacón. «Hi ha un altre factor de competitivitat molt important, com és la nostra proximitat al mercat europeu.
Aquesta ubicació geogràfica ens permet ser més capaços d’entendre les demandes
d’Europa quant a tendències de moda», explica el gerent de la Fagepi.

Des de principis del segle XIX, Igualada ha anat acumulant anys d’experiència i coneixement, d’una banda, en les àrees del disseny tèxtil, el patronatge, el tissatge i la confecció; i de l’altra, en tots els processos com la logística, la tecnologia i la preparació del producte. «Sempre s’ha dit que el gènere de punt, que és l’especialitat de les empreses de la comarca, és un teixit viu i molt complex. Nosaltres tenim coneixement acumulat de fa molts anys que ens permet fer una excel·lent fabricació d’aquest teixit. A més, Catalunya en general és una de les zones amb més alta productivitat industrial d’Europa i, per tant, aquí també tenim un gran atractiu important», assenyala Garcia.

Força productiva

Actualment, a l’Anoia hi ha 145 empreses de gènere de punt, que donen feina a 2.700 professionals i que suposen una facturació de 320 milions d’euros anuals. La liberalització del sector tèxtil, l’any 2005, va passar factura al sector en aquesta comarca, com també ho va fer en altres comarques referents en el tèxtil com el Maresme.

No obstant això, avui la capacitat productiva anual de l’Anoia es calcula en 6 milions d’unitats fabricades, representa el 27% del PIB industrial i el 35% de l’ocupació en el
sector industrial de la comarca.

«És evident que no tornarem als nivell d’ocupació que teníem abans de la deslocalització de la producció del tèxtil. Això ho sabem. Però pensem que podem assolir nivells de producció que contribueixin a millorar la taxa d’ocupació i que juntament amb la dinamització d’altres sectors, com la innovació, ens ajudin a reactivar l’economia”, explica Chacón.

Poc a poc

També a la Fagepi saben que cal establir objectius operatius poc agosarats en aquest estadi inicial del projecte Igualada Fashion Backstage: «La nostra oficina d’atracció i l’equip comercial s’han fixat presentar el projecte a 50 empreses abans de finalitzar l’any. A més, hem establert la xifra de deu mil noves peces fabricades com un objectiu estimat abans de desembre».

El projecte, endegat per les empreses del sector tèxtil de l’Anoia i l’Ajuntament d’Igualada, ja ha començat a veure alguns fruits. «Ja hem gestionat l’aterratge de producció de sèries petites o de productes determinats d’algunes marques locals. Algunes d’elles amb nivells de vendes importants», assegura David Garcia.

De fet, algunes grans marques catalanes també haurien ja encarregat la producció de part de les seves col·leccions a les fàbriques d’Igualada en aquest darrer any. Això anima Garcia i Chacón a pensar que el projecte aviat tindrà un retorn més tangible en forma de dinamització del teixit productiu.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]