Actualitat RSS

Instagram, l’aparador virtual de tot comerç

30 novembre, 2017

Actuacions divulgatives sobre marketing digital / Pla Suport Comerç Minorista 2017

Daniel Gutiérrez –periodista, expert en Instagram i ponent de la sessió Aprèn a utilitzar i optimitzar l’Instagram del teu comerç, organitzada per la Cambra de Comerç en el marc del Pla de Suport al comerç minorista 2017– explica com treure el màxim profit d’Instagram

—–

Instagram és la xarxa social que presenta un major creixement durant els últims anys. De fet, ha duplicat el nombre d’usuaris des del 2014 i actualment ja hi ha més de 700 milions d’instagramers al món. En una època en què el contingut visual (foto i vídeo) és cada vegada més important, Instagram es perfila com un mitjà imprescindible per arribar a l’usuari final, atraure nous clients i fidelitzar els existents.

“Instagram és el millor aparador digital que un comerç pot tenir avui en dia, i és una de les eines més eficaces per seduir futurs clients i fidelitzar els actuals”, apunta Daniel Gutiérrez, periodista, expert en Instagram i ponent de la sessió Aprèn a utilitzar i optimitzar l’Instagram del teu comerç, organitzada el 29 de novembre per la Cambra de Comerç de Barcelona en el marc del Pla de Suport al comerç minorista 2017.

 

No et quedis fora!

Quan li demanem a Daniel Gutiérrez que ens expliqui per què és important que un comerç estigui present a Instagram, no s’ho pensa dues vegades i respon: “Perquè els teus clients ja hi són! Si els nostres clients estan en un lloc on el meu comerç no té presència, estic perdent oportunitats. A més, en el fet de no estar a Instagram també hi ha un cost d’oportunitat molt alt, perquè la competència –a més d’altres negocis– sí que hi és”, remarca l’entès, tot afegint: “Has de ser-hi, perquè és on hi ha la gent que et pot comprar el teu producte o servei”.

 

Donar-te a conèixer

Un segon avantatge de tenir presència a Instagram és que permet recordar al client què fas i informar-lo de les novetats de la botiga o del negoci, dels serveis que portes a terme, de les promocions, etc. “Com a negoci dones a entendre que estàs viu, que et mous i, a més, que tens productes de qualitat. Instagram és un bon mitjà per donar a conèixer els valors de la marca, com ens posicionem i quin tipus de negoci som”, diu Gutiérrez, qui és cofundador de l’empresa Kiribatis.

 

Atraure nous clients

I un tercer avantatge d’aquesta xarxa social és que permet arribar a públics nous que no ens coneixen i que després poden venir a comprar a la botiga física. “No tothom té botiga on line, però si a través d’Instagram descobreixo un comerç que considero interessant, l’aniré a buscar físicament. És un canal fantàstic per arribar a nous públics i que després vinguin al nostre establiment. Per tant, hi hem de tenir presència”, subratlla l’especialista en xarxes socials.

 

Obligatori per a determinats sectors

Encara que tothom hauria de tenir presència a Instagram, “hi ha comerços que no haurien de permetre’s el luxe de no ser-hi, com els del sector de la restauració o el de la moda: aquests estan obligats a tenir-hi presència”. D’altres sectors que no són tan “visuals”, o determinats comerços que no es mouen tant per tendències o modes, potser no estan tan obligats a tenir presència a les xarxes, però tot suma i sempre és positiu poder comunicar qui ets i què fas. En definitiva, Instagram sempre aporta, encara que hi ha sectors que el poden rendibilitzar millor que altres.

 

Si ho fas, fes-ho bé!

Si un comerç opta per estar present a Instagram –o a qualsevol xarxa social- cal que ho faci bé, i tant el contingut com la forma són molt importants. I és que, segons el tipus de fotografia, si ets ocorrent o divertit, etc., pots tenir més seguidors i ser més atractiu per al possible client. “Cal utilitzar Instagram amb un sentit estètic interessant, amb un discurs constant, divertit, atractiu, que quedi en la ment de la gent perquè quan necessitin comprar algun dels productes que tu comercialitzes vinguin al teu comerç perquè et recorden de les informacions que has generat”, explica el ponent de la Cambra.

 

Material de qualitat

Per aquest motiu és important penjar fotografies d’alta qualitat, “i si no tenim l’habilitat de fer bones fotos, les hem de delegar a algú que sí que en sàpiga”, destaca l’expert. A més de les fotografies, també cal tenir en compte com es comunica, la creativitat i les faltes d’ortografia.

I és que, a més d’originalitat, a Instagram la gent hi busca estètica i no es pot generar una mala imatge. “Avui estem saturats d’imatges, i per això cal fer les coses ben fetes, però d’una manera original, diferent, que sorprengui, tot creant els trets que ens identifiquin. Si som a Instagram és per guanyar en reputació, i no podem fer-ho de qualsevol manera. I si no en sabem, o no tenim temps, sempre podem delegar-ho a alguna altra persona experta”, remarca Gutiérrez.

 

Anar un pas més enllà

I aquesta manera de fer diferent, de fugir de la típica fotografia de producte amb el seu text, passa per anar un pas més enllà, ser creatius i estar a l’última. Per exemple, la darrera novetat a Instagram són les històries (Instagram Stories), on els usuaris tenen la possibilitat de crear vídeos curts, continguts efímers que desapareixen al cap de 24 hores de la seva publicació. Aquestes permeten a les marques crear un discurs, desenvolupar una creativitat a través d’etiquetes (stickers), dibuixos, emoticones (emojis), etc., i generar continguts exclusius que poden ser molt atractius i cridar l’atenció. A banda, també es poden fer àlbums, retransmissions en directe, jocs dins de la mateixa galeria, collages de fotos, etc. Les possibilitats no són infinites, però gairebé!

 

Què cal evitar

La mala qualitat, sigui per una estètica pobra o per un mal text, no té cabuda a Instagram. D’altres aspectes, com els temes a tractar, dependran de cada marca. “Hi ha temes, com la política, que uns poden considerar que no s’ha de barrejar amb els negocis, mentre que d’altres l’aprofitaran per destacar de la resta o que sigui el seu senyal d’identitat”, diu Gutiérrez. Potser a algú li pot interessar aprofitar el moment polític actual per fer-li una picada d’ullet a la gent, o que el comerciant opti per mullar-se políticament i d’aquesta manera guanyi interacció, encara que també pot allunyar d’altres usuaris. Aquí, cada empresari ha de decidir l’estratègia a seguir.

“Al marge de la qualitat estètica –opina l’expert–, jo crec que quasi tot hauria de tenir cabuda a Instagram, especialment quan estem parlant de promocionar productes o serveis, i no mencionem res negatiu ni som despectius. El que sí que no hi té cabuda són les males paraules, els insults, enfadar-se públicament amb usuaris, etc.”

 

Tenir una estratègia digital

A més de garantir una qualitat pel que fa als continguts –tant d’imatges com de textos– és recomanable seguir una estratègia digital: decidir de quins temes es parlarà, amb quina freqüència, etc. Per fer-ho cal portar un calendari editorial, el que ens permetrà tenir-ho tot controlat i pautat, i donar informació d’una manera coherent. “Abans de posar-nos a pujar fotos a Instagram sense sentit, hem de plantejar-nos perquè volem ser-hi, quin tipus de contingut volem compartir i en quin ordre”.

En un inici, organitzar-se portarà un temps, però una vegada es tinguin les plantilles i els calendaris, només caldrà seguir unes rutines. “Si ens reservem 15 minuts al dia per dedicar-los a Instagram és molt millor que estar una setmana sense dir res i de cop hi dediquem una hora sencera. En petites píndoles diàries podem fer molt”, apunta.

 

Promocions, anuncis i d’altres

“No podem convertir el nostre perfil en una tómbola”, contesta Gutiérrez quan li demanem quan és convenient fer promocions, concursos, jocs, etc. “No podem estar constantment fent promocions o concursos perquè acabes saturant el client, a la persona que et visita on line, i es perd la novetat”. Cal racionalitzar-ho, considera l’expert, i plantejar-nos una estratègia sobre què publicar cada dia, però també decidir quants concursos volem fer a l’any, quan fer promocions, etc. Per exemple, podem fer un concurs trimestral; pel que fa a les promocions, en podem fer de puntuals, o aprofitar les del sector, o esdeveniments com el Black friday o les rebaixes estàndard. Podem adaptar el nostre contingut al calendari tradicional i tenim la llibertat d’afegir esdeveniments, promocions i concursos addicionals.

 

El pack ideal

Per a un comerç, el pack ideal és tenir una pàgina web responsive (aquella que es pot visualitzar de manera correcta en els diferents dispositius: ordinador, tauleta, mòbil, etc.), moderna, fresca, amb tota la informació actualitzada del nostre negoci. Alhora, disposar d’un blog on fer de prescriptors del sector i, a més, tenir una presència activa a Facebook i Instagram, les dues xarxes que funcionen més bé al nostre país. “Amb aquest pack podem arribar a molta gent; el que també estaria bé seria afegir-hi una newsletter que enviaríem als nostres clients mensualment amb les novetats del sector, promocions, continguts addicionals vinculats amb el sector, etc.”, afegeix el ponent de la Cambra.

 

Invertir en l’aparador virtual

Daniel Gutiérrez considera que el comerciant no ha de menystenir l’aparador virtual: “Amb l’excusa que va de bòlit amb la botiga física, no pot descuidar la seva imatge virtual, ja que podria ser la mort del negoci”. Instagram, i en general totes les xarxes socials, requereixen una inversió. “El comerciant no ha de pretendre tenir una comunitat i guanyar clients a cost zero; tot té un cost –o de diners o de temps–, i l’hem d’incorporar en el nostre dia a dia de la botiga. Potser hem de deixar de fer tasques que fèiem abans per dedicar-nos a la part on line, o bé hem d’externalitzar aquesta feina”.

La realitat és que, avui, hi ha negocis que han trobat la salvació gràcies al fet que han dedicat hores a la comunicació on line, sigui a Instagram, Facebook o la pàgina web.

Abans de concloure, Daniel Gutiérrez remarca la necessitat de trobar el propi camí a Instagram –i a qualsevol xarxa social– a partir de la màxima de “la prova i l’error”, i no deixar mai de formar-se. “Cal formar-se i estar actualitzat en tots els sentits”, destaca l’expert.

 

L’expert

Daniel Gutiérrez i Abella és periodista i cofundador de l’empresa Kiribatis, agència de comunicació especialitzada en turisme alternatiu. Té més de 10 anys d’experiència en el camp de la comunicació digital i imparteix formacions de xarxes socials i comunicació digital per a empresaris del sector turístic. És expert en Instagram i gestiona diferents perfils en aquesta xarxa social.

 

 

Aquest contingut s’ha elaborat en el marc del Pla de Comerç Minorista 2017, cofinançat per la Secretaría de Estado de Comercio del Ministerio de Economía, Industria y Competitividad i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea.

Serveis de Barcelona és moda

Botiga a Internet

Una solució per crear i gestionar de forma àgil i flexible la teva botiga online.

[llegir més...]

Suport a l’emprenedoria

Ets una persona emprenedora? Estàs pensant en crear la teva empresa?

[llegir més...]

Client Misteriós

Avalua el nivell d'atenció, tracte i presència que ofereix el personal de venda del teu comerç o servei als clients.   Utilitzat per empreses i companyies capdavanteres

[llegir més...]